Τοπικές Ειδήσεις

Η «ΔΕΡΜ Α.Ε.» επιδιώκει την ανακοπή διαταγής πληρωμής για οφειλές της «Πάρκινγκ Α.Ε.» σε γεωλόγο

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε χθες με κλήση επαναφοράς ανακοπής που είχε ασκήσει η «Δ.Ε.Ρ. Μ. Α.Ε.», ως καθολική διάδοχος συνεπεία συγχώνευσης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ Α.Ε., MUNICIPAL PARKING SA» κατά δύο συγγενών του εκλιπόντος γεωλόγου Ανάργυρου Αργυριάδη και κατά της αλλοδαπής εταιρείας με την επωνυμία «PRESSPALI SpA» που εδρεύει στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Κατά της τρίτης των αντιδίκων και κατά του δικαιοπαρόχου των δύο πρώτων αντιδίκων, Ανάργυρου Αργυριάδη, η εταιρεία είχε ασκήσει ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου την από 2 Φεβρουάριου 2011 ανακοπή για την ακύρωση της υπ’ αριθ. 28/2011 Διαταγής Πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Η διαταγή πληρωμής έχει ήδη εκτελεστεί από τον Φεβρουάριο του 2011, με κατάσχεση εις χείρας της τράπεζας Marfin Bank του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου της ανώνυμης εταιρείας του Δήμου Ρόδου με την επωνυμία «Πάρκινγκ ΑΕ» και συγκεκριμένα ενός τραπεζικού λογαριασμού της.
Η κατάσχεση είχε γίνει από τον γεωλόγο, που διεκδικούσε  την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμης οφειλής για υπηρεσίες που παρείχε στην επιχείρηση.
Ο Αργυριάδης εξέδωσε συγκεκριμένα εις βάρος της «Πάρκινγκ ΑΕ» διαταγή πληρωμής ύψους 353.348 ευρώ για μελέτες που εκπόνησε.
Η δημοτική ανώνυμη εταιρεία επεδίωξε και πέτυχε, αφού πρώτα σημειώθηκε σημαντική καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, την δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ροδίων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Πάρκινγκ ΑΕ» ύψους 500.000 ευρώ.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποσκοπούσε και στην αποπληρωμή του Αργυριάδη.
Με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ροδίων, το 2007, ανέθεσε το έργο «Εκτέλεση Ερευνητικών Εργασιών στους προβλεπόμενους χώρους κατασκευής στεγασμένων σταθμών αυτοκινήτων στις πλατείες Κουντουριώτη, Αντιναυάρχου Ιωαννίδη και Ρίμινι», στον Αργυριάδη.
Μετά την έγκριση της 502/2007 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου υπεγράφη συμφωνητικό μεταξύ του Δήμου Ροδίων και του. Αργυριάδη. Η σύμβαση αυτή είχε κόστος 100.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
Με την υπ’ αριθμ. 655/2007 απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τον 1ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών. Με την υπ’ αριθμό 85/2008 απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την 1η συμπληρωματική σύμβαση εργασιών.
Εν πάση περιπτώσει ο Αργυριάδης εξασφάλισε το έργο της υλοποίησης των ερευνητικών γεωτεχνικών εργασιών έναντι ποσού 338.000 ευρώ.
Ομως, αν και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας εγκρίθηκε, η διαδικασία για την καταβολή των χρημάτων πάγωσε, καθώς ο πρώην δήμαρχος Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου δεν είχε τη δυνατότητα εκδόσεως του επίμαχου εντάλματος πληρωμής και ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς αποφάσισε να μην πληρώσει πριν τη διενέργεια ελέγχου.
Η σύμβαση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοπή, καταρτίστηκε την 7η Οκτωβρίου 2010, ενώ το έργο είχε εκτελεστεί και ενώ η ανάθεσή του είχε γίνει με προγενέστερες προφορικές εντολές και το τίμημα είχε συμφωνηθεί.
Η ανώνυμη εταιρεία υπέγραψε, όπως υποστηρίζει, σύμβαση αναγνώρισης χρέους και όχι σύμβαση έργου, που δεν επιτρέπεται από το καταστατικό λειτουργίας της.
Αναφέρει παραπέρα ότι το χρέος προέκυψε παράτυπα διότι δεν διενεργήθηκε διαγωνισμός για την ανάθεση της συγκεκριμένης εργασίας στον Αργυριάδη.
Η «ΔΕΡΜ ΑΕ» εκπροσωπείται από τον δικηγόρο κ. Κ. Χαλκιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου