ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε 3.254.100 ανήλθαν στο 10μηνο οι αφίξεις στο νησί – Τελειώνει το σαββατοκύριακο η φετινή τουριστική σεζόν

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΙΝΗΣΗ

2.832.786 αλλο­δα­πούς του­ρί­στες φιλο­ξέ­νησε το «σμα­ρα­γδέ­νιο νησί» στο 10μηνο Ιανουα­ρίου -Οκτωβρίου 2021, έναντι 1.183.497 του αντί­στοι­χου 10μήνου του 2020 (αύξηση φέτος 139,4%), σύμφωνα με τα στα­τι­στικά στοι­χεία της Fraport, που δόθηκαν χθες στην δημο­σιό­τητα.

Αν μάλιστα σ’ αυτό προ­στε­θούν και οι αφι­χθέ­ντες στο νησί με πτήσεις εσω­τε­ρι­κού και οι οποίοι ανήλθαν στο 10μηνο σε 421.314, τότε οι συνο­λι­κές αφίξεις στο αερο­δρό­μιο «Δια­γό­ρας» ανέρ­χο­νται σε 3.254.100, έναντι 1.510.424 του 10μήνου 2020 (αύξηση 115,4%).

Τον μήνα Οκτώ­βριο 2021, ειδι­κό­τερα, αφί­χθη­σαν στο νησί με πτήσεις τσάρτερ 524.300 αλλο­δα­ποί του­ρί­στες, έναντι 296.445 που είχαν αφιχθεί τον Οκτώ­βριο του 2020 (αύξηση εφέτος 76,9%).

Αυξη­μέ­νες ήταν εφέτος τον Οκτώ­βριο και οι αφίξεις με πτήσεις εσω­τε­ρι­κού, έναντι του Οκτω­βρίου 2020. Συγκε­κρι­μένα αφί­χθη­σαν 62.105 ταξι­διώ­τες, έναντι 32.759 του Οκτω­βρίου 2020 (αύξηση 89,6%).

Συνο­λικά έγιναν φέτος προς το αερο­δρό­μιο «Δια­γό­ρας» 27.437 πτήσεις εξω­τε­ρι­κού και εσω­τε­ρι­κού, έναντι 13.949 που είχαν γίνει στο 10μηνο του 2020.

Στην πρώτη θέση των αφίξεων το μήνα Οκτώ­βριο 2021 βρέ­θη­καν οι Γερ­μα­νοί του­ρί­στες (80.910) και ακο­λού­θη­σαν οι Αγγλοι (46.240) οι Ολλαν­δοί (11.762), οι Γάλλοι (11.106), οι Δανοί (10.740) και οι Πολωνοί (7.841).

Ολα τα στα­τι­στικά στοι­χεία απει­κο­νί­ζο­νται στους πίνακες που ακο­λου­θούν:

Τελειώ­νει το σαβ­βα­το­κύ­ριακο η φετινή του­ρι­στική σεζόν

Με 1.400.000 ξένους επι­σκέ­πτες κλείνει η σεζόν για τη Ρόδο, αριθμός που ξεπερνά κάθε αισιό­δοξη πρό­βλεψη! Η Ρόδος απέ­δειξε για μία ακόμη φορά την του­ρι­στική της υπεροχή και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα της στα «δύσκολα».

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμ­βρίου είχαν αφιχθεί 1.172.000 αλλο­δα­ποί του­ρί­στες. Σε αυτούς προ­στέ­θη­καν οι 226.000 του Οκτω­βρίου, που ήταν ο καλύ­τε­ρος Οκτώ­βριος όλων των εποχών, καλύ­τε­ρος ακόμη και από αυτόν του 2019!

Μαζί με τους τελευ­ταί­ους επι­σκέ­πτες του Νοεμ­βρίου, έσπασε το φράγμα του 1,4 εκα­τομ­μυ­ρίου επι­σκε­πτών, γεγονός που οφεί­λε­ται στην καλή οργά­νωση του προ­ο­ρι­σμού, όπως σημειώ­νει ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Διευ­θυ­ντών Ξενο­δο­χείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσί­γκος.

«Η Ρόδος απέ­δειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι ένας εμβλη­μα­τι­κός, ποιο­τι­κός προ­ο­ρι­σμός που προ­σφέ­ρει ασφά­λεια και υψηλού επι­πέ­δου υπη­ρε­σίες σε προσιτή τιμή. Διότι όλα τα ξενο­δο­χεία έκαναν προ­σφο­ρές για να προ­σελ­κύ­σουν του­ρι­σμό, δίνο­ντας έμφαση στην ποιό­τητα.

Η επι­τυ­χία της Ρόδου οφεί­λε­ται και στην καλή οργά­νωση όσον αφορά στη διε­νέρ­γεια των rapid test σε επι­σκέ­πτες κατά την επι­στροφή στις χώρες τους. Κινη­θή­καμε γρήγορα σε συνερ­γα­σία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου και τις υγειο­νο­μι­κές δομές του νησιού, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας πάνω από 10.000 τεστ την ημέρα εντός των ξενο­δο­χείων! Βεβαίως, η στο­χευ­μένη προβολή και συν­δια­φή­μιση με τους τουρ οπε­ρέι­τορς και με τη συμ­με­τοχή της Περι­φέ­ρειας ή του Δήμου και του ΠΡΟΤΟΥΡ καθώς επίσης των επι­χει­ρή­σεων, συνε­τέ­λε­σαν στη γενι­κό­τερη επι­τυ­χία», είπε ο κ. Ματσί­γκος, δηλώ­νο­ντας ότι είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να προβεί κανείς σε προ­βλέ­ψεις για το 2022. Βεβαίως, το κλίμα είναι θετικό, η πορεία της παν­δη­μίας θα καθο­ρί­σει όμως τις εξε­λί­ξεις στον του­ρι­σμό!

Και μπορεί οι τελευ­ταίες πτήσεις τσάρτερ να φέρνουν κόσμο μέχρι αυτό το σαβ­βα­το­κύ­ριακο στη Ρόδο, οι αφίξεις ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­σθούν όμως με προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες πτήσεις. «Αυτή η σεζόν φτάνει στο τέλος της. Έχουμε ακόμη κάποιους Γερ­μα­νούς του­ρί­στες αλλά θεωρώ ότι γύρω στις 20 Νοεμ­βρίου θα έχουν απο­χω­ρή­σει και οι τελευ­ταίοι. Θα συνε­χί­σουν βέβαια να κατα­φθά­νουν κάποιοι με τακτι­κές πτήσεις. Πρό­κει­ται βέβαια για αλλο­δα­πούς επι­σκέ­πτες που έχουν φίλους και γνω­στούς στο νησί, τους οποίους επι­σκέ­πτο­νται. Θα έχουμε επίσης κάποια γκρου­πά­κια και μικρο­συ­νέ­δρια.

Προ­φα­νώς και η φετινή σεζόν ξεπέ­ρασε κάθε προσ­δο­κία μας. Ένα από τα ιδιαί­τερα θετικά της στοι­χεία ήταν η επέ­κταση της διάρ­κειάς της. Ο Οκτώ­βριος είχε πλη­ρό­τη­τες που είχαμε χρόνια να δούμε. Ήταν πολύ καλύ­τε­ρος από το ‘19 και αυτό απο­τε­λεί παρα­κα­τα­θήκη για το 2022, αφού πλέον ο Οκτώ­βριος δεν είναι ο τελευ­ταίος και σίγουρα όχι ο φθη­νό­τε­ρος μήνας της σεζόν. Το γεγονός ότι υπήρχαν καλές πλη­ρό­τη­τες μέχρι το τέλος, μας δείχνει ότι υπάρχει ενδια­φέ­ρον. Είναι μια κατά­σταση win-win για όλους», δήλωσε ο γενικός γραμ­μα­τέας της Ένωσης Του­ρι­στι­κών Γρα­φείων Ρόδου, κ. Τάσος Χατζη­λια­μής.

Πάντως από την πορεία των προ­κρα­τή­σεων για το 2022 προ­κύ­πτει ιδιαί­τερο ενδια­φέ­ρον για την Ελλάδα και ειδικά για τη Ρόδο. Η Αγγλία και η Γερ­μα­νία άρχισαν τις κρα­τή­σεις ήδη από τον Ιούλιο, ενώ άλλες αγορές ξεκί­νη­σαν νωρί­τερα από τα συνη­θι­σμένα.

«Οι βασικές δύο αγορές της Αγγλίας και της Γερ­μα­νίας έχουν αρχίσει τις πωλή­σεις από τον Ιούλιο για το ’22. Επίσης, αγορές, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, άνοιξαν πολύ νωρί­τερα από τα συνη­θι­σμένα τις πωλή­σεις, η Τσεχία τον Σεπτέμ­βριο και η Πολωνία τον Οκτώ­βριο.

Γενι­κό­τερα, οι συνερ­γά­τες μας στο εξω­τε­ρικό ξεκί­νη­σαν τις πωλή­σεις αρκετά πιο νωρίς σε σύγκριση με τις εποχές προ κορω­νοϊού. Αγορές που έλειψαν στα προη­γού­μενα χρόνια προ­σπα­θούν να πάρουν πίσω το κομμάτι που έχασαν, κλει­δώ­νο­ντας κάποια δωμάτια, λόγω της ανα­με­νό­με­νης μεγάλης ζήτησης. Ταυ­τό­χρονα, έκλει­σαν οι αερο­πο­ρι­κές θέσεις για του χρόνου και προ­στί­θε­νται κάποιες νέες πτήσεις. Είναι λογικό να φαί­νε­ται κάποια αύξηση, αφού οι κρα­τή­σεις ξεκί­νη­σαν νωρί­τερα. Όμως, τα στοι­χεία των κρα­τή­σεων δεί­χνουν μία ξεκά­θαρα μεγάλη ζήτηση για την Ελλάδα και προ­φα­νώς για τη Ρόδο», ανέφερε ο κ. Χατζη­λια­μής.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.