Τοπικές Ειδήσεις

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άρχισε η νέα σχολική χρονιά

Υπό τη σκιά του κορωνοϊού άνοιξαν και φέτος τα σχολεία. Μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες με την ελπίδα να κυλήσουν όλα ομαλά και να μείνουν τα σχολεία διαρκώς ανοιχτά, χωρίς να απαιτηθεί να επιστρέψουν οι μαθητές στην τηλεκπαίδευση ούτε για μία ώρα!
Το πρώτο κουδούνι βρήκε τα σχολεία του νησιού (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) απολύτως έτοιμα για το νέο σχολικό έτος. Κάθε σχολείο διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας, τα βιβλία έφθασαν εδώ και καιρό, ενώ στα γυμνάσια και στα λύκεια δεν υπάρχει ούτε μία κενή θέση εκπαιδευτικού, πράγμα που είχε να συμβεί από το 2009. Ελάχιστες είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία και αφορούν κατά κύριο λόγο στην παράλληλη στήριξη.
Ως γνωστόν, προσελήφθησαν 718 μόνιμοι εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι στελέχωσαν τις δομές μέσης εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα και οι ελάχιστες κενές οργανικές θέσεις που απομένουν πια, καλύφθηκαν άμεσα από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία του νομού τοποθετήθηκαν συνολικά 444 νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και το μεγαλύτερο ποσοστό των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό έχει καλυφθεί από αναπληρωτές. Οι υπόλοιπες κενές θέσεις θα καλυφθούν μετά το πέρας της β’ φάσης των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Τα υγειονομικά
πρωτόκολλα
Σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, μαθητές και εκπαιδευτικοί προσήλθαν χθες στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους (ανεμβολίαστους) εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Κανένα θετικό τεστ μαθητή δεν αναφέρθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ υπήρξαν τρεις περιπτώσεις μαθητών δημοτικών σχολείων οι οποίοι ανέφεραν θετικό αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού χωρίς όμως να προσέλθουν στα σχολεία όπου φοιτούν.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, ο μαθητής απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης των εκπαιδευτικών στη Ρόδο και γενικώς στα Δωδεκάνησα. Στις δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυμαίνεται στο 90% και υπάρχουν μάλιστα σχολεία με συλλόγους διδασκόντων όπου το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται στο 100%. Αντίστοιχα, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των δασκάλων και νηπιαγωγών που υπηρετούν στη Ρόδο και γενικώς στα Δωδεκάνησα, πλησιάζει στο 90% και ξεπερνά τον πανελλήνιο μέσο όρο, ενώ υπάρχουν επίσης σχολεία όπου το σύνολο του διδακτικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.
Δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τον αριθμό των εμβολιασμένων μαθητών γυμνασίων και λυκείων στη Ρόδο. Όπως όμως επιβεβαιώνουν έγκυρες πηγές, υπάρχει ικανοποιητική προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, από τη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τα παιδιά άνω των 12 ετών.


Ο αγιασμός
Μέρα Αγιασμού και γνωριμίας με τους δασκάλους ήταν η χθεσινή. Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων παραβρέθηκαν στις τελετές αγιασμών στα σχολεία του νησιού και ευχήθηκαν στους μαθητές και εκπαιδευτικούς μία καλή και ομαλή σχολική χρονιά.
Υγεία, δύναμη, ασφάλεια και υπομονή ευχήθηκε να έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί ο σεβασιμώτατος μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος για να πορευτούν αρμονικά στο ταξίδι της γνώσης και παιδείας. Κάλεσε δε τα παιδιά να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, δηλώνοντας πώς τελικά το υπέρτατο αγαθό, είναι η ανθρωπιά.
«Από το 2009 η πρώτη φορά που όλοι οι καθηγητές βρίσκονται στη θέση τους πριν ακόμη χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Δεν υπάρχει καμία κενή θέση εκπαιδευτικού σε κανένα σχολείο μας, ενώ όλα τα βιβλία υπάρχουν σε όλα τα σχολεία. Συνεπώς είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για την έναρξη των μαθημάτων, φτάνει μόνο να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ενημερώνονται διαρκώς για τα πρωτόκολλα ατομικής προστασίας», δήλωσε στη «δ» μετά το πέρας του αγιασμού στο συγκρότημα του Γυμνασίου Λυκείου του Βενετοκλείου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης. Σημείωσε παράλληλα ότι δεν αναφέρθηκε κανένα θετικό κρούσμα από αυτοδιαγνωστικό τέστ και ότι είναι διαρκής η επικοινωνία της υπηρεσίας με τα σχολεία, ώστε να αντιμετωπισθεί το όποιο πρόβλημα τυχόν παρουσιαστεί άμεσα και αποτελεσματικά.
Να είναι το νέο σχολικό έτος το τελευταίο κάτω από τις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία ευχήθηκε ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης. Τα σχολεία να είναι συνεχώς ανοιχτά και γεμάτα, οι μαθητές και οι μαθήτριες να έχουν μία δημιουργική πορεία ευχήθηκε επίσης ο κ. Καμπουράκης, δηλώνοντας πως πάντα ο δήμος θα στηρίζει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Ο κ. Μ. Σοκορέλος, πρόεδρος αποφοίτων του Βενετοκλείου Λυκείου και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, συνέστησε στους μαθητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα προστασίας, επισημαίνοντας πώς ο κορωνοϊός παραμένει ακόμη εδώ. Είπε δε ότι θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι-ες οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούν σε ένα σχολείο ιστορικής σημασίας από το οποίο έχουν αποφοιτήσει λαμπροί επιστήμονες.
Τις ευχές του για μία καλή και δημιουργική χρονιά εξέφρασε ο περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Χρυσοχοΐδης, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκο ο οποίος μετέβη στη Φολέγανδρο για το πρώτο κουδούνι. Όπως είπε η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι το σκαλοπάτι για την τριτοβάθμια και το επάγγελμα που κάθε νέος και νέα επιθυμεί να ακολουθήσει. Κάλεσε τους μαθητές να αποκομίσουν όλα τα εφόδια που θα τους φανούν χρήσιμα για την κατάκτηση των στόχων τους.
Χαράλαμπος Ψαράς-Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
Κανονικά από τις 8.10 χθες το πρωί ξεκίνησαν τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία, χωρίς ιδιαίτερες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπο Ψαρά, ο οποίος δήλωσε αναλυτικότερα τα εξής: «Όλα τα σχολεία είναι ανοιχτά. Όλες οι τάξεις έχουν δασκάλους. Υπάρχουν λίγες ελλείψεις εκπαιδευτικών ορισμένων ειδικοτήτων και παράλληλης στήριξης που θα καλυφθούν όμως μετά την ολοκλήρωση της β’ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών. Η αγωνία μας εστιάζει στο να μην σημαδευτεί η φετινή χρονιά όπως πέρυσι και πρόπερσι με μεγάλης διάρκειας κλεισίματα. Θα δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και εύχομαι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με μία πειθαρχημένη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και υψηλό επίπεδο συνεργασίας όλων των μελών της κοινότητας, πιστεύω πώς μπορούμε να πετύχουμε και να είναι η φετινή χρονιά μία καλή και ομαλή χρονιά για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και για τους εκπαιδευτικούς.
Ο κ. Ψαράς είπε ότι τα self-tests-όπως απεδείχθη και την προηγούμενη σχολική χρονιά-είναι αποτελεσματικά καθώς εντοπίζονται και απομονώνονται έγκαιρα τα θετικά κρούσματα. Ανέφερε επίσης ότι το 90% περίπου των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί, περίπου 5% αυτών έχει νοσήσει και απομένει ένα ποσοστό γύρω στο 5%-7% που δεν έχει νοσήσει ή εμβολιαστεί και υποχρεούνται δύο φορές την εβδομάδα να υποβάλλονται σε εργαστηριακούς ελέγχους με δικά τους έξοδα.
Ο αντιδήμαρχος
τουρισμού, πρόεδρος πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, Θανάσης
Βυρίνης ανέφερε τα εξής για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς:
Ξεκίνημα μιας νέας σχολικής χρονιάς με πολλές προκλήσεις. Η κανονικότητα και η ομαλή λειτουργία στην εκπαιδευτική διαδικασία μέγα στοίχημα για τους Μαθητές-Δασκάλους-Γονείς-Πολιτεία. Όλοι θα κληθούμε να συμμετάσχουμε ΥΠΕΥΘΥΝΑ στην επαναφορά της ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών μέσω της απρόσκοπτης δια ζώσης διδασκαλίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου