Συνεντεύξεις

Γρ. Τάσιος: «Η Ρόδος είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη»

«Η Ρόδος είναι ένα από τα πιο δυνατά μας χαρτιά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Και η Κρήτη το ίδιο. Πιστεύω πως υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης και ενίσχυσης των υποδομών για να μπορέσει το νησί να δει ακόμη καλύτερες ημέρες».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, που είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

«Οι πολίτες θα πρέπει να εστιάσουν στην επαγγελματική δραστηριότητα των υποψηφίων. Να κρίνουν θετικά τους νέους που έχουν όρεξη για δουλειά και διάθεση για περισσότερο τρέξιμο και είναι εξωστρεφείς. Μπορούν ακόμη να κάνουν ένα συνδυασμό και να επιλέξουν παλαιούς και νέους ώστε να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και σωστή εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή», δηλώνει ο κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Σε ερώτηση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, ο κ. Γ. Τάσιος τονίζει πως θα πρέπει να διατηρηθούν.
«Θα πρέπει να βρούμε μια λύση στο θέμα αυτό. Κακά τα ψέματα, η τρόικα πιέζει για την κατάργησή τους. Εκτιμώ πως με διάλογο και μια καθαρή πρόταση μπορεί να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές. Οι ακριτικές περιοχές χρειάζονται το κίνητρο αυτό», δηλώνει ο κ. Τάσιος.
Η συνέντευξη του κ. Γ. Τάσιου, αναλυτικά:

• Γιατί επιλέξατε τη Ρόδο για να πραγματοποιήσετε περιοδεία;
Πιστεύω πως η Ρόδος είναι ένα από τα πιο δυνατά μας χαρτιά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Και η Κρήτη το ίδιο. Πιστεύω πως υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης και ενίσχυσης των υποδομών για να μπορέσει η Ρόδος να δει ακόμη καλύτερες ημέρες. Είναι εξαιρετική η σχέση που έχω με τον πρόεδρο της ΕΞΡ κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον διευθυντή του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χ. Παλογιαννίδη . Έχουν βοηθήσει πολύ τη Χαλκιδική για να στήσει τη δική της Ενωση Ξενοδόχων και τον Οργανισμό Τουρισμού. Στο νησί σας υπάρχουν σημαντικά ζητήματα προς αντιμετώπιση. Ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να εξεταστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι θαλάσσιες μεταφορές.

• Θεωρείτε πως θα πρέπει να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ;
Νομίζω πως θα πρέπει να βρούμε μια λύση στο θέμα αυτό. Κακά τα ψέματα η τρόικα πιέζει για την κατάργησή τους. Εκτιμώ πως με διάλογο και μια καθαρή πρόταση μπορεί να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές. Οι ακριτικές περιοχές χρειάζονται το κίνητρο αυτό.

• Με ποιο κριτήριο θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν τους ευρωβουλευτές που θέλουν να τους εκπροσωπούν;
Οι πολίτες θα πρέπει να εστιάσουν στην επαγγελματική δραστηριότητα των υποψηφίων. Να κρίνουν θετικά τους νέους που έχουν όρεξη για δουλειά και διάθεση για περισσότερο τρέξιμο και είναι εξωστρεφείς. Μπορούν ακόμη να κάνουν ένα συνδυασμό και να επιλέξουν παλαιούς και νέους ώστε να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και σωστή εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή.

• Είναι στη θετική κατεύθυνση η απόφαση που ελήφθη για το σταυρό προτίμησης;
Είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρχει ποσόστωση ανά περιφέρεια για να είναι καλύτερη η εκπροσώπηση. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Είναι δύσκολο. Μπήκα στη διαδικασία αυτή χωρίς πολιτικά ένσημα πάρα μόνο με τα επαγγελματικά. Είμαι νέος και έχω την επιθυμία μετά και την εντολή που μου έδωσε ο κ. Α. Σαμαράς και οι συνάδελφοί μου, να φέρω τα προβλήματά μας στο ευρωκοινοβούλιο και να δώσω το έναυσμα στη νεολαία να δει ανθρώπους δραστήριους. Η χώρα μπορεί να αλλάξει. Το παλιό τελειώνει. Οι νέοι δεν εμπιστεύονται το παλαιό πολιτικό σκηνικό. Το νέο πολιτικό δυναμικό έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης.

• Προτίθεστε να στηρίξετε τα προβλήματα των νησιωτών;
Αυτός είναι ο λόγος που επισκέπτομαι αυτές τις περιοχές. Η βάση μου είναι η ξενοδοχία. Από τις συναντήσεις που κάνω εντοπίζω τα προβλήματα. Είμαι αρκετά εξωστρεφής και άφησα το εγώ πίσω μου. Αυτό θα επιδιώξω για την επόμενη μέρα. Είναι πολλά τα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Είναι και το θέμα της ακτοπλοϊας που είναι πολύ σημαντικό.

• Δεν έχει εφαρμοσθεί όμως μέχρι τώρα το μεταφορικό ισοδύναμο.
Αν δεν βρεθεί λύση για να ενωθούν τα νησιά μας δεν θα μπορέσουμε να δούμε καλύτερες ημέρες. Θα πρέπει να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών. Είναι σημαντικό να βρούμε γρήγορα τη λύση γιατί τα νησιά χάνουν πολλά από αυτή την κατάσταση.

• Πώς θα προωθήσετε ζητήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό στην ευρωβουλή;
Ο τουριστικός τομέας και ο επισιτισμός αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Υπάρχει η συνθήκη Σένγκεν που πρέπει να αλλάξει για να έρθουν περισσότεροι τουρίστες. Και οι συνεταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, θα πρέπει να συμβάλουν. Πρέπει να πάμε μπροστά. Στο σύμφωνο εταιρικής σχέσης 2014 -2020 έχουν περιληφθεί κονδύλια μετά από πρόταση της κυβέρνησης για τον τουρισμό και τις καινοτόμες δράσεις. Εμείς πρέπει να αυξήσουμε τα χρήματα αυτά και να διεδικήσουμε περισσότερα κονδύλια για την κατάρτιση και την εκπαίδευση καθώς έχουν γίνει λάθη σε αυτό τον τομέα. Τα βλέπω και στη Ρόδο με την ΑΣΤΕΡ. Δυστυχώς δεν έχει γίνει σωστός προγραμματισμός με αποτέλεσμα να έχει διαλυθεί ο ΟΤΕΚ. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τον τομέα της κατάρτισης.

• Πώς ξεκίνησε η τουριστική σεζόν φέτος και πώς θα εξελιχθεί;
Θα εξελιχθεί πολύ καλά και θα υπάρξει αύξηση στις αφίξεις. Στις περιοχές που επισκέπτομαι διαπίστωσα πως όλοι είναι ικανοποιημένοι.. Υπάρχει όμως προβληματισμός για την έναρξη και τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Πρέπει να εξετάσουμε τις υποδομές και να καταλάβουμε πως θα πρέπει να εκσυγχρονιστούμε. Όσους τουρίστες και να φέρουμε το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό αν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Δείτε τι γίνεται με τα αεροδρόμια και την κατάσταση στα οδικά δίκτυα.

• Πόσο θα επηρεάσει τις αφίξεις από τη Ρωσία η κρίση στην Ουκρανία;
Η κρίση επηρεάζει τις αφίξεις. Το έτος 2013 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 200.000 τουρίστες από την Ουκρανία. Φέτος θα υπάρξει μεγάλη μείωση. Λιγότερες θα είναι και οι αφίξεις από τη Ρωσία. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το Δεκέμβριο με την υποτίμηση του ρουβλίου. Γίνεται προσπάθεια να βελτιώσουμε τις διαδικασίες για τις θεωρήσεις εισόδου. Πιστεύω πως οι απώλειες σε μεγάλους προορισμούς θα καλυφθεί από τις άλλες αγορές της κεντροδυτικής Ευρώπης.

• Ποια ζητήματα συζητήσατε με τη διοίκηση της ΕΞΡ;
Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΞΡ κ. Α. Καμπουράκη. Εξετάσαμε διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τις υποδομές και την ακτοπλοϊα. Εξετάσαμε τρόπους ώστε να έχουμε συνέργεια για τα εναλλακτικά τουριστικά πακέτα. Μπορούν να βοηθήσουν και οι εταιρείες χαμηλού κόστους ώστε να έρχονται οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Χαλκιδική και στη Ρόδο. Συζητήσαμε για το πώς θα διεκδικήσουμε λύσεις σε συνδικαλιστικά μας ζητήματα. Ανταλλάξαμε σκέψεις ώστε να υπάρξει συνεργασία και με τον ΠΡΟΤΟΥΡ. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και θα με βοηθήσει στην περιοδεία μου.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Δωδεκανησίους;
Ήρθα στη Ρόδο για να διεκδικήσω ένα από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Είμαι άνθρωπος του τουρισμού. Δεν διαθέτω πολιτικά ένσημα παρά μόνο επαγγελματικά. Έχω διάθεση να προσφέρω. Πιστεύω πως οι πολίτες θα καταλάβουν πως υπάρχει ένας άνθρωπος που θα τους ακούει και μετά τις εκλογές και θα βοηθήσει τη Ρόδο και τα άλλα νησιά και στον τομέα του τουρισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου