Τοπικές Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: Τίθεται σοβαρό ζήτημα αν η Κυβέρνηση δεν ζήτησε από την ΕΕ την επέκταση των Κυρώσεων προς την Τουρκία

Στην εκπομπή του Open Ώρα Ελλάδας με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη ήταν καλεσμένος χθες ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Τα θέματα που απασχόλησαν το πολιτικό πάνελ της εκπομπής κινήθηκαν γύρω από τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και το ανακοινωθέν της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. https://www.youtube.com/watch?v=uT6jwyncYD4&feature=youtu.be

Σχετικά με την χθεσινοβραδυνή Σύνοδο Κορυφής

«Το ανακοινωθέν που εξεδόθη, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, δεν είναι ξεκάθαρο. Πρώτον, γιατί το μόνο που κάνει η ΕΕ είναι να επαναλαμβάνει τη θέση της, που έχει ήδη εκφραστεί και τον Οκτώβρη και τον Ιούνιο του 2019, αναφορικά με την απόφαση για οικονομικές Κυρώσεις, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και δεύτερον, η επανάληψη των θέσεων των προηγούμενων Συνόδων σημαίνει ότι η ΕΕ δεν τοποθετήθηκε πάνω στο φλέγον ζήτημα της παράνομης, άκυρης και απειλητικής Συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης».

«Η επανάληψη αυτής της ρητορικής σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια για την επιτάχυνση και επέκταση της απειλής των Κυρώσεων, που είχαν ήδη αποφασιστεί στην Σύνοδο του Ιουνίου 2019. Θα έπρεπε το ανακοινωθέν της Συνόδου να εξειδικεύει τις κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες της Τουρκίας, και είναι μέγα ζήτημα, έτσι όπως προκύπτει από τα τεκτενόμενα στην χθεσινή Σύνοδο, ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε την επέκταση αυτών, αναφορικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της χώρας μας. Η ΕΕ καθυστερεί πολύ και η ελληνική πλευρά δεν πιέζει αρκετά και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα».

«Αντίθετα, χθες κιόλας, ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στην συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όσο και στο Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα, ζήτησε την επέκταση της απειλής των Κυρώσεων, γεγονός που αναφέρεται ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων και των δυο Ευρωομάδων».

Υπάρχουν και χρειάζονται να γίνουν και άλλες κινήσεις στην σκακιέρα

«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι πολυδιάστατες.

«Πρώτον, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πρέπει να τεθεί η ανάγκη για επανάληψη της συνάντησης που είχε διοργανωθεί επί δικής μας Κυβερνήσεως, εφαρμόζοντας μια ενεργή εξωτερική πολιτική, μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, παρουσία εκπροσώπων της αμερικανικής πλευράς, με θέμα την προώθηση της κατασκευής του East Med. Μια τέτοια συνάντηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική, και πάλι, καθώς ο αγωγός περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ που τώρα βρίσκεται και κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία, αλλά και νότια της Κρήτης, ένα άλλο σημείο που θίγεται με τις νέες εξελίξεις. Δεύτερον, η ελληνική πλευρά πρέπει να λάβει πρωτοβουλία για σύγκληση Συνόδου των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, αναζητώντας συμμαχίες και στήριξη. Τρίτον, πρέπει να μην απέχουμε από τις ευρωπαϊκές συζητήσεις για το θέμα, συνολικά, της Λιβύης,, όπως έκανε η χώρα το Σεπτέμβρη, αλλά να παρακολουθούμε και να είμαστε παρόντες σε όλες τις εξελίξεις».

«Τέλος, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον διάλογο με την Τουρκία, όποιες και αν είναι οι διαφορές. Δεν είναι λύση η εμπλοκή. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προστατεύονται, πρώτα και κύρια, από την ενεργή εξωτερική πολιτική και δευτερόντως, ως το έσχατο σημείο, από το Στρατό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George Hatzistavridis    15.12.2019 05:13

    Σας προλαβε ο κ. Μητσοτάκης κύριοι του Σύριζα, όταν εσεις πηγαίνατε εκείνος ερχότανε. Τα λάθη του Τσίπρα τα πληρωσε πολύ ακριβά και θα τα πληρωνει για πολλά χρονιά ακομη ο Ελληνικούς λαος.

Σχολιασμός άρθρου