Ο κ. Τσίπρας. λίγες ημέρες μετά την Ανάσταση του 2017, είχε κάνει την περιβόητη δήλωση « «Σιγά βρε παιδιά! Πήγα κι εγώ διακοπές … είδα τι έγινε! Το Πάσχα έγινε η μεγαλύτερη έξοδος της τελευταίας 7ετιας! Με νέους δρόμους, που άνοιξαν, και με λιγότερα χρήματα μετά από 4 χρόνια κλειστούς δρόμους».

Φέτος,  μιας και βρέθηκε στην Τήλο έχει να μας πει κάτι για τους θαλάσσιους δρόμους; Για την εύκολη και ομαλή μετάβαση πολιτών και επισκεπτών από το ένα νησί στο άλλο; Νησιά που ζουν κυρίως από τον τουρισμό. Και ναι μεν τον κ. Τσίπρα μπορεί να τον περίμενε σκάφος του λιμενικού, για να τον μεταφέρει από την Ρόδο στην Τήλο, η πρόσβαση όμως σε ένα σωρό νησιά, ή για να ακριβολογούμε από το ένα στο άλλο, είναι μία τεράστια γκρίζα ζώνη. Και ολόκληρο τον χρόνο για τους κατοίκους, αλλά και στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.  Τι γίνεται αν κάποιος θέλει  να προγραμματίσει διαδρομές μεταξύ νησιών στα Δωδεκάνησα; Τι γίνεται αν πριν έχεις την ατυχία να βρίσκεσαι στη Ρόδο όπου που έχεις προγραμματίσει να περάσεις το πρώτο μέρος των διακοπών σου και θελήσεις να πας σε κάποιο άλλο νησί; Σας μεταφέρω εδώ την περιγραφή του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου από το capital.gr, ο οποίος αποτυπώνει την Οδύσσεια φιλικού του ζευγαριού, που θέλησε να πάει από την Ρόδο στην Αστυπάλαια:

«Λες λοιπόν, δεν μπορεί, από Ρόδο για Αστυπάλαια τον Αύγουστο θα έχει συχνά δρομολόγια. Έστω και τοπικά. Νομίζεις… Όχι κάθε μέρα. Και όχι πάντα βολικά… Μόνο η Θεία Πρόνοια μπορεί να συμβιβάσει κρατήσεις και δρομολόγια.. Πού κολλάει η Θεία Πρόνοια; Ότι πολλές φορές προκύπτουν έκτακτα δρομολόγια. Έτσι λένε άλλωστε και οι ντόπιοι. Μην φοβάστε, θα βάλουν κανένα έκτακτο… Και άντε εσύ να ποντάρεις στα έκτακτα με αυτοκίνητο και παιδιά… Ποιο είναι το πιο βολικό σενάριο; Να γυρίσεις με το πλοίο Πειραιά και να ξαναφύγεις την επόμενη με πλοίο για την Αστυπάλαια. Θα μου πείτε υπάρχει και το αεροπλάνο. Είπαμε, όχι κάθε μέρα… Ναι, αλλά έτσι τα κόστη ανεβαίνουν πολύ… Και με αυτοκίνητο τι κάνεις; Νοικιάζεις εκεί; Ωχ… Βέβαια υπάρχει και η άλλη λύση που τελικώς επελέγη. Χάνεις μία βραδιά που έχεις προπληρώσει λόγω προσφοράς στο ένα νησί, μένεις μία παραπάνω στο άλλο, φεσώνεσαι δηλαδή δύο – τρεις διανυκτερεύσεις και το φτιάχνεις… Τι να κάνεις… Ας πρόσεχες!»

Ας πρόσεχες…Μέχρι να εφαρμοσθεί το… μεταφορικό ισοδύναμο που υποθέτω θα ήταν η απάντηση  του κ. Τσίπρας,  για τις δικές μας γκρίζες ζώνες, σε καιρούς μάλιστα που υπάρχει το μείζον ζήτημα της εθνικής ανάγκης να μην απομονώνονται περιοχές. Υ. Γ. Και μην βιαστούν να χαρούν οι πρώην. Η αδιαφορία και η απαξίωση καλά κρατεί χρόνια τώρα. Διαφορετικά, θα υπήρχαν όλα όσα απαρτίζουν την καραμέλα που κι εκείνοι χρόνια πιπιλίζουν της «νησιωτικότητας», βασικό μέρος της οποίας είναι το ακτοπλοϊκό, η επικοινωνία των μικρών νησιών μεταξύ τους και δεν θα ψάχναμε εν έτει 2018  γιατί ερημώνουν τα νησιά χωρίς πλοία, σχολεία και γιατρούς.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ