Ρεπορτάζ

Πραγματοποιείται στο νησί μας το 2ο TEDxYouth@Rhodes

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χτες, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την ομάδα διοργανωτών του 2ου TEDxYouth@Rhodes που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία.
Στην συνέντευξη ήταν παρόντες και οι διοργανωτές από το TEDxYouth: Κυριάκος Κυριακούλης, Μάνος Χατζημαλωνάς, Λίνα Φιλιππάκη, Αγγελική Τενέντε, και εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς, η κ. Χαρούλα Γιασιράνη, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Εθελοντισμού. Επίσης, συμμετείχε μια αντιπροσωπεία ομιλητών και εθελοντών της διοργάνωσης.
Όπως ανέλυσαν στην τοποθέτησή τους οι μαθητές, το TED (www.ted.com) αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στόχος του οποίου είναι να προβάλλει ιδέες άξιες διάδοσης. Η αρχή έγινε το 1984 στην Καλιφόρνια και έκτοτε τα συνέδρια TED φιλοξενούν προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης, της διανόησης, της πολιτικής, των τεχνών, των επιχειρήσεων, και του ακτιβισμού μεταξύ άλλων. Κάθε ομιλητής προσπαθεί μέσα σε 18 λεπτά να μεταδώσει μια ιδέα άξια διάδοσης με απώτερο σκοπό την έμπνευση του κοινού και την βελτίωση της κοινωνίας. Τα συνέδρια αυτά έχουν εξελιχθεί να αποτελούνται πλέον και από νέους έως 18 ετών. Στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου εκπαιδευτικού κινήματος πραγματοποιούνται και ανεξάρτητες διοργανώσεις που έχουν ως στόχο να μεταφέρουν το πνεύμα και την εμπειρία ενός TED σε τοπικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 ανεξάρτητες TEDx διοργανώσεις.
Τα TEDxYouth είναι ανεξάρτητα διοργανωμένες εμπειρίες TED για μαθητές από μαθητές και σκοπό έχουν να αποτελέσουν ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας TED η οποία απαρτίζεται από χιλιάδες διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο.
Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Μοντέρνοι Καιροί» και αναφέρεται στο πώς κάθε ομιλητής και ομιλήτρια μέσα από τα βιώματά τους αντιλαμβάνονται τα ρίσκα και τις ευκαιρίες μιας αυριανής κοινωνίας, και πως αποφασίζουν να χαράξουν κοινές και ατομικές διαδρομές προς ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τους γύρω τους. Η διοργάνωση αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει έναν νέο τρόπο ανοικτής, καινοτομικής και αδέσμευτης σκέψης μεταξύ πολιτών μιας τοπικής κοινωνίας, αναβαθμίζοντας τον σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι 19 ομιλητές προέρχονται από Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού. Πρόκειται για διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες αλλά με κοινό σημείο αναφοράς την ανάγκη να μοιραστούν μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί.
Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της εκδήλωσης είναι ότι σε μεγάλο βαθμό έχει οργανωθεί από τα ίδια τα παιδιά, με την επικουρική συνδρομή εκπαιδευτικών. Ο αριθμός των μαθητών-εθελοντών που έχουν συμβάλει στην προετοιμασία της εκδήλωσης ξεπερνά τους 50, και οι οποίοι βρίσκονται επί ποδός εδώ και εβδομάδες προετοιμάζοντας τα μουσικά και θεατρικά δρώμενα που θα συνοδεύουν τις ομιλίες.
Συγκεκριμένα:
Φαίδρα Βιτζηλαίου Β’ Λυκείου
Μεμνουνέ Βογιατζή 1ετής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Γιάννης Γιαννουράκης Β’ Λυκείου
Νίκος Διονυσάτος Α’ Λυκείου
Φωτεινή Δραγάτη Γ Λυκείου
Μαίρη Θεουλάκη Γ’ Λυκείου
Θέη Ξάνθου Γ’ Λυκείου
Άγγελος Καλαφατάς, Α’ Λυκείου
Κωνσταντίνα Μαρίνου Γ’ Γυμνασίου
Ελισάβετ Μονογιούδη Γ’ Λυκείου
Γιάννης Τσιγάρος Α’ Λυκείου
Αλεξάνδρα Παπασάββα Γ’ Γυμνασίου
Αλίκη Παϊσίου Β’ Λυκείου
Στέλλα Παλαιολόγου Β’ Λυκείου
Γιώργος Παντελίδης Γ’ Γυμνασίου
Μαριλένα Παπαθανασίου Β’ Λυκείου
Δημήτρης Παππάς Α’ Λυκείου
Σάββας Σολδάτος Γ’ Λυκείου
Εμμανουέλα Σταυρουλάκη Γ’ Λυκείου
Ιλιάνα Φιλή Β’ Λυκείου
Σημειώνεται πως το πρώτο TEDxYouth@Rhodes στέφθηκε με επιτυχία όπως έδειξε η υψηλή αξιολόγηση κοινού (10/10), η προσέλευση κόσμου (300+ άτομα), καθώς και η καθ’ αυτού ποιότητα και το εύρος των θεμάτων για τα οποία μίλησαν οι νεαροί ομιλητές. Τα βίντεο έχαιραν θερμής υποδοχής από το διεθνές κοινό συγκεντρώνοντας πολλές προβολές στο Youtube αφού μετά την βιντεοσκόπηση κάθε βίντεο ομιλίας ανεβαίνει στο κεντρικό κανάλι TEDx που απαριθμεί 16 εκατομμύρια συνδρομητές.
Τέλος, τοποθετήθηκε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Εθελοντισμού, η οποία αφού καλωσόρισε τους μαθητές, εξήρε την προσπάθεια και δήλωσε πως «πρέπει να ενθαρρύνονται οι καινοτόμες ιδέες. Κάθε τέτοια πρωτοβουλία, μας βρίσκει δίπλα σας για να ενισχύσουμε τις προσπάθειές σας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει συνεργαστεί ξανά με τους μαθητές για την δράση TEDxYouth@Rhodes. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει δραστηριότητα και όχι μετριότητα στη γνώση» όπως είπε, καλώντας τα παιδιά να αναπτύξουν τις ιδέες τους με γόνιμο διάλογο.
Επιπλέον, η κα Γιασιράνη, ανακοίνωσε πως η ΠΝΑΙ, έχοντας τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019», θα διοργανώσει προς τιμήν της δράσης αυτής, μία εκδήλωση όπου θα συμμετάσχουν η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου και η Σεφ κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ώστε τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να μαγειρέψουν από κοινού –ενώ θα παρατεθεί γεύμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου