ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Η Ρόδος ανάμεσα στους προορισμούς που κέρδισαν το στοίχημα της επιμήκυνσης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμος

Υπερ­δι­πλά­σια η επι­βα­τική κίνηση του Οκτω­βρίου σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2020 στα 14 περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια που δια­χει­ρί­ζε­ται η Fraport Greece. Ποια ξεχώ­ρι­σαν με τις επι­δό­σεις τους.

Σε επίπεδα υπερ­δι­πλά­σια σε σχέση με το 2020 δια­μορ­φώ­θηκε η επι­βα­τική κίνηση του Οκτω­βρίου του 2021 στα 14 περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια που δια­χει­ρί­ζε­ται η Fraport Greece, με περισ­σό­τε­ρους από 2,4 εκατ. επι­βά­τες να δια­κι­νού­νται σε αυτά έναντι 1,13 εκατ. επι­βα­τών τον αντί­στοιχο περσινό μήνα (+113,6%).

Σε επίπεδο 10μήνου, η επι­βα­τική κίνηση ήταν σχεδόν διπλά­σια (16,3 εκατ.) συγκρι­τικά με το αντί­στοιχο διά­στημα του 2020, όταν και είχαν δια­κι­νη­θεί στα 14 αερο­δρό­μια της χώρας περί τους 8,4 εκατ. επι­βά­τες (94,7%).

Σε σχέση με το διά­στημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2019, ωστόσο, η επι­βα­τική κίνηση το δεκά­μηνο του 2021 κατέ­γραψε μείωση κατά 43% περίπου, αν και η «ψαλίδα» μεταξύ Οκτω­βρίου του 2021 και του αντί­στοι­χου μήνα του 2019 έκλεισε στο -2,5%.

Σύμφωνα με τις πλη­ρο­φο­ρίες, πάντως, το στοί­χημα της… επι­μή­κυν­σης της φετινής τόσο ιδιαί­τε­ρης σεζόν φαί­νε­ται ότι κέρ­δι­σαν πέντε νησιω­τι­κοί προ­ο­ρι­σμοί πρώτης γραμμής, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυν­θος. Μπορεί οι επι­χει­ρη­μα­τίες του κλάδου να επι­ση­μαί­νουν ότι η παρά­ταση της φετινής σεζόν δεν απο­τε­λεί κεκτη­μένο, αφού η εικόνα αυτή δια­μορ­φώ­θηκε κάτω από πολύ ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες, ωστόσο, κάποιοι προ­ο­ρι­σμοί κατά­φε­ραν να κατα­γρά­ψουν το φθι­νό­πωρο επι­δό­σεις καλύ­τε­ρες από τις αντί­στοι­χες του «χρυσού» 2019.

Διψήφιο ποσοστό αύξησης περίπου κατά 18% σε επίπεδο αριθμού αφίξεων τον φετινό Οκτώ­βριο σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2019 κατέ­γραψε η Κέρκυρα, ενώ στο +10% ολο­κλη­ρώ­θηκε ο Οκτώ­βριος και για τα Χανιά. Εκμε­ταλ­λευό­μενη τη φόρα της βρε­τα­νι­κής αγοράς -η οποία λόγω των ταξι­διω­τι­κών περιο­ρι­σμών που είχαν επι­βλη­θεί από την κυβέρ­νηση Τζόνσον άργησε να δείξει τη δυνα­μική της-, η Ζάκυν­θος τον Οκτώ­βριο έκλεισε στο +3%, ενώ στους κερ­δι­σμέ­νους συμπε­ριε­λή­φθη και η Ρόδος με αύξηση των αφίξεων σε ποσοστό 10%.

Καλύ­τερη σε σχέση με το «κανο­νικό» 2019 ήταν, τέλος, η εικόνα που δια­μορ­φώ­θηκε τον Οκτώ­βριο και στη Ρόδο, με άνοδο περίπου 10% σε επίπεδο αφίξεων, ποσοστό που κατέ­δειξε ότι οι δύο μήνες του φθι­νο­πώ­ρου συνέ­βα­λαν στην περαι­τέρω «μείωση» της ψαλίδας μεταξύ της φετινής του­ρι­στι­κής κίνησης και των υψηλών επι­δό­σεων του 2019, της χρονιάς-ρεκόρ του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού.

Τα νούμερα της Fraport

Υπερ­δι­πλά­σια σε σχέση με το 2020 ήταν η διεθνής κίνηση του Οκτω­βρίου στα 14 περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια που δια­χει­ρί­ζε­ται η Fraport Greece (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλ­λο­νιά, Θεσ­σα­λο­νίκη, Ζάκυν­θος, Κως, Μυτι­λήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντο­ρίνη, Σκιάθος). O αριθμός των αφι­ξο­α­να­χω­ρή­σεων ανήλθε σε 1,96 εκατ. με άνοδο 116,8%, ενώ η κίνηση εσω­τε­ρι­κού δια­μορ­φώ­θηκε σε 464 χιλ. με άνοδο 101,1% σε σχέση με το 2020.

Τη μεγα­λύ­τερη ποσο­στιαία άνοδο (348%) κατέ­γραψε η Ζάκυν­θος, ακο­λου­θού­μενη από τα Χανιά (263,7%) και τη Σαντο­ρίνη (224,1%). Σε από­λυ­τους αριθ­μούς, στην κορυφή βρέ­θη­καν η Ρόδος, η Θεσ­σα­λο­νίκη, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Κως και η Σαντο­ρίνη.

Σε επίπεδα υπερ­δι­πλά­σια σε σχέση με το 2020 δια­μορ­φώ­θηκε η διεθνής επι­βα­τική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Συγκε­κρι­μένα, η εισερ­χό­μενη κίνηση ανήλθε σε 13 εκατ. έναντι 5,9 εκατ. την αντί­στοιχη περίοδο του 2020, κατα­γρά­φο­ντας άνοδο 119,6%, ενώ η κίνηση εσω­τε­ρι­κού δια­μορ­φώ­θηκε σε 3,34 εκατ. από 2,47 εκατ., με αύξηση 35%.

Από τα 14 αερο­δρό­μια τη μεγα­λύ­τερη ποσο­στιαία άνοδο κατέ­γρα­ψαν εκείνα της Σαντο­ρί­νης (163,8%), της Μυκόνου (155,5%), των Χανίων (146,9%), της Σκιάθου (131,1%) και του Ακτίου (130,7%), ενώ σε από­λυ­τους αριθ­μούς επι­βα­τι­κής κίνησης ξεχώ­ρι­σαν η Ρόδος, η Θεσ­σα­λο­νίκη, η Κέρκυρα, τα Χανιά και η Κως.

Οι Γερ­μα­νοί και οι Βρε­τα­νοί έδωσαν δυνα­μικό «παρών» σε Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλ­λο­νιά, Θεσ­σα­λο­νίκη, Ζάκυνθο, Κω, Μυτι­λήνη, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο, Σαντο­ρίνη και Σκιάθο. Την πρώτη πεντάδα των ταξι­διω­τών που επέ­λε­ξαν την Ελλάδα για να περά­σουν τις δια­κο­πές τους συμπλή­ρω­σαν οι Ολλαν­δοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, με τους Δανούς, τους Πολω­νούς, τους Αυστρια­κούς, τους Ελβε­τούς και τους Βέλγους να έπονται.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η επι­βα­τική κίνηση στον Διεθνή Αερο­λι­μένα Αθηνών «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» ξεπέ­ρασε τα 10 εκατ. το δεκά­μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Πηγή euro2day.gr

Εύα Δ. Οικο­νο­μάκη

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.