Συνεντεύξεις

Μάξιμος Γιαννόπουλος: «Το γκολφ αποτελεί παγκοσμίως μια ανερχόμενη και προσοδοφόρα μορφή τουρισμού»

Η ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης στο Γκολφ Αφάντου, εκτιμάται ότι θα εδραιώσει τη Ρόδο αλλά και την Ελλάδα ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τουρισμό γκολφ στην Ευρώπη, ο οποίος αποτελεί παγκοσμίως μία ανερχόμενη και προσοδοφόρα μορφή τουρισμού.
Οι φίλοι του γκολφ, είτε παίκτες είτε θεατές, ανήκουν στην ανώτερη ή και ανώτατη εισοδηματική κατηγορία, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για την αύξηση των εσόδων και, ευρύτερα, την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, γι’ αυτό και οι προσδοκίες από την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Γκολφ Αφάντου είναι υψηλές.
Για τον τουρισμό γκολφ, που αποτελεί μια εξαιρετικά δυναμική αγορά, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Gregolf» κ. Μάξιμος Γιαννόπουλος, ο οποίος στη συνέντευξή του θέτει το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί σημείο αναφοράς για τους golfers ανά τον κόσμο αλλά και την καταλυτική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση της επένδυσης στο Γκολφ Αφάντου.
• Κύριε Γιαννόπουλε, δραστηριοποιείστε σε μία εξαιρετικά δυναμική τουριστική αγορά, τον τομέα του τουρισμού Γκολφ και θα ήθελα ξεκινώντας την συνέντευξη, να μας πείτε πόσο δημοφιλής είναι η Ελλάδα ως προορισμός για golfers.
Κυρία Φώτη, αρχικά να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας προκειμένου να μιλήσουμε για έναν τόσο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού, τον τουρισμό γκολφ, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί ζητούμενο τόσο για τη Ρόδο όσο και για όλη τη χώρα. Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για τον τουρισμό γκολφ και μάλιστα, ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς, όπως είναι πλέον το συγκρότημα Costa Navarino στη Μεσσηνία. Εχουμε εξαιρετικές καιρικές συνθήκες με πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνεια, διάσπαρτα αεροδρόμια, καλό οδικό δίκτυο, εξαιρετικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, νοστιμότατο φαγητό, διασκέδαση και πάνω από όλα, μια πανέμορφη χώρα. Παρόλα αυτά, τα γήπεδα γκολφ είναι ελάχιστα. Εχουμε 8 εν ενεργεία γήπεδα 18 οπών και ένα 9 οπών, εκ των οποίων τα μισά είναι συγκεντρωμένα στη Μεσσηνία, τα άλλα δύο (18 οπών & 9 οπών) στην Κρήτη και άλλα τρία, που χρειάζονται όμως σημαντική αναβάθμιση, μεταξύ αυτών και της πρωτευούσης στη Γλυφάδα, ακριβώς δίπλα στο εμβληματικό project του Ελληνικού! Στην ουσία, διαθέτουμε μόνο πέντε γήπεδα διεθνών προδιαγραφών και διαστάσεων (18 οπών) όταν οι όμορες χώρες με ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά, διαθέτουν η Ισπανία πάνω από 300 γήπεδα, η Ιταλία 250, η Πορτογαλία 120, η Τουρκία περίπου 30 και σίγουρα αυτά τα νούμερα θα αλλάξουν στην επόμενη τριετία και στην γκολφικά αναπτυσσόμενη Κύπρο. Συνεπώς, υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο ανάπτυξης στον τουρισμό γκολφ στην Ελλάδα, με σημαντικό όφελος για την εθνική οικονομία, τον τουρισμό, τους επενδυτές, τους ξενοδόχους, τις τοπικές κοινωνίες και τους απανταχού golfers, αρκεί να υπάρχουν ευνοϊκότερες επενδυτικές και γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και στροφή προς τα Golf Resorts.
• Πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε περαιτέρω αυτή την εικόνα και να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους golfers που αποτελούν μια μεγάλη και υπολογίσιμη μερίδα ταξιδιωτών και μάλιστα υψηλής εισοδηματικής στάθμης;
Η απάντηση περιέχει μόνο δύο λέξεις. Πολλά γήπεδα. Για να βελτιωθεί η θέση μας στην ανταγωνιστική αυτή αγορά, θα πρέπει από την πλευρά του κράτους να δοθούν δελεαστικά κίνητρα στους επενδυτές, εξειδικευμένα για projects γκολφικού ενδιαφέροντος, με ταχύτατους ρυθμούς εγκρίσεων των επενδυτικών σχεδίων τους, σε λίγους μήνες δηλαδή, όπως γίνεται στις ανταγωνίστριες αγορές αλλά και να δοθούν εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων, που αδρανούν, για τουριστική εκμετάλλευση. Επίσης θα πρέπει να δοθεί πριμοδότηση σε ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων, ούτως ώστε να συνενώνονται και να δημιουργούν ενιαίες μεγάλες εκτάσεις που απαιτούνται για σύνθετα τουριστικά γκολφικά καταλύματα 5 αστέρων. Από την πλευρά των επενδυτών ξενοδόχων, εταιρειών ιδιωτικών συμφερόντων και fund managers, θα πρέπει να επενδύσουν στη δημιουργία νέων σύνθετων ξενοδοχειακών 5άστερων συγκροτημάτων με γήπεδα γκολφ 18 οπών ή 9 οπών ή ακόμα και ποιοτικά προπονητήρια, τα λεγόμενα drivers, επιλέγοντας σημαντικούς ξένους σχεδιαστές γηπέδων γκολφ, που θα δώσουν τελικά, αμέσως υπεραξίες στο τουριστικό τους συγκρότημα, με εξειδικευμένες διεθνείς εταιρείες διαχείρισης των γηπέδων τους, για να τα γεμίζουν όλο τον χρόνο. Ετσι, θα εξασφαλίσουν τους πολυπόθητους golfers πελάτες καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους και θα μπουν στον διεθνή χάρτη των Golf Resorts. Eλπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα αναδειχθούν σημαντικοί Ελληνες επιχειρηματίες που αγαπούν το γκολφ και θα θελήσουν μέσω των επενδύσεών τους να το αναπτύξουν στη χώρα μας, μυώντας και τους Ελληνες, στο υπέροχο αυτό άθλημα, που είναι ό,τι πρέπει για τους αγχωτικούς ρυθμούς ζωής που ζούμε!


• Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται να επενδύει στον τουρισμό γκολφ, δημιουργώντας κίνητρα για νέους επενδυτές, απλοποιώντας τις απαιτούμενες διαδικασίες και εξαλείφοντας τα γραφειοκρατικά προσκόμματα.
Εχει χιλιοειπωθεί προς όλες τις κυβερνήσεις ότι για να προσελκυσθούν οι επενδυτές για έργα τέτοιου μεγέθους, πρέπει να υπάρχει σταθερό πλαίσιο επενδύσεων, πραγματικά ελκυστικά κίνητρα, χωρίς παράλογες τοπογραφικές αγκυλώσεις και ολοκλήρωση των διαδικασιών σε λίγους μήνες. Τα αυτονόητα δηλαδή για τις ανταγωνίστριες χώρες, που τα έχουν θεσμοθετήσει εδώ και χρόνια. Είναι λυπηρό να περιμένουν σοβαροί επενδυτές πάνω από μια δεκαετία για να δουν το όραμά τους να… ξεκινάει. Οντως, η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την αξία του γκολφικού τουρισμού και την συμβολή του, έχει θεσμοθετήσει κίνητρα για τους επενδυτές σε γκολφικά ξενοδοχειακά projects, απλοποιώντας τις διαδικασίες και επιτυγχάνοντας ταχύτερους χρόνους εγκρίσεων. Γι’ αυτό και ξεκινούν σημαντικά έργα όπως αυτό στ΄Αφάντου, στο νησί σας. Όμως αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να παραδεχθούμε ότι απέχουμε ακόμα από το ιδανικό και ελπίζω η κυβέρνηση να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες. Προσωπικά γνωρίζω και τη σημαντική συμβολή του υφυπουργού αρμοδίου για θέματα Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη, αλλά και του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκόλφ υπό τον πρόεδρο κ. Θ. Τόκα. Μπορεί να απέχουμε ακόμα αρκετά από το ιδανικό επενδυτικό περιβάλλον, αλλά πιστεύω ότι μόλις δημιουργηθούν 3-4 Golf Resorts πολυτελείας όπως το Costa Navarino καθώς και γήπεδα – προπονητήρια για το ευρύ ελληνικό κοινό, οι ιθύνοντες θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού που αντιπροσωπεύει ο γκολφικός τουρισμός.
• Πόσο εκτιμάτε ότι θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση η μεγάλη επένδυση του Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο, με δεδομένο ότι οι επενδυτές επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν από τους μεγαλύτερους προορισμούς γκολφ της Μεσογείου;
Το πανέμορφο και τουριστικά δυναμικό νησί των ιπποτών, πράγματι μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό γκολφικό τουριστικό προορισμό διεθνούς κύρους, ειδικά όταν πρόκειται να αναπτυχθεί η επένδυση στ’ Αφάντου από τον Ομιλο Μήτση, που ήδη έχει επενδύσει σημαντικά στο νησί, με ξενοδοχειακή ποιότητα που ξεπερνά και τα 5 αστέρια. Ανάλογη «απαίτηση» θα έχουν οι εκλεκτοί επισκέπτες του και για τα γήπεδα γκολφ και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε γήπεδα-στολίδια στη Ρόδο. Μακάρι δε ο Ομιλος Μήτση να συνεχίσει να δείχνει το επενδυτικό του ενδιαφέρον και με άλλα γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών, και σε άλλες πανέμορφες περιοχές της Ελλάδος. Τεχνικά αλλά και πρακτικά για να «χρισθεί» η Ρόδος, διεθνής γκολφικός προορισμός, θα πρέπει να δημιουργηθούν τουλάχιστον τρία ή τέσσερα γήπεδα διεθνών προδιαγραφών signature courses στο νησί, καθώς οι golfers λατρεύουν προορισμούς με κοντινά και διαφορετικά γήπεδα υψηλής ποιότητος. Σίγουρα ο ιδανικότερος συνδυασμός είναι τα ποιοτικά γήπεδα να αποτελούν μέρος ενός 5στερου Resort, εξασφαλίζοντας για τον πελάτη έναν ενιαίο χώρο ποιότητας και παροχών και για τον ξενοδόχο, επενδυτή, σταθερή ποιοτική πελατεία σχεδόν όλο τον χρόνο αλλά και σημαντικές υπεραξίες στην ξενοδοχειακή του υποδομή, ακόμα και από τα σχέδια… Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι oι international golfers δίνουν προτεραιότητα σε Resorts που είναι σχεδιασμένα από γνωστό σχεδιαστή γηπέδων γκόλφ. Οι αγοραστές βιλών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα εάν το γήπεδο είναι από διάσημο σχεδιαστή, ομοίως και η αναπτυσσόμενη αγορά των ξένων συνταξιούχων. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ανάπτυξη που προσέφερε το Costa Navarino στην εθνική και τοπική οικονομία, εκτινάσσοντας την αξία του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας καθιστώντας την πόλο έλξης στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, δίνοντας δουλειά σε 12.000 άτομα και συμβάλλοντας σε μια κοινωνική, περιβαλλοντολογική και οικονομική βιωσιμότητα ενός σύγχρονου, πρότυπου κατ’ εμέ, τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης. Λίγη ακόμα υπομονή κυρία Φώτη και προβλέπω ουρές golfers στο αναβαθμισμένο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, αλλά και από τους κατοίκους του νησιού!
• Εσείς πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο;
Πρώτα απ΄όλα για τις εξαιρετικές αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού, όπως σας προανέφερα, καθώς και για την ομορφιά και την ηρεμία που προσφέρει ένα ποιοτικό Golf Resort και φυσικά η δραστηριότητα του αθλήματος σε αυτό. Γι’ αυτό το σκοπό, δημιούργησα την Gregolf, από το Greek Golf πριν από μια διετία, η οποία σήμερα εκπροσωπεί σημαντικές ξένες και ελληνικές εταιρείες, που καλύπτουν όλο το φάσμα, από τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την αναβάθμιση και το management γηπέδων γκολφ διεθνών προδιαγραφών και 5άστερων τουριστικών συγκροτημάτων, με εκατοντάδες επώνυμα έργα σε όλο τον κόσμο. Το motto μας είναι All in one and one for all, που πρακτικά σημαίνει ότι ένας επενδυτής σε συνεργασία με τη Gregolf, ως σύμβουλο και developer του, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικές σχεδιαστικές προτάσεις και budgets από εταιρείες διεθνούς κύρους, σε πανέμορφες περιοχές της Ελλάδος, ολοκληρωμένο Golf Resort 5 αστέρων και εάν επιθυμεί, με πετυχημένη διαχείριση από εξειδικευμένους ξενοδοχειακούς διαχειριστές με διεθνείς μπράντες και ολοκληρωμένο το έργο, με το κλειδί στο χέρι και φυσικά… τον εξοπλισμό για το πρώτο παιχνίδι γκολφ στο Resort του!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου