Τοπικές Ειδήσεις

Η οικονομική πολιτική στις χώρες της Ευρωζώνης

Ο επίκουρος καθηγητής Σωτήρης Ντάλης ως συντονιστής της συζήτησης παρουσίασε την προσωπικότητα και το ακαδημαϊκό έργο του Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Πρύτανη Γιάννη Βαβούρα. Αναφερόμενος στο παρουσιαζόμενο βιβλίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο τρίτο μέρος του, δηλαδή στο πώς ασκείται η οικονομική πολιτική στις χώρες που μετέχουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και κυρίως στην Ευρωζώνη.

Ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του συγγραφέα και κατόπιν ανέλυσε το βιβλίο του σημειώνοντας ιδιαίτερα την κοινωνική διάσταση της οικονομικής πολιτικής.
Τόνισε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η οικονομική πολιτική ώστε να είναι συνεπής και αποτελεσματική και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Η Ομότιμη Καθηγήτρια Πέρσα Φώκιαλη παρουσίασε αναλυτικά το βιβλίο αναλύοντας τη θεωρία της οικονομικής πολιτικής και τα προβλήματα της οικονομίας που συνιστούν τους σκοπούς της οικονομικής πολιτικής. Τονίστηκαν τα προβλήματα του πληθωρισμού, της ανεργίας, των ελλειμμάτων του ισοζυγίου πληρωμών, της οικονομικής μεγέθυνσης, της διανομής του εισοδήματος και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ο συγγραφέας, λαμβάνοντας το λόγο, επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που δέχθηκε να παρουσιαστεί βιβλίο του και αυτό έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ρόδο.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η οικονομική είναι κοινωνική επιστήμη και όχι θετική επιστήμη. Κατόπιν ανέλυσε τη σημασία της ποιότητας των θεσμών στην αποτελεσματική άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Κατόπιν αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής και τις αδυναμίες της οικονομικής θεωρίας να παρουσιάσει τις άριστες πλύσεις τους.
Έτσι ανέδειξε τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής ως συστήματος στόχων και μέτρων, όπου κάθε μέτρο που λαμβάνεται επηρεάζει άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά πολλούς οικονομικούς στόχους.
Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τόσο τους παρουσιαστές του βιβλίου όσο και τους συμμετέχοντες στην παρουσίαση.
Ακολούθησε συζήτηση πάνω στο βιβλίο και ερωτήσεις στο συγγραφέα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ