Αποκλεισμένοι από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στις οποίες υπάγονται οι δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών, παραμένουν οι εκατοντάδες δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, οι οποίοι έχουν βρεθεί προ τραγικών αδιεξόδων πλέον, με τις κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων να είναι πιο κοντά από ποτέ.
Οι δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, η οποία τελεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων που θέσπισε η κυβέρνηση για τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών, σε μια εποχή που οι τραγικές οικονομικές επιπτώσεις λόγω της κρίσης που επέφερε ο covid-19, είναι σαρωτικές, ιδίως μετά το δεύτερο lockdown.
Οι εκατοντάδες δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου λόγω και της πρωτοφανούς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που πλήττουν τον πλανήτη, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της PQH, που λειτουργεί ως «Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής» για όλα τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
Παρά τις παρεμβάσεις των τοπικών φορέων με επικεφαλής το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, προς τα αρμόδια υπουργεία και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Στουρνάρα και την πρόεδρο της PQH κ. Xριστίνα Παπακωνσταντίνου, δεν έχει δοθεί καμία λύση, καθώς το μείζον αυτό θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνον με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως ακριβώς διατυπώθηκε ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 στην επιστολή του κ. Ιωάννη Πάππου στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και επιβεβαιώθηκε δια στόματος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την συνάντησή τους τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν τη λαίλαπα του κορωνοϊού.
Από τότε μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που επέλεξαν την Τράπεζα Δωδεκανήσου, και όχι κάποια συστημική τράπεζα, να βρίσκονται σε δεινή θέση έναντι άλλων δανειοληπτών και ουσιαστικά να τιμωρούνται για την επιλογή τους να στηρίξουν τον τόπο τους.
Απελπισμένοι δανειολήπτες από τη Ρόδο καθώς και από άλλα νησιά του νομού που κινδυνεύουν οι περιουσίες τους λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, σε επικοινωνία τους με τη «δ», κάνουν λόγο για κατάφωρη αδικία εις βάρος τους που ζητούν να αποκατασταθεί, προκειμένου να μην χάσουν τις περιουσίες τους.
Δανειολήπτης της Τράπεζας Δωδεκανήσου, σε δηλώσεις του στη «δ», ανέφερε πως βρίσκεται πλέον προ κατασχέσεως περιουσιακών του στοιχείων για στεγαστικό δάνειο που έλαβε, ύψους 150.000 ευρώ, μέχρι σήμερα έχει αποπληρώσει 220.000 ευρώ και οι δόσεις -τις οποίες έχει σταματήσει να καταβάλλει καθώς έχει απολυθεί από την επιχείρηση στην οποία εργαζόταν- συνεχώς πολλαπλασιάζονται. «Εχουμε αρρωστήσει από αυτή την κατάσταση» λέει στη «δ», δανειολήπτης ο οποίος ζητά την παρέμβαση των τοπικών φορέων προς κάθε κατεύθυνση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου επανειλημμένα έχει δηλώσει πως το ΕΒΕΔ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προκειμένου να δοθεί λύση με νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εκπροσώπους του νομού στο Κοινοβούλιο.
Αυτό που ζητούν οι δανειολήπτες είναι, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις συνεταιριστικές τράπεζες, να δύνανται να ρυθμιστούν σε χρονικό διάστημα έως και 20 έτη, όπως ακριβώς συμβαίνει και για τα δάνεια των συστημικών τραπεζών, χωρίς να συνιστάται δυσμενής διάκριση σε βάρος όσων επέλεξαν τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες που ο εκκαθαριστής δίνει χρονικό ορίζοντα έως 8 έτη.
Μάλιστα στην επιστολή του στον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Γιάννης Πάππου, του παρουσίασε αναλυτικά το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση και παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Επιμελητηρίου που συνοψίζονται στα εξής:
1. Οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για το ό,τι η πρώην Τράπεζα Δωδεκανήσου βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία.
2. Οι νησιώτες μας, επιχειρηματίες και νοικοκυριά, τιμωρούνται για την επιλογή τους να συνεργαστούν και να στηρίξουν το δικό μας Τραπεζικό Ίδρυμα. Δεν ζητούμε ευνοϊκότερη ρύθμιση. Ζητούμε να μην υπάρχει δυσμενής διάκριση, εγείροντας θέματα αντισυνταγματικότητας.
3. Ζητούμε να ρυθμιστούν όλα τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες-μέλη μας με την ίδια τακτική και πολιτική που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι οποίες δίνουν περιθώριο μέχρι και 20 έτη ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ο εκκαθαριστής ζητά αποπληρωμή το μέγιστο σε οκτώ έτη. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι αδύνατο ιδιώτες ή επιχειρηματίες να αποπληρώσουν τα δάνεια τους σε περίοδο οκτώ ετών.
4. Ζητούμε να γίνει πλήρης ενημέρωση από τον εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης και τις μελλοντικές του ενέργειες, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια στις πρακτικές που ακολουθούνται αλλά και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ειδικό αυτό έργο.
5. Ζητούμε οι λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από την Ε.Ε. και την Τράπεζα Ελλάδος να ισχύσουν, όχι μόνο για τις συστημικές Τράπεζες αλλά και για τις υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικές Τράπεζες.
6. Ζητούμε ο Οδηγός Εκκαθάρισης που εφαρμόζεται πέρα από τον εισπρακτικό χαρακτήρα του, να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, το διαθέσιμο εισόδημα και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής μας οικονομίας η οποία έχει κυρίως εποχικό χαρακτήρα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ