Τοπικές Ειδήσεις

Ρύθμιση οφειλών Ροδίτη που υπήχθη στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Σε ρύθμιση των οφειλών ενός κατοίκου της Κρεμαστής και σε ταυτόχρονο “κούρεμά” τους προχώρησε με απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου αφού τον υπήγαγε στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

O αιτών είναι ηλικίας 48 ετών, παντρεμένος από το έτος 1997 και πατέρας δύο παιδιών ηλικίας 21 και 18 ετών. Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος, λαμβάνοντας μηνιαίως το ποσό των 1.256,91 ευρώ ως μισθό. Η δε σύζυγός του εργάζεται ως εποχιακή ιδιωτική υπάλληλος και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα είναι άνεργη, εισπράττοντας επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Το οικογενειακό εισόδημά του έχει υποστεί μεγάλη μείωση τα τελευταία έτη, λόγω της οικονομικής κρίσης που οδήγησαν στην μείωση των αποδοχών του (από το έτος 2015 και έπειτα) αλλά και της εποχιακής απασχόλησης της συζύγου του.
Οι οφειλές προς μια συστημική τράπεζα ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 165.340,37 ευρώ, ενώ η συνολική μηνιαία δόση εξυπηρέτησης των δανείων της αντιστοιχεί σε 1.428,3 ευρώ.
Εχει δικαίωμα πλήρους και αποκλειστικής κυριότητας επί μιας διώροφης κατοικίας στην Κρεμαστή, ένα αυτοκίνητο και ένα δίκυκλο.
Προέκυψε ότι δεν έχει πτωχευτική ικανότητα, έχει περιέλθει σε γενική και μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του, καθώς το μηνιαίο εισόδημά του, ύψους 1.400 ευρώ, ουδόλως επαρκεί για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του ιδίου και της οικογένειάς και συγχρόνως για την εξυπηρέτηση του συνόλου των δανειακών του υποχρεώσεων.
Το δικαστήριο έτσι ρύθμισε τα χρέη του με μηνιαίες καταβολές προς την καθ΄ης, ποσού 80 ευρώ επί 36 μήνες, εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία του και του επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλλει μηνιαίως, για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του, μηνιαία δόση κεφαλαίου για 19 έτη (ήτοι για 228 μήνες), ύψους 220 ευρώ, συμμέτρως προς τις εμπραγμάτως εξασφαλισμένες οφειλές του προς την καθ’ ής.
Η καταβολή αυτών των δόσεων θα γίνει εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με το κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ως συνήγορός του παρέστη ο δικηγόρος κ. Μανώλης Βλάχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου