ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη δημιουργία ενιαίου μετώπου προχωρούν οι νησιωτικοί δήμοι

Μαίρη Φώτη 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ23

Στην εκπό­νηση ειδικής εμπει­ρο­γνω­μο­σύ­νης για την τεκ­μη­ρί­ωση της ιδιαι­τε­ρό­τη­τας του νησιω­τι­κού χώρου με στόχο να ληφθεί υπόψη στην βελ­τί­ωση του συστή­μα­τος κατα­νο­μής των Κεντρι­κών Αυτο­τε­λών Πόρων, προχωρά η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, έπειτα από απόφαση του προ­έ­δρου και δημάρ­χου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπου­ράκη.

Η εκπό­νηση της μελέτης θα γίνει από την Ελλη­νική Εται­ρεία Ανά­πτυ­ξης και Αυτο­διοί­κη­σης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), επι­στη­μο­νι­κού και τεχνι­κού φορέα της Αυτο­διοί­κη­σης και η δια­δι­κα­σία θα γίνει με απευ­θείας ανάθεση. Η δαπάνη θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 7.440,00€ συνο­λικά.

Μάλιστα, στην πρό­σφατη έκτακτη συνά­ντηση των δημάρ­χων της ΚΕΔΕ συζη­τή­θη­καν κρίσιμα ζητή­ματα που αφορούν στην οικο­νο­μική βιω­σι­μό­τητα και την απο­τε­λε­σμα­τική λει­τουρ­γία των Δήμων, υπό το πρίσμα των νέων δεδο­μέ­νων, που δια­μορ­φώ­νο­νται από την εκτί­ναξη του ενερ­γεια­κού κόστους αλλά και τις συνέ­πειες που προ­κα­λεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρα­νία, και επη­ρε­ά­ζουν και τη λει­τουρ­γία της Αυτο­διοί­κη­σης

Κατά την τοπο­θέ­τησή του ο πρό­ε­δρος της ΠΕΔ και δήμαρ­χος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπου­ρά­κης, χαρα­κτή­ρισε ως την μόνη λύση στις έκτα­κτες συν­θή­κες την αύξηση της κρα­τι­κής επι­χο­ρή­γη­σης των Δήμων, με επι­πλέον 3 δόσεις ΚΑΠ, για το 2022 και την αύξηση, κατά 31%, των σχο­λι­κών ΚΑΠ, για το 2022, προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθούν τα λει­τουρ­γικά έξοδα για θέρ­μανση, καθα­ριό­τητα, συντη­ρή­σεις κτλ, για τις σχο­λι­κές μονάδες, αφού το δια­θέ­σιμο ποσό, δεν επαρκεί, και εκ των πραγ­μά­των συμπλη­ρώ­νε­ται εξ ιδίων πόρων, των Δήμων.

«Ζούμε την τέλεια καται­γίδα! Μετά από τη διετία της παν­δη­μίας, που αφήνει τερά­στιες ανοι­χτές πληγές, κι απαί­τησε ταυ­τό­χρονα, μια μεγάλη κινη­το­ποί­ηση της αυτο­διοί­κη­σης, σε ανθρώ­πους και μέσα, για την αντι­με­τώ­πισή της, βρι­σκό­μα­στε τώρα, στη δίνη των συνε­πειών ενός πολέμου, στην Ευρώπη. Οι οικο­νο­μι­κές συνέ­πειες, αυτού του πολέμου, ειδικά ως προς το σκέλος του ενερ­γεια­κού κόστους, γονα­τί­ζουν, όλους τους Δήμους, της χώρας. Πολύ δε περισ­σό­τερο, τους νησιω­τι­κούς Δήμους, που έτσι κι αλλιώς, σηκώ­ναμε στις πλάτες μας, επι­βα­ρυ­μένα κόστη ενέρ­γειας, και μετα­φο­ρών, λόγω των μειο­νε­κτη­μά­των της νησιω­τι­κό­τη­τας, και αυτή τη στιγμή, είμαστε κυριο­λε­κτικά με μια θηλιά, στο λαιμό μας. Ατα­λά­ντευτη και αδια­πραγ­μά­τευτη στάση μας, είναι να είμαστε δίπλα στους συμπο­λί­τες μας, δίπλα στις τοπικές κοι­νω­νίες μας, δίπλα στην καθη­με­ρινή αγωνία, των τοπικών οικο­νο­μιών μας. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά, πως οι πόροι, είναι το κλειδί για το παρόν και το μέλλον της αυτο­διοί­κη­σης. Αλλά είναι ένα κλειδί, που γυρνάει προς δύο κατευ­θύν­σεις. Χωρίς πόρους, όλα είναι ευχο­λό­για. Κλει­δώ­νουμε, τις τοπικές κοι­νω­νίες μας στη μιζέρια, και στην οπι­σθο­δρό­μηση. Με πόρους, μπο­ρούμε να ανοί­ξουμε την πόρτα, σε ένα μέλλον βιω­σι­μό­τη­τας, για Όλους. Για να αντε­πε­ξέλ­θουμε στα κόστη, που μας γονα­τί­ζουν σε όλες τις βασικές λει­τουρ­γίες μας, θα έπρεπε να αυξή­σουμε, με πρω­το­φανή τρόπο, τα αντα­πο­δο­τικά τέλη, αλλά έτσι θα ήταν, σαν να πυρο­βο­λούμε τα πόδια μας. Πιστεύω ακρά­δα­ντα, πως για άλλη μια φορά, η αυτο­διοί­κηση και οι άνθρω­ποί της, θα τα κατα­φέ­ρουμε, προ­κει­μέ­νου, όπως είπε, και στο πρό­σφατο μήνυμά του ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, παρά τον ανη­φο­ρικό δρόμο, που έχουμε μπροστά μας, με σωστή πυξίδα, να φτά­σουμε στον προ­ο­ρι­σμό μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπου­ρά­κης.

Η κατά­σταση είναι σαφώς δυσκο­λό­τερη για τους νησιω­τι­κούς Δήμους της χώρας που καλού­νται να αντι­με­τω­πί­σουν ακόμα σοβα­ρό­τερα προ­βλή­ματα τα οποία προ­κύ­πτουν από τη γεω­γρα­φική τους θέση και δυσχε­ραί­νουν ακόμα περισ­σό­τερο το έργο τους με απο­τέ­λε­σμα οι δήμαρ­χοι να βρί­σκο­νται με την πλάτη στον τοίχο ενόψει και της έναρξης της νέας του­ρι­στι­κής περιό­δου.

Την ίδια ώρα, στη δημιουρ­γία ενιαίου μετώπου προ­χω­ρούν οι νησιω­τι­κοί Δήμοι της χώρας, προ­κει­μέ­νου να διεκ­δι­κή­σουν δικαιό­τερη κατα­νομή των Κεντρι­κών Αυτο­τε­λών Πόρων, που απο­τε­λεί και πάγιο αίτημα των ΟΤΑ των νησιών.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, έχει υπο­βά­λει κατά καιρούς προ­τά­σεις προ­βάλ­λο­ντας τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες του νησιω­τι­κού χώρου ο οποίος αδι­κεί­ται κατά­φωρα από την μέχρι σήμερα κατα­νομή, όπου το κύριο κρι­τή­ριο (92% βαρύ­τητα) είναι το πλη­θυ­σμιακό.

Σύμφωνα με την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, αυτές οι προ­τά­σεις πρέπει να τεθούν με ένα οργα­νω­μένο και επι­στη­μο­νικά τεκ­μη­ριω­μένο τρόπο, ώστε να ισχυ­ρο­ποι­η­θούν ενόψει της δια­πραγ­μά­τευ­σης, που ανα­μέ­νε­ται στο επι­κεί­μενο Συνέ­δριο.

Για τον λόγο αυτό, οι Περι­φε­ρεια­κές Ενώσεις Δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Κρήτης προ­χω­ρούν στη σύσταση ενιαίου διεκ­δι­κη­τι­κού μετώπου προ­κει­μέ­νου να ισχυ­ρο­ποι­η­θούν οι θέσεις των νησιών, ανα­θέ­το­ντας την εκπό­νηση μελέτης και τελικής πρό­τα­σης σε επι­στη­μο­νικό φορέα για τη δικαιό­τερη κατα­νομή των πόρων της Αυτο­διοί­κη­σης στα νησιά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.