Τοπικές Ειδήσεις

Η διαδικασία των εμβολιασμών προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη Pόδο

Σχεδόν 17.500 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στη Ρόδο. Την α’ δόση των εμβολίων έχουν λάβει 11.454 άτομα ενώ σε 6.054 πολίτες χορηγήθηκαν και οι δύο δόσεις. Η διαδικασία των εμβολιασμών προχωρά με ταχείς ρυθμούς και χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, παρόλο που τις τελευταίες ημέρες ακυρώνονται προγραμματισμένα ραντεβού για τη χορήγηση του σκευάσματος της astrazeneca ή απλά οι υποψήφιοι λήπτες δεν προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, ανησυχώντας για τις τυχόν παρενέργειες (θρομβώσεις).
Την ίδια στιγμή, φαίνεται να σταθεροποιείται ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 στη Ρόδο και των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο (μεταξύ αυτών και μέλη οικογενειών). Σύμφωνα όμως με όσα δηλώνει ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, απαιτείται επαγρύπνηση και συνεχής τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς ο ιός είναι ακόμη εδώ.
«Στην παρούσα φάση έχουμε 19 ασθενείς 40 έως 60 ετών και η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Γενικότερα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων κυμαίνεται μεταξύ 18 και 22 το τελευταίο διάστημα και φαίνεται πως έχουν σταθεροποιηθεί τα κρούσματα και τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Παρόλα αυτά ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση από τον ΕΟΔΥ 8 έως 10 κρούσματα στη Ρόδο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας. Απαιτείται να λειτουργούμε όλοι με υπευθυνότητα», δήλωσε ο κ. Ρουμάνης επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια αποτελούν το μόνο τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας.
«Ξεπεράσαμε τους 17.000 εμβολιασμούς και πλησιάζουμε στους 18.000 παρόλο που κάποιοι συμπολίτες μας έχουν ενδοιασμούς για το σκεύασμα της Astrazeneca και τις πιθανές παρενέργειες.
Η διαδικασία των εμβολιασμών συνεχίζεται απρόσκοπτα στα εμβολιαστικά κέντρα του νοσοκομείου και σε όλα τα υπόλοιπα. Το εμβόλιο είναι το μόνο μέσο για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό και όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε για να πετύχουμε ανοσία. Ήδη διαπιστώνουμε πώς αυτή η ανοσία έχει επιτευχθεί σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί», είπε ο κ. Ρουμάνης, σημειώνοντας παράλληλα ότι από την αρχή του έτους έχουν γίνει τρεις διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό από τη Ρόδο σε νοσοκομεία αναφοράς, καθώς επρόκειτο για περιστατικά που έπρεπε να διασωληνωθούν.
Υπενθυμίζεται ότι το σκεύασμα της Astazeneca χορηγείται στα κέντρα υγείας Αρχαγγέλου και Έμπωνας. Στο νοσοκομείο λειτουργούν δύο εμβολιαστικές γραμμές, μία με το εμβόλιο της Pfizer και μία δεύτερη με το εμβόλιο της Αstazeneca. Το εμβόλιο της Pfizer χορηγείται επίσης στο κέντρο υγείας Ρόδου που στεγάζεται στο κτήριο του ΕΦΚΑ. Προς το παρόν, δεν αναμένονται εμβόλια άλλων εταιρειών (βλ. Johnson & Johnson).
«Οι ακυρώσεις των ραντεβού μπορεί να φθάνουν το 20%, οι δόσεις όμως δεν πηγαίνουν χαμένες. Τα ραντεβού αναπληρώνονται. Όσοι προσέρχονται στο κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου μπορεί να έχουν κάποια ερωτηματικά σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ. Αξιολογούν όμως ως σημαντικότερη την προστασία από τον κορωνοϊό και θεωρούν αναγκαίο τον εμβολιασμό. Η αλήθεια είναι πώς μέχρι στιγμής δεν μας έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις πονοκεφάλων η γενικότερης αδιαθεσίας», δήλωσε στη «δ» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου, Θανάσης Θανασιάς.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο και τη διαδικασία των εμβολιασμών, ο κ. Νίκος Παυλίδης, συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου, δήλωσε τα εξής: «Η πορεία της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο θα εξαρτηθεί άμεσα από τη συμπεριφορά των πολιτών και πόσο καλά θα τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας. Υπό την έννοια αυτή, θα αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, θα πρέπει να φοράμε σωστά την προστατευτική μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας, να φροντίζουμε την ατομική μας υγιεινή. Ακόμη και μηδενικά να είναι τα κρούσματα, όταν παρουσιαστεί έστω και ένα, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στη συνέχεια.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα ξεκινήσει από τους ίδιους του πολίτες και θα εξαρτηθεί από την υπεύθυνη στάση του καθενός. Το ευχάριστο είναι ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στην εμβολιαστική εκστρατεία. Στο κέντρο Υγείας Ρόδου, χορηγούμε το σκεύασμα της Pfizer και υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή. Τελευταία, όπως διαπιστώνουμε εκφράζονται ενδοιασμοί από μικρή μερίδα των πολιτών για το σκεύασμα της Astrazeneca και την πιθανότητα θρομβώσεων. Όλα όμως τα φάρμακα μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες, ακόμη και η αντιβίωση. Η πιθανότητα θρομβώσεων υπάρχει και σε άλλα σκευάσματα, όπως τα αντισυλληπτικά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου