Συνεντεύξεις

Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος: «Έχουμε προσηλωθεί στην αποτελεσματική δουλειά για τον τόπο και όχι στη διαφήμιση των εαυτών μας (!)»

7 ΣΥΝ 1 ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ Β. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Τα επτά (7) συν ένα (1) έργα σπουδαίας πολιτιστικής αξίας που προχωρά η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη, παρουσιάζει σε συνέντευξή του στην «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, ενώ γνωστοποιεί ότι επίκειται συνολικός απολογισμός έργου προς ενημέρωση των πολιτών.
Ο κος Δράκος, αναφέρεται σε έργα για τα οποία εργάστηκαν ομαδικά και προσηλωμένα, όπως το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, η Νέα Αγορά, το Κτηματολόγιο, η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η Λίνδος, το κτήριο των Πρώην Σφαγείων, κ.α. Ο ίδιος δε, δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη αποσαφήνισης της σπουδαιότητας ο εκάστοτε αιρετός να είναι αποτελεσματικός και όχι αρεστός (!)


• Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης, ανανέωσε για τρίτη συνεχόμενη φορά τη θητεία σας ως αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, με ένα εκ των σημαντικότερων έργων αυτής το Εθνικό Θέατρο Ρόδου. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;
«Η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη, σε άριστη συνεργασία με την περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να ολοκληρώσει τις οριστικές μελέτες για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, να εγκρίνει το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης και να προχωρήσει στην εκτέλεση ενός σπουδαίου έργου. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί το σύνολο των βημάτων που απαιτήθηκαν έως τώρα και απομένει η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και η δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

• Εάν ιεραρχούσατε τα σημαντικότερα έργα στη διάρκεια της θητείας σας, ποια θα ήταν αυτά;
«Τα έργα που έχουμε κάνει, που κάνουμε, αλλά και που σχεδιάζουμε, είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά για τον τόπο. Κάποια είναι ήδη ορατά στους πολίτες, κάποια άλλα όχι. Όμως, οι Ροδίτισσες και οι Ροδίτες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, θα τα απολαύσουν σύντομα και θα διαπιστώσουν τη μεγάλη και ουσιαστική διαφορά, τη θετική διαφορά, της παρούσης δημοτικής αρχής του Αντώνη Β. Καμπουράκη. Εντός μόλις τριών (3) ετών, εξασφαλίσαμε – όπως ήδη ξέρετε – την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, την αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς, τη μεταστέγαση και επαναλειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, τη σύνταξη προγραμματικής σύμβασης εκατό εκατομμυρίων ευρώ (100.000.000,00€) για έργα πνοής εντός της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, την ανάπλαση της πλατείας Λίνδου και την εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού, τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του κτηρίου των Πρώην Σφαγείων, αλλά και την εκτέλεση ήδη σειράς έργων σε περιοχές και κτήρια ευθύνης μας».
• Σε ό,τι αφορά στην Νέα Αγορά, ποιος είναι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής;
«Μαζί με τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη και τα μέλη της παράταξής μας, ψηφίσαμε πρώτιστα την τροποποίηση της απόφασης της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την ενιαία ενοικίαση του συγκροτήματος και την αποκατάσταση αυτού από ιδιώτη, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τη συνολική ευθύνη για την αποκατάσταση της ιστορικής περιουσίας του δήμου, όπως οφείλαμε έναντι των δημοτών της Ρόδου. Συντάξαμε και ολοκληρώσαμε τη μελέτη αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος σεβόμενοι την πολιτιστική του αξία, εξασφαλίσαμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την εκτέλεση του έργου και προχωράμε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού – τους οποίους και ευχαριστούμε για την αγαστή συνεργασία – στη δημοπράτηση αποκατάστασης του έργου. Η Νέα Αγορά, όπως δεσμευτήκαμε, αποκαθίσταται στο σύνολό της».


• Κτηματολόγιο Ρόδου: Μία μεγάλη – κατά γενική ομολογία – πληγή. Μία πληγή ανάλογη εκείνης που παρουσιάζεται στο Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου.
«Πληγή και πρόκληση θα έλεγα. Προτού όμως αναφερθώ σε αυτό, οφείλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αγαστή συνεργασία, τον προϊστάμενο του Κτηματολογίου Ρόδου, αλλά και το προσωπικό αυτού.

Μεγάλη πληγή και πρόκληση. Ακολουθήσαμε την ίδια οδό. Σκληρή δουλειά, συστηματική, οργανωμένη. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Εξασφαλίσαμε την αρμοδιότητα, παραχωρήσαμε τον χώρο, εκτελέσαμε το έργο, προσφέραμε τη μεταστέγαση. Όλα έγιναν σωστά και ταχεία από την ημερομηνία που αναλάβαμε, προς όφελος της κοινωνίας.
Για το Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου, λυπάμαι που θα το πω, αλλά το πρόβλημα είναι σοβαρό, χρόνιο και ανεπίλυτο. Έπρεπε να είχε γίνει κάτι σχετικά ήδη… χθες. Εμείς γι’ ακόμη μία φορά προσφέραμε τις υπηρεσίες μας χωρίς καμία αρμοδιότητα. Καθαρίσαμε τα σαθρά, περιφράξαμε τον χώρο και διενεργήσαμε αυτοψία και καταγραφή των προβλημάτων. Όμως, το πρόβλημα είναι σοβαρό και απαιτείται άμεση επέμβαση αποκατάστασης από τους αρμοδίους. Μία αποκατάσταση που έπρεπε να είχε εκτελεστεί εδώ και πολλά έτη. Δυστυχώς, στη θητεία μας, με τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, κληθήκαμε να αποκαταστήσουμε αδράνεια τριακονταετίας και άνω. Οπως καταλαβαίνετε αυτό είναι αδύνατο. Παρόλα αυτά, σταθερά, εργατικά και προσηλωμένα κλείνουμε δεκάδες πληγές του παρελθόντος».


• Προγραμματική Σύμβαση Μεσαιωνικής Πόλης, Λίνδος, κτήριο Πρώην Σφαγείων. Παρακαλώ ενημερώστε μας σχετικά. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται, τι αφορούν, τι σχεδιάζετε;
«Σε ό,τι αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση έργων σχεδόν εκατό εκατομμυρίων ευρώ (100.000.000,00€) από πλευράς του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αφορά στην προστασία, ανάδειξη, προαγωγή και εκσυγχρονισμό της Μεσαιωνικής πόλης σε σύγχρονη και ευφυή Καστροπολιτεία. Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης έχει ήδη συνταχθεί από τον Δήμο Ρόδου και αυτή τη στιγμή τελεί υπό επεξεργασία από το γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ώστε να παραδοθεί συμπληρωμένο και εγκεκριμένο στο Δήμο Ρόδου. Συμβαλλόμενοι στην Προγραμματική Σύμβαση είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου και αφορά στην εκτέλεση έργων έως και το 2040.
Για τη Λίνδο ήδη προχωράμε σε μελέτη ανάπλασης της πλατείας, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προχωρά και η εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς.
Για το κτήριο των Πρώην Σφαγείων – όπως ήδη γνωρίζετε – προχωρήσαμε σε απομάκρυνση των παράνομα διαμενόντων εντός αυτού, σφράγισή του και προφύλαξή του στο βαθμό του εφικτού, διότι η κατάσταση στην οποία παρελήφθη το μνημείο είναι ιδιαίτερα κακή. Εντός δε του επόμενου χρονικού διαστήματος ξεκινά η σύνταξη οριστικής μελέτης για την αποκατάσταση και επανάχρησή του».

• Ποια έργα εκτελείτε σήμερα;
«Επιγραμματικά θα σας πω, διότι επίκειται η παραχώρηση κοινής συνέντευξης Τύπου, για την αναλυτική και ορθή ενημέρωση όλων των πολιτών σχετικά με το σύνολο των έργων μας, σε ό,τι αφορά στο ανατιθέμενο σε εμένα αντικείμενο. Εκτελούμε έργα όπως: α) Η αποκατάσταση του κτηρίου της Ροδιακής Έπαυλης, β) Η αποκατάσταση του Δημοτικού Σταδίου Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», γ) Η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων στη Μεσαιωνική πόλη, δ) Η αποκατάσταση πλακόστρωτων και χαλικόστρωτων σε Μεσαιωνική πόλη και Λίνδο, ε) Η δημιουργία δικτύου ΑμΕΑ στη Μεσαιωνική πόλη, ζ) η εγκατάσταση νέου έξυπνου συστήματος εισόδου στη Μεσαιωνική πόλη, η) Η αποκατάσταση του Λιμεναρχείου Ρόδου και του Αστυνομικού Σταθμού στη Λίνδο, θ) Η αποκατάσταση της Πινακοθήκης και πολλά – πολλά ακόμη».
• Αντιδήμαρχε, ολοκληρώνοντας και αναμένοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου, για τα περαιτέρω, θέλω να σας ρωτήσω εάν είστε ικανοποιημένος από την απόδοσή σας ως δημοτική αρχή; Εκτιμάτε ότι έχετε θετικό πρόσημο στην κοινωνία;
«Όπως θα έλεγε και ο θυμόσοφος λαός, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Οπότε, ποτέ δεν θα είμαι ικανοποιημένος, γιατί πάντοτε θα εργάζομαι, θα εργαζόμαστε για το καλύτερο. Αλλά ξέρω, είμαι βέβαιος, πως, τόσο ο δήμαρχος Αντώνης Β. Καμπουράκης, όσο και εγώ, στοχεύουμε στο καλύτερο δυνατό για τον τόπο. Εργαζόμαστε καθημερινά, αδιάκοπα, συστηματικά, οργανωμένα, ομαδικά, συντονισμένα και ακούραστα. Ίσως οι πολίτες να μην έχουν συνολική εικόνα του έργου που σχεδιάζεται και παράγεται, διότι έχουμε προσηλωθεί στην αποτελεσματική δουλειά για τον τόπο και όχι στη διαφήμιση αυτού για τους εαυτούς μας, αλλά εγκαίρως θα το γνωρίσουν, θα το δουν, θα το απολαύσουν και θα το κρίνουν. Όμως, με την ευκαιρία που μου δίνετε οφείλω να πω κάτι. Πρέπει να αποφασίσουμε τι αιρετούς θέλουμε, τι δημοτική αρχή θέλουμε. Θέλουμε εκείνους που εργάζονται αθόρυβα, συστηματικά και αποτελεσματικά για το καλό του τόπου, ακόμη και εάν κάποιες φορές απαιτείται να σπάσουν αυγά; Ή θέλουμε να μας χτυπούν την πλάτη, να μας χαμογελούν και από έργο τίποτα;».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου