Απόφαση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ η αποστολή του Επιτρόπου στην Ελλάδα. Ποια μηνύματα θα στείλει και τι θα πει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ποια είναι τα δυο θέματα που βάζει ψηλά στην ατζέντα η Κομισιόν.
Γιατί έρχεται εσπευσμένα ο Μοσκοβισί στην Αθήνα

Η άφιξη του Γάλλου επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα Τετάρτη και Πέμπτη σηματοδοτεί την επιδίωξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ να συνεχίσει η Ευρωπαική Επιτροπή τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό σχέδιο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο τεχνοκρατών του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με ανώτατη κοινοτική πηγή, που μίλησε στο Euro2day.gr, ενώ το ταξίδι του κ. Μοσκοβισί συζητείτο εδώ και λίγο καιρό, η απόφαση λήφθηκε σήμερα από τον κ. Γιούνκερ και θεωρείται υψίστης σημασίας για την στήριξη της κυβέρνησης ενόψει και της ψήφισης των μέτρων και των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που έρχονται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι ο Γάλλος επίτροπος θα ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μέτρων που θα ψηφιστούν αλλά και για τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στη Λίμα για το ελληνικό χρέος.

«Δεν είναι μόνο θέμα ψήφισης, είναι και θέμα εφαρμογής καθώς στο παρελθόν η εμπειρία με την Ελλάδα έδειξε ότι πολλά μέτρα ψηφίζονταν, αλλά δεν εφαρμόζονταν» ανέφερε η πηγή, που πρόσθεσε ότι δεν είναι πλέον θέμα παρακράτησης δόσεων αλλά της ίδιας της ελληνικής οικονομίας που πρέπει να βγει από την ύφεση το συντομότερο δυνατό καθώς τα capital controls έπληξαν ζωτικούς τομείς της.

Η Κομισιόν αναμένεται να πιέσει για δύο θέματα και συγκεκριμένα για δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επισήμως, από τον κ. Μοσκοβισί αναμένεται να διατηρηθούν οι θετικοί τόνοι για την ελληνική οικονομία καθώς και η άποψη για μέτριο re-profiling του ελληνικού χρέους.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες όμως οι πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν ώστε το πρόγραμμα να μην καθυστερήσει, να υπάρξει κυρίως δραστική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και γρήγορη ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ