Ειδήσεις

Μοσκοβισί: Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος-Τσίπρας: Καταστροφική η συζήτηση για μέτρα ακόμη και 1 ευρώ

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές εμφανίστηκε με δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Τσακαλώτο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Οπως ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, από κοινού με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, προετοίμασαν το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ έκανε λόγο για πρόοδο που έχει συντελεστεί επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη παραιτέρω μεταρρυθμίσεων.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση όπως πάντα με τον Ευ. Τσακαλώτο, προετοιμάσαμε την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, έχει καταγραφεί πρόοδος και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η πρόοδος θα συνεχιστεί. Ευελπιστώ ότι μπορούμε να βρούμε την καλύτερη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους της στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Μοσκοβισί. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει βελτιωθεί, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για το 2017 και το 2018.

«Ανέκαθεν η δίκη μου αίσθηση ήταν και είναι πως χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης. Η κατάσταση εδώ έχει βελτιωθεί και οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ καλύτερες, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση τόσο το 2017 όσο και το 2018, επίσης οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν ακόμη και να ξεπεραστούν, αλλά για αυτό απαιτούνται προσπάθειες, ενώ θα πρέπει να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των πλευρών. Υπάρχει όμως η θέληση για εξεύρεση λύσης και όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο υπουργείο ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως η 20η Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μία καλή στιγμή για την Ελλάδα.

«Είμαστε πιο κοντά σε κάποιες συζητήσεις, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε», είπε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Τσακαλώτο μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφόρησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή και στον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κ. Μοσκοβισί στην υπεράσπιση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, καθώς και στην πολύ θετική στάση του, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο για την μεγάλη τιμή, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός της καρδιάς της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να δίνει την ίδια μάχη, που δίνει εδώ και χρόνια, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει μέχρι στιγμής μεγάλο θάρρος. «Η Ελλάδα είναι λίγο σαν τον φοίνικα θεωρώ, είναι μια χώρα που έχει επιδείξει πολύ μεγάλο θάρρος. Το επιδείκνυε πάντα και συνεχίζει μέσω των ηγετών της», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, και προέτρεψε να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του, θα συνεχίσει να ρίχνει γέφυρες ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, καθώς και ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.

«Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι διακινδύνευση για την ενότητα της ίδιας της Ευρωζώνης», είπε και σημείωσε ότι θα συνεχίσει να είναι ένας απαιτητικός φίλος για την Ελλάδα, που θα βρίσκεται πάντα πλάι της και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι σημείο αναφοράς για όλους μας στην Ευρώπη. Στην τελετή Παρασημοφόρησης στο Προεδρικό Μέγαρο παρέστησαν επίσης, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης και ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Κριστόφ Σαντεπί, καθώς και η σύζυγος του Πιέρ Μοσκοβισί κ. Aν Μισέλ Μπαστερί.

Καταστροφική χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τη συζήτηση για μέτρα ακόμα και 1 ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία που είχε με τον Πιερ Μοσκοβισί μπροστά στις κάμερες πριν τη συνάντησή τους.

«Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις αλλά με μηδενικό αντίκτυπο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός παίρνοντας αποστάσεις ακόμα και από αυτό που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος χαρακτήρισε διαπραγματευτικό ελιγμό τη θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι «τι θέλατε να πει; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δισ; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνεις όσο μικρότερη υποχώρηση…».

Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για δύσκολες συζητήσεις προσθέτοντας ότι «αν γίνουν προσπάθειες από όλες τις πλευρές μπορούμε να έχουμε καλή πρόοδο και να κινηθούμε προς μια συμφωνία».

Απευθυνόμενος στους Έλληνες είπε ότι «πρέπει να τους πούμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας» σπεύδοντας άμεσα να προσθέσει, ωστόσο, ότι «υπάρχουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να καταδειχθεί ότι όλοι πρέπει να εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την κατανόησή του για «τις θέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου και τι αισθάνονται γιατί η ανησυχία τους αντανακλά την ανησυχία των Ελλήνων. Και η Κομισιόν ανησυχεί για τους Έλληνες».

«Ας συγκεντρωθούμε όλοι για να κλείσουμε τις εκκρεμείς παραμέτρους να κάνουμε το βήμα μπροστά» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί επιμένοντας ότι «οι δικοί μας αριθμοί έχουν τεθεί επί τάπητος και οι προβλέψεις μας είναι ρεαλιστικές».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ το χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο που πρέπει να είναι παρών καθώς «η παρουσία του αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα».

Τόνισε, ακόμα την ανάγκη να βρεθεί σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθερότητα και την ευημερία καλώντας όλες τις πλευρές να κάνουν προσπάθειες. «Δεν μπορώ να πω ότι οι συζητήσεις αυτές είναι εύκολες. Σήμερα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από ό,τι χθες. Δεν είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ αλλά να συζητήσω με τους Έλληνες και να είμαι έντιμος διαμεσολαβητής ώστε ο κ. Ντάισελμπλουμε να έχει στις 20 Φεβρουαρίου όλες τις παραμέτρους στα χέρια του».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για περισσότερη ανακούφιση στη φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους ζητώντας τη δημιουργία ενός μετώπου λογικής. «Ο χρόνος είναι σημαντικός, είμαι αισιόδοξος ότι η Κομισιόν θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επικαλούμενος τα αποτελέσματα της Eurostat.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όλοι πρέπει να αναγνωρίζουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μήνυμά μας είναι φτάνει πια με τη λιτότητα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα» σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντυπωσιακή ανάκαμψη».

«Οι αποφάσεις όποιες κι αν είναι πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς και αυτοί εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είπε ότι «θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους για μια συμφωνία» ζητώντας «λίγη ακόμα προσπάθεια από όλες τις πλευρές».

«Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας, όμως όπως προείπαμε πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για τους επενδυτές».

«Η εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί για να πετύχουμε τους αριθμούς» κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζοντας ότι «οι επόμενες ημέρες είναι ζωτικής σημασίας αλά δεν νομίζω ότι απέχουμε από τη λύση».

Ο κος Μοσκοβισί, πρόκειται να ανακηρυχθεί το μεσημέρι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθημερινή/protothema.gr

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου