Ειδήσεις

Αύξηση κατώτατου μισθού, ενίσχυση κοινωνικού κράτους ζητούν οι πολίτες-έρευνα ΕΒΕΑ

Σύννεφα εξακολουθεί να παρουσιάζει το οικονομικό κλίμα στη χώρα, όπως απολύπτει έρευνα της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΕΒΕΑ. Οι πολίτες είναι πάντως πιο αισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση από ό,τι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.  Υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει το αίτημα για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν το διάστημα 25-27 Νοεμβρίου 2018, σε δείγμα 802 ατόμων στο Νομό Αττικής.

Αρνητικό προκύπτει το ισοζύγιο μεταξύ θετικών και αρνητικών απόψεων, στους οικονομικούς δείκτες του Νοεμβρίου 2018 στην έρευνα Αττικής για το Ε.Β.Ε.Α. Μεγαλύτερη αισιοδοξία (34%) αποτυπώνεται, μεταξύ των συμμετεχόντων, για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, από ότι για την ελληνική οικονομία (29%). Και πιο θετικά αξιολογούν την ελληνική κυβέρνηση στην κοινωνική πολιτική και στην στήριξη ευάλωτων οικονομικά τάξεων (30%) από ότι στην προσέλκυση επενδύσεων (23%).

Όσον αφορά τα ερωτήματα επικαιρότητας, μόνο στο ερώτημα «…μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης (δηλαδή των μνημονίων), έχετε αρχίσει να βλέπετε στοιχεία βελτίωσης των προσωπικών σας οικονομικών;» υπερισχύουν οι αρνητικές απαντήσεις (69% «Σίγουρα…» και «Μάλλον όχι», έναντι 20% «Σίγουρα…» και «Μάλλον ναι»).

Στα υπόλοιπα ερωτήματα οι καταφατικές απαντήσεις συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά, με υψηλότερη υποστήριξη (77%) στην «…επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν την κρίση». Στην ανάγκη «.. προσλήψεων νέου και κατάλληλου προσωπικού στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, και της Ασφάλειας» συμφωνεί το 74% και στην ύπαρξη «…περιθωρίου μείωσης στα δημοτικά τέλη και τους φόρους της περιοχής σας», το 67%.

Η πλειοψηφία απαντά καταφατικά και στο «… εάν θα μπορέσετε φέτος να εξοφλήσετε όλες τις φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις» (52%). Στο πολιτικo-οικονομικό ερώτημα, για το «…εάν είναι αναγκαίες οι πρόωρες εθνικές εκλογές για να υπάρξει βελτίωση της οικονομίας της χώρας» τα ποσοστά των καταφατικών και των αρνητικών απαντήσεων δεν «απέχουν» πολύ μεταξύ τους, με υπεροχή πάντως των πρώτων (47% «Σίγουρα…» και «Μάλλον ναι», έναντι 41% «Σίγουρα…» και «Μάλλον όχι»).

Σχολιάζοντας τα αποτέλεσματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος σημείωσε πως αποκαλύπτεται ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης και των Μνημονίων έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους στην κοινωνία και την οικονομία.

Ωστόσο, παρατηρεί, από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, προκύπτει μία οριακή, σε σχέση με αντίστοιχες έρευνες, βελτίωση του κλίματος αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που εκφράζουν σχεδόν οι τρεις στους δέκα. Καταφανής, όπως προσθέτει, είναι η απαίτηση των πολιτών για την ανάγκη αύξησης των μισθών, αλλά και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στους ζωτικούς τομείς παιδείας, υγείας και ασφάλειας, αλλά και την ανάγκη για ενίσχυση  των επενδύσεων στη χώρα, «γεγονός που δίνει το στίγμα της κοινωνίας προς τον πολιτικό κόσμο, για τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής που θα δίνει προοπτικές στην οικονομία, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή».

πηγή naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου