Ρεπορτάζ

Δωρεάν προκαρκινικοί έλεγχοι και φέτος στα Δωδεκάνησα μέσω της “ΓΑΛΗΝΟΣ”

Το σημαντικό πρόγραμμα «Προστάτευσε την Υγεία σου» που σώζει ζωές και περιλαμβάνει προσυμπτωματικούς ελέγχους για καρκίνο και λοιπές νεοπλασίες σε Δωδεκανήσιους, θα εφαρμοστεί και φέτος μέσω της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – δια της εταιρείας «ΓΑΛΗΝΟΣ»- σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι στα Δωδεκάνησα, και κυριολεκτικά σώθηκαν ζωές στο παρά πέντε, καθώς εντοπίστηκαν πέντε προκλινικές και επτά κλινικές περιπτώσεις νεοπλασιών, μαζί με τα 12 επείγοντα περιστατικά και τις άλλες νόσους, που παραπέμφθηκαν άμεσα σε εξειδικευμένα Νοσοκομεία!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», το κλιμάκιο της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας, που θα παρέχει και φέτος δωρεάν τις ιατρικές του υπηρεσίες, θα επισκεφθεί την Νίσυρο από τις 26/10/2017 έως και τις 30/10/2017, μέσω της εταιρείας “Γαληνός” πρόεδρος της οποίας είναι ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καραμαρίτης
Το κλιμάκιο των ιατρών θα αποτελείται από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας –χειρουργό Κων/νο Δημουλά, τον χειρουργό Αθανάσιο Νησιώτη, τον πλαστικό χειρουργό Γεώργιο Κόκαλη, την γενική ιατρό Σταυρούλα Αλεβίζου, την αναισθησιολόγο Δήμητρα Παπούλια και την γραμματέα Μαρία Φωτίου.
Οι εξετάσεις και μικροεπεμβάσεις σε κατοίκους της Νισύρου θα γίνουν την Παρασκευή 27/10, το Σάββατο 28/10 και την Δευτέρα 30/10.
Ομιλία στον γενικό πληθυσμό θα γίνει την Κυριακή 29/10, όπως και η ενημέρωση στους υγειονομικούς φορείς του νησιού.
Σώθηκαν ζωές!
Να σημειωθεί ότι κρίθηκε αναγκαία η συνέχιση του προγράμματος και φέτος, καθώς κατά τις περσινές επισκέψεις στα νησιά της Δωδεκανήσου, εντοπίστηκαν σημαντικά ευρήματα και σώθηκαν στην κυριολεξία ζωές από τους προσυμπτωματικούς ελέγχους.
Στη Λέρο το έτος 2016 έγιναν 14 βιοψίες, 8 εξετάσεις οδοντοστοματολογικές και δυο κυτταρολογικές στοματικής κοιλότητας 56 εξετάσεις ψηλάφησης μαστών, διάγνωση μαστογραφιών και δυο κυτταρολογικές εξετάσεις εκκρίματος θηλών, 28 εξετάσεις για προβλήματα γενικής ιατρικής, λειτουργίας γαστρεντερικού και δερματολογικά προβλήματα. Εντοπίστηκαν 4 παραπομπές για προχωρημένες νεοπλασίες, χρήζουσες νοσηλείας σε ειδικό Νοσοκομείο!
Στην Σύμη πέρυσι εκτελέστηκαν 10 βιοψίες σπίλων, 2 FNA υπό U/S και κυτταρολογικές όζων θυρεοειδούς, 6 κυτταρολογικές υλικού FNA και εκκρίματος θηλών, 12 υπερηχογραφήματα θυρεοειδούς αδένα, 86 εξετάσεις ψηλάφησης μαστών, 38 εξετάσεις για προβλήματα γενικής ιατρικής, γαστρεντερικά και δερματολογικά. Αντιμετωπίστηκαν επίσης 4 επείγοντα περιστατικά (αναπνευστικό παιδιατρικό, προκάρδιο άλγος, μόλυνσης οφθαλμού και οξείας αρθρίτιδας) και έγινε παραπομπή σε δύο κοιλιοκήλες μη ανατασσόμενες για πλαστική αποκατάσταση.
Στην Πάτμο κατά τη επίσκεψη του κλιμακίου το 2016 εκτελέστηκαν 22 υπερηχογραφήματα θυρεοειδούς , 4 υπερηχογραφήματα μαστού, 10 FNA υπό U/S θυρεοειδούς, κυτταρολογικές και 2 FNA μαστού και κυτταρολογική από ρήση θηλής , 28 PAP tests και 34 γυναικολογικές εξετάσεις, 85 εξετάσεις ψηλάφησης μαστών κι 34 εξετάσεις γενικής ιατρικής, γαστρεντερολογικών παθήσεων και δερματολογικών. Εγιναν τρεις παραπομπές για χειρουργείο και δύο για διαγνωστικές εξετάσεις σε ειδικά Νοσοκομεία! Δόθηκαν επίσης 10 tests για έλεγχο αιμορραγίας πεπτικού συστήματος.
Στους Λειψούς πέρυσι έγιναν 7 βιοψίες, 18 ψηλαφίσεις μαστών, μία κυτταρολογική μαστού, 20 εξετάσεις για διάφορα χειρουργικά προβλήματα και 30 εξετάσεις γενικής ιατρικής και συνταγογράφησης. Τις ημέρες επίσκεψης οι Λειψοί δεν είχαν ιατρό, υποστηριζόμενοι μόνο από αγροτικό ιατρό , με απόσπαση για μια εβδομάδα από την Λέρο.
Στη Ρόδο έγιναν εξετάσεις κοινού για τον λόγο ότι διαθέτει Νοσοκομείο πλήρες και Υγειονομικό προσωπικό υψηλής στάθμης στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Περί τα δέκα άτομα, που ζήτησαν συμβουλευτικά πληροφορίες, καθοδηγήθηκαν στους ιατρούς του Νοσοκομείου, πλην δύο περιπτώσεων (μελάνωμα και σάρκωμα), που παραπέμφθηκαν σε ειδικό Νοσοκομείο.
Οι αναδειχθείσες προκλινικές (5) και κλινικές (7) περιπτώσεις νεοπλασιών βρίσκονται μέσα στα διεθνή στάνταρ για πληθυσμιακούς ελέγχους και μαζί με τα επείγοντα περιστατικά και τις άλλες νόσους 12, που τυχαίως αναδείχθηκαν, δίνουν την βεβαιότητα για την συνέχιση του προγράμματος μέχρι και 2018!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου