Ειδήσεις

Δ. Γάκης: «Η πολιτισμική παράδοση και η Ορθοδοξία συνδέουν Ελλάδα και Ρωσία. Με τη Δωδεκάνησο – γέφυρα δημιουργίας και πολιτισμού»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων απεύθυνε χαιρετισμό στην καλλιτεχνική παρουσίαση του έργου «ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ», που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ρόδο, στις13 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Γάκης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για τη σημαντική αυτή εκδήλωση πολιτισμού που φιλοξενείται στη Ρόδο, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, επεσήμανε τη σημασία της καλλιτεχνικής παρουσίασης που τιμά τη ζωή και το έργο μιας εμβληματικής προσωπικότητας, όπως είναι ο βυζαντινός αγιογράφος Θεοφάνης ο Έλληνας και εκφράζεται μέσα από την πρωτότυπη σύνθεση του Σάββα Καρατζιά. «Δεν είναι τυχαίο που οι σύγχρονοι του Θεοφάνη, δάσκαλου του σημαντικότερου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, έμειναν έκπληκτοι από την πρωτοτυπία της σκέψης και την ελεύθερη πτήση της δημιουργικής του φαντασίας, που στέκεται σαν «γέφυρα πάνω από την άβυσσο» του τραγικού πάθους, της σοφίας και της αλήθειας των μορφών που απεικονίζονται», τόνισε ο βουλευτής και συνέχισε: «Την ίδια δημιουργική ενέργεια και το βαθύ συναίσθημα του έργου του μεγάλου αγιογράφου, αποτυπώνει σε ήχους το μουσικό οδοιπορικό του Σάββα Καρατζιά, συνδέοντας δυο καλλιτεχνικές παραδόσεις, δύο ομόδοξους Λαούς. Συνδέοντας τη Ρωσία με την Ελλάδα. Με μια γέφυρα δημιουργίας, που ξεκινάει από τον αγιογραφημένο από το Θεοφάνη Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο για να καταλήξει στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Ρόδου».

Μετά την ολοκλήρωση του πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου, ο Δημήτρης Γάκης, συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης για την εμπνευσμένη εκτέλεση της σύνθεσης: «Συγχαρητήρια στη μεικτή χορωδία του Δήμου Ρόδου, στην εκφωνήτρια Σουζάνα Καρδούλια, στην οργανώτρια Άντα Καραγιάννη και πολλά συγχαρητήρια στον Σάββα Καρατζιά. Η μουσική του έρχονταν σπ’ τα ουράνια, αλλά μουσική έβγαινε και από μέσα μας. Και συναντήθηκαν εδώ, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού στη Ρόδο».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου