δημοκρατική
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ΚΥΡΙΑΚΗ 21° Αραιή συννεφιά Η Ρόδος σήμερα
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ELEN

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχεται αναδρομικό ασφαλιστικό χαράτσι 11% για τους δικηγόρους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δικηγόρος
Μέγεθος γραμμάτων
Δεύ­τε­ρο “γύρο” ει­δο­ποι­η­τη­ρί­ων για την κα­τα­βο­λή ασφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών θα πρέ­πει να πε­ρι­μέ­νουν το επό­με­νο διά­στη­μα οι δι­κη­γό­ροι, οι οποί­οι ερ­γά­ζο­νται ως ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες.

Τα νέα ει­δο­ποι­η­τή­ρια θα αφο­ρούν την υπο­χρέ­ω­ση κα­τα­βο­λής χα­ρα­τσιών συ­νο­λι­κού ύψους 11% για την επι­κου­ρι­κή ασφά­λι­ση και το εφά­παξ το 2015.

Η υπο­χρέ­ω­ση αυτή σε βάρος των δι­κη­γό­ρων θα έλθει να προ­στε­θεί πάνω σε εκεί­νη που ήδη υπάρ­χει και αφορά τα χα­ρά­τσια 26,9% για την κύρια σύ­ντα­ξη και την υγειο­νο­μι­κή πε­ρί­θαλ­ψη.

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, τα ει­δο­ποι­η­τή­ρια τα οποία λαμ­βά­νουν αυτές τις μέρες οι δι­κη­γό­ροι που είναι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες αφο­ρούν μόνο την ει­σφο­ρά 20% για κύρια σύ­ντα­ξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ (σύ­νο­λο 26,9%).

Η πρώτη μη­νιαία δόση των χα­ρα­τσιών αυτών, δη­λα­δή εκεί­νων   που αφο­ρούν το μήνα Ια­νουά­ριο του 2017 και ανέρ­χο­νται συ­νο­λι­κά στο 26,9% του 1/12 του κα­θα­ρού δη­λω­τέ­ου ει­σο­δή­μα­τος τους για το 2015,  θα πρέ­πει να κα­τα­βλη­θούν έως 28 Φε­βρουα­ρί­ου. Η δεύ­τε­ρη δόση για το μήνα Φε­βρουά­ριο θα πρέ­πει να κα­τα­βλη­θεί έως 31 Μαρ­τί­ου.

Ωστό­σο, οι δι­κη­γό­ροι θα πρέ­πει να κα­τα­βάλ­λουν επι­πλέ­ον χα­ρά­τσι 7% για την επι­κου­ρι­κή ασφά­λι­ση και χα­ρά­τσι 4% (συ­νο­λι­κά, δη­λα­δή, 11%) .

Τα ανα­με­νό­με­να χα­ρά­τσια για την επι­κου­ρι­κή σύ­ντα­ξη και το εφά­παξ (όπως και εκεί­να τα οποία ανέρ­χο­νται σε 26,9% και αφο­ρούν την κύρια σύ­ντα­ξη και τον ΕΟΠΥΥ) θα υπο­λο­γι­στούν με βάση το κα­θα­ρό δη­λω­τέο ει­σό­δη­μα του 2015.

Κα­τώ­τα­τη μη­νιαία βάση υπο­λο­γι­σμού τους θα είναι ο βα­σι­κός μι­σθός του άγα­μου ανει­δί­κευ­του ερ­γά­τη (σ.σ. 586 ευρώ) και η ανώ­τα­τη το 10πλά­σιο του βα­σι­κού μι­σθού (10 Χ 586 ευρώ = 5860 ευρώ).

Με άλλα λόγια, οι κα­τώ­τα­τες μη­νιαί­ες ει­σφο­ρές 11% για επι­κου­ρι­κή -εφά­παξ θα ανέλ­θουν σε 64,4 ευρώ και οι ανώ­τα­τες μη­νιαί­ες ει­σφο­ρές 11% μπο­ρούν να έλ­θουν σε 644 ευρώ.

Επί­σης θα πρέ­πει να ση­μειω­θεί πως και οι ει­σφο­ρές για την επι­κου­ρι­κή σύ­ντα­ξη και τα εφά­παξ υπά­γο­νται στις κλι­μα­κω­τές εκ­πτώ­σεις 5% -50% για όσους δι­κη­γό­ρους -ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες δή­λω­σαν από 7.000 ευρώ έως 58.000 ευρώ το 2015.

Δε­δο­μέ­νου ότι τα ει­δο­ποι­η­τή­ρια για τα χα­ρά­τσια συ­νο­λι­κού ύψους 11% δεν έχουν στα­λεί ακόμα (όπως συμ­βαί­νει με εκεί­να του 26,9%), αν και ισχύ­ουν από 1/1/2017 (όπως ισχύ­ει με εκεί­να του 26,9%), είναι σχε­δόν βέ­βαιο πως όταν έλ­θουν θα έχουν ανα­δρο­μι­κή ισχύ. Αυτό ση­μαί­νει πως στα ει­δο­ποι­η­τή­ρια αυτά θα ανα­γρά­φε­ται και η υπο­χρέ­ω­ση κα­τα­βο­λής των μη­νιαί­ων δό­σε­ων για το χρο­νι­κό διά­στη­μα το οποίο δεν είχαν στα­λεί. Έτσι οι δι­κη­γό­ροι θα πρέ­πει να κα­τα­βάλ­λουν όχι μόνο τις τρέ­χου­σες ει­σφο­ρές για την επι­κου­ρι­κή και το εφά­παξ, αλλά και εκεί­νες των προη­γού­με­νων μηνών, δι­πλα­σιά­ζο­ντας έτσι την τρέ­χου­σα επι­βά­ρυν­ση τους. Στο με­τα­ξύ, βέ­βαια, ο ασφα­λι­στι­κός φο­ρέ­ας ο οποί­ος προ­βλέ­πε­ται να ει­σπρά­ξει τις ει­σφο­ρές αυτές, δη­λα­δή το Ενιαίο Τα­μείο Επι­κου­ρι­κής Ασφά­λι­σης και Πα­ρο­χής Εφά­παξ (ΕΤΕ­Α­ΠΕ), θα έχει χάσει ένα με­ρί­διο των ανα­με­νο­μέ­νων εσό­δων του, τις οποί­ες θα πρέ­πει να βρει άλ­λους πό­ρους για να κα­λύ­ψει.

Ανοι­χτό πα­ρα­μέ­νει, επί­σης, το ποιος φο­ρέ­ας θα στεί­λει τα ει­δο­ποι­η­τή­ρια για τα χα­ρά­τσια 11%, ο Ενιαί­ος Φο­ρέ­ας Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης (σ.σ. μέχρι 31/12/2016 τα τα­μεία κύ­ριας ασφά­λι­σης ει­σέ­πρατ­ταν τις ει­σφο­ρές επι­κου­ρι­κής – εφά­παξ) ή το Ενιαίο Τα­μείο Επι­κου­ρι­κής Ασφά­λι­σης και Πα­ρο­χής Εφά­παξ το οποίο δι­καιού­ται αυτές τις ει­σφο­ρές.

capital. gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.