Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ), 20 μαθητές των Eκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» υλοποίησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που προάγει την επιχειρηματική σκέψη των νέων, και δημιούργησαν την επιχείρηση “Breathe n’ Drive”. Οι μαθητές-μέτοχοι συμμετέχουν στον Όμιλο Επιχειρηματικότητας του σχολείου, στον οποίο μαθαίνουν να καλλιεργούν τη δημιουργικότητα τους και να αναπτύσσουν κριτική σκέψη, να εξοικειώνονται με την έννοια της επιχειρηματικότητας, τη σημασία της οικονομίας, την αξία της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Μετά από ατελείωτες συζητήσεις, προτάσεις και ιδέες, η ομάδα συμφώνησε να στοχεύσει στην ασφάλεια των οδηγών και στην αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων. Έτσι, κατέληξε στη δημιουργία μιας συσκευής – αλκοτέστ που συνδέεται με τη μίζα του αυτοκινήτου και σε περίπτωση που ο οδηγός έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο που ορίζει ο νόμος, η μηχανή του αυτοκινήτου δεν ανάβει.

Τα στοιχεία κάθε οδηγού είναι αποθηκευμένα σε ατομικό μπρελόκ rfid (ηλικία, φύλο κ.λπ.), ώστε να μπορεί η συσκευή να «διαβάζει» κάθε φορά ποιος είναι ο οδηγός. Ο οδηγός σκανάρει το μπρελόκ του με το που ανοίξει το όχημά του και η συσκευή τον καλωσορίζει με το όνομά του, ζητώντας του να φυσήξει στο ειδικό ακροφύσιο του αλκοτέστ. Αν ο οδηγός φυσήξει και δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ, τότε ανάβει ένα πράσινο φωτάκι και ταυτόχρονα η μηχανή του αυτοκινήτου παίρνει μπρος, ενώ η συσκευή λέει: «Επιτυχής μέτρηση, οδηγείτε με ασφάλεια». Σε περίπτωση που δεν έχει φυσήξει σωστά ο χρήστης, η συσκευή λέει: «Παρακαλώ φύσηξε περισσότερο». Τέλος, αν ο χρήστης φυσήξει και η συσκευή ανιχνεύσει αλκοόλ στο αίμα του, τότε ανάβει κόκκινο φως και ακούγεται το ηχητικό μήνυμα: «Υπέρβαση ορίου. Δεν επιτρέπεται η οδήγηση για τις επόμενες 4 ώρες» και η μηχανή του αυτοκινήτου παραμένει σβηστή.   Η συσκευή προγραμματίζεται με τέτοιο τρόπο από τον χρήστη, ώστε να λειτουργεί τις ώρες και τις ημέρες που εκείνος επιθυμεί, ενώ μπορεί να επιλέξει να ακούγονται τα ηχητικά του μηνύματα ανάμεσα σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά. Ο Όμιλος Επιχειρηματικότητας συνεργάστηκε με τον Όμιλο Αυτοματισμού των Εκπαιδευτηρίων.

Η εταιρεία λαμβάνει μέρος για 10η συνεχή χρονιά σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας στις 22 Φεβρουαρίου 2019 στο εμπορικό κέντρο “Cosmos” στη Θεσσαλονίκη, o οποίος διοργανώνεται από το ΣΕΝ/Junior Achievement Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας μαζί με άλλες 50 επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα, πραγματοποιείται μία εβδομάδα αργότερα αντίστοιχος διαγωνισμός με επιπλέον 50 επιχειρήσεις στην Αθήνα. Τον συντονισμό του εγχειρήματος έχουν οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής και μαθηματικών, κ. Ευριπίδης Αναγνωστάκης και κ. Σταυρούλα Αρνιθενού αντίστοιχα.

Η εταιρεία συνεργάζεται με την «Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.», η οποία θα χορηγήσει ατομικά αλκοτέστ, καθώς και υλικά για το στήσιμο του περιπτέρου στην εμπορική έκθεση. Επίσης, η εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων “Budget” είναι χορηγός της προσπάθειας των μαθητών και καλύπτει ένα μέρος των εξόδων της.

 

Like us on facebook:

https://www.facebook.com/youngentrepreneursrhodes/

 

Follow us on Instagram:

Breathndrive

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ