Διαψεύδει το δημοσίευμα του τουρκικού Anadolu σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του οποίου ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος με πρόσφυγες στα ανοιχτά του Τσεσμέ, ενώ κατευθύνονταν προς Χίο ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Καμία σχέση με την πραγματικότητα πως το Λιμενικό γάζωσε σκάφος με πρόσφυγες. Το Λιμενικό έριξε προειδοποιητικές βολές», διευκρίνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον ΑΝΤ1 εξηγώντας παράλληλα πως «το συγκεκριμένο ταχύπλοο έχει απασχολήσει πολλές φορές το Λιμενικό».

Κατηγόρησε μάλιστα τη γειτονική χώρα ότι «για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο διάστημα διακινούν ψεύτικες ειδήσεις», με σκοπό να κρύψουν ότι, «παραβιάζουν οι ίδιοι τις συνθήκες της Συμφωνίας».

«Θα συνεχίσουμε να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με επιχειρησιακά μέτρα το Λιμενικό. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ», είπε ακόμα ο κ. Πλακιωτάκης.

«Πρώτο μας μέλημα είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και των θαλάσσιων συνόρων», τόνισε.

Τι απαντά το Λιμενικό

Απάντηση στο δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου δίνει με ανακοίνωσή τους το Αρχηγείο του Λιμενικού Σωματος όπου αναφέρει:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο, από το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διευκρινίζονται τα εξής:

1. Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.

2. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του.

3. Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.

4. Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα.

5. Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές».

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ