Ρεπορτάζ

Ανοιξε η εστίαση και ο τουρισμός αλλά οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο!

Με ανακούφιση αλλά και με ανησυχία αντιμετωπίζουν οι απασχολούμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό, το άνοιγμα της φετινής τουριστικής σεζόν.
Αν και, μετά την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού περίμεναν με ιδιαίτερη αγωνία το άνοιγμα για να επιστρέψουν στην εργασία τους φαίνεται ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για το ποιες θα είναι φέτος, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, αφενός η εστίαση δεν άνοιξε υπό κανονικές συνθήκες και αφετέρου, οι επαναπροσλήψεις σε επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό, δεν προχωρούν.
«Μπορεί τα μηνύματα να είναι θετικά για την φετινή σεζόν (και όλοι αισιοδοξούμε ότι δεν θα έχει καμία σχέση με την περσινή) αλλά υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις.
Όσον αφορά την εστίαση, μπορεί να άνοιξε αλλά έχει αφήσει πίσω της πολλά προβλήματα: βλέπουμε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους. Θα σας δώσω ένα στοιχείο: το 25% των επιχειρήσεων δεν άνοιξαν, αφού δεν έχουν εξωτερικούς χώρους.
Αν το μεταφράσουμε σε νούμερα, μιλάμε για 80.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα οι οποίες δεν έχουν επαναλειτουργήσει.
Και αν σε αυτό το νούμερο, προσθέσουμε και τις επιχειρήσεις που δεν άντεξαν οικονομικά μέσα στο πολύμηνο lockdown εδώ κι έναν χρόνο περίπου, για να κάνουμε την επανεκκίνηση αλλά και όσες έχουν εποχική λειτουργία και είναι σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς (και αν δεν ανοίξει καλά ο τουρισμός δεν μπορούν να λειτουργήσουν) έχουμε πολλές χιλιάδες ανθρώπους που μένουν εκτός αγοράς εργασίας.
Κι εδώ γεννάται το ερώτημα: γι αυτούς τους εργαζόμενους τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα τους στηρίξει μέχρι να λειτουργήσει κανονικά η σεζόν; Θα επαναφέρουν για Μάιο και Ιούνιο, τις αναστολές συμβάσεων ακόμη και μονομερώς;
Παρατηρούμε ότι οι επαναπροσλήψεις δεν προχωρούν και είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους.
Σχετικά με τον τουρισμό, θέλω να είμαι αισιόδοξος αλλά στην πράξη, φαίνεται ότι θα ξεκινήσει από τις 10 Ιουνίου κι έπειτα. Συνεπώς, πώς θα απασχοληθούν και πώς πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Ευχόμαστε να πάει πολύ καλύτερα από πέρσι και να βοηθηθούν όλοι».
Καταλήγοντας, ο κ. Χότζογλου είπε ότι ο κλάδος θα διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, με δεδομένο ότι και το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, δεν βοηθάει ιδιαίτερα τα εργασιακά ζητήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου