ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχεται διπλή παρέμβαση της κυβέρνησης για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας – Όλα τα σενάρια

news room 4 λεπτά ανάγνωση
κατοικια ακίνητα

Ηεπι­στροφή στην κανο­νι­κό­τητα μετά τις θερινές δια­κο­πές θα βρει χιλιά­δες οικο­γέ­νειες αντι­μέ­τω­πες με μια σκληρή πραγ­μα­τι­κό­τητα: την εξεύ­ρεση στέγης, είτε πρό­κει­ται για φοι­τη­τική είτε για οικο­γε­νειακή κατοι­κία. Το πρό­βλημα είναι εκρη­κτικό και η κυβέρ­νηση έχει προ­α­ναγ­γεί­λει σειρά παρεμ­βά­σεων για να δώσει ανάσα σε χιλιά­δες οικο­γέ­νειες και κυρίως να αντι­με­τω­πί­σει την εκρη­κτική άνοδο των ενοι­κίων, που κυριο­λε­κτικά τινά­ζουν στον αέρα τους οικο­γε­νεια­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς.

Οι πρω­το­βου­λίες που έχουν προ­α­ναγ­γελ­θεί από την κυβέρ­νηση θα κινού­νται σε δύο βασι­κούς άξονες. Ο πρώτος αφορά την προ­σπά­θεια περιο­ρι­σμού της βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης, και ο δεύ­τε­ρος στο­χεύει στο άνοιγμα κλει­στών δια­με­ρι­σμά­των. Και οι δύο αυτές ενέρ­γειες απο­σκο­πούν στην αύξηση της προ­σφο­ράς κατοι­κίας, ώστε, αφενός, να βρεθούν σπίτια που θα καλύ­ψουν τις ανάγκες των οικο­γε­νειών και των φοι­τη­τών, και, αφε­τέ­ρου, να μειω­θούν τα ενοίκια, τα οποία τα τελευ­ταία χρόνια αυξά­νο­νται ραγδαία.

Ήδη, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης έχει δώσει το περί­γραμμα των παρεμ­βά­σεων, και εκτι­μά­ται ότι από τη ΔΕΘ στις αρχές του επό­με­νου μήνα θα παρου­σιά­σει περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες σχετικά με τις πρω­το­βου­λίες που θα ανα­λά­βει η κυβέρ­νηση.

Μία από τις παρεμ­βά­σεις που εξε­τά­ζο­νται είναι η αύξηση της φορο­λο­γίας, ώστε να απο­τρα­πεί η μαζική είσοδος ακι­νή­των στις πλατ­φόρ­μες βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης, καθώς και η επα­νε­ξέ­ταση της συνο­λι­κής αντι­με­τώ­πι­σης της αγοράς των μακρο­χρό­νιων αστικών μισθώ­σεων.

Κίνητρα να ανοί­ξουν κλειστά δια­με­ρί­σματα

Επι­πλέον, εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­μενο να δοθούν κίνητρα στους ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των, μέσω της μείωσης της αυτο­τε­λούς φορο­λό­γη­σης των ενοι­κίων, ώστε να ανοί­ξουν τα κλειστά σπίτια που δια­θέ­τουν. Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι αυτή τη στιγμή υπάρ­χουν πάνω από 200.000 κλειστά δια­με­ρί­σματα, τα οποία για διά­φο­ρους λόγους δεν δια­τί­θε­νται στην αγορά. Παρά­γο­ντες της αγοράς εκτι­μούν ότι αυτά τα δια­με­ρί­σματα, σε συν­δυα­σμό με εκείνα που θα μπο­ρού­σαν να επι­στρέ­ψουν από τη βρα­χυ­χρό­νια στη μακρο­χρό­νια μίσθωση, θα μπο­ρού­σαν να δώσουν ανάσα στην αγορά στέγης στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία αντι­με­τω­πί­ζουν σοβαρά προ­βλή­ματα τα τελευ­ταία χρόνια, με την κατά­σταση να επι­δει­νώ­νε­ται χρόνο με τον χρόνο.

Ποια όμως είναι τα ενδε­χό­μενα; Σύμφωνα με σχε­τι­κές πλη­ρο­φο­ρίες, εξε­τά­ζε­ται η επιβολή υψη­λό­τε­ρων συντε­λε­στών για εισο­δή­ματα από βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις τύπου Airbnb, με παράλ­ληλη παρέμ­βαση στη φορο­λο­γία των εισο­δη­μά­των από μακρο­χρό­νιες μισθώ­σεις.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι, με βάση τα ισχύ­ο­ντα σήμερα, το εισό­δημα από ενοίκια φορο­λο­γεί­ται κλι­μα­κωτά από το πρώτο ευρώ. Ο αρχικός συντε­λε­στής είναι 15% για εισο­δή­ματα έως 12.000 ευρώ. Στη συνέ­χεια, οι συντε­λε­στές αυξά­νο­νται, φτά­νο­ντας το 35% για εισο­δή­ματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και το 45% για εισο­δή­ματα άνω των 35.001 ευρώ.

Συνο­λικά, τα εισο­δή­ματα από ενοίκια ανέρ­χο­νται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, με σχεδόν οκτώ στους δέκα φορο­λο­γού­με­νους να δηλώ­νουν ετήσιο εισό­δημα έως 5.000 ευρώ, ενώ το 14% δηλώνει εισο­δή­ματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Έτσι, εννέα στους δέκα ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των δηλώ­νουν ετήσια εισο­δή­ματα από ενοίκια χαμη­λό­τερα από 10.000 ευρώ.

Ταυ­τό­χρονα, σύμφωνα με τα δεδο­μένα της ΑΑΔΕ, πολλοί ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στις τρεις μεγα­λύ­τε­ρες πλατ­φόρ­μες βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης, δηλώ­νουν ετήσια εισο­δή­ματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ, ώστε ο συντε­λε­στής να μην ξεπερνά το 15%. Εξε­τά­ζε­ται η αύξηση του ελά­χι­στου συντε­λε­στή στο 22% για τις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις και η μείωση στο 7,5% για τις μακρο­χρό­νιες για το τμήμα έως 12.000 ευρώ, ενώ για εισο­δή­ματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντε­λε­στής να δια­μορ­φω­θεί στο 17,5%.

Επα­να­φορά εκπτώ­σεων

Ένα άλλο σενάριο που εξε­τά­ζε­ται είναι η επα­να­φορά των εκπτώ­σεων φόρου για ενοίκιο πρώτης κατοι­κίας και των τόκων για στε­γα­στικά δάνεια. Αυτές οι παρεμ­βά­σεις θεω­ρού­νται κομ­βι­κές για την αντι­με­τώ­πιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους στέ­γα­σης, πέρα από τη μείωση των φορο­λο­γι­κών βαρών.

Επι­πλέον, έχουν ήδη ανα­κοι­νω­θεί παρεμ­βά­σεις με αλλαγές στη διάρ­κεια των βρα­χυ­χρό­νιων μισθώ­σεων και στον αριθμό των ακι­νή­των που θα υπο­χρε­ού­νται σε έναρξη επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας. Συγκε­κρι­μένα:

Η μίσθωση κάθε ακι­νή­του να μην υπερ­βαί­νει τις 90 ημέρες ανά ημε­ρο­λο­γιακό έτος και, για νησιά κάτω των 10.000 κατοί­κων, τις 60 ημέρες ανά ημε­ρο­λο­γιακό έτος. Υπέρ­βαση της διάρ­κειας θα επι­τρέ­πε­ται μόνο εφόσον το συνο­λικό εισό­δημα του εκμι­σθωτή ή του υπεκ­μι­σθωτή από το σύνολο των ακι­νή­των δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορο­λο­γικό έτος.

Να μην επι­τρέ­πε­ται βρα­χυ­χρό­νια μίσθωση άνω των δύο ακι­νή­των ανά ΑΦΜ δικαιού­χου εισο­δή­μα­τος. Σε αυτή την περί­πτωση, όσοι εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται του­λά­χι­στον δύο ακίνητα θα αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως επι­χει­ρη­μα­τίες που θα υπά­γο­νται σε καθε­στώς ΦΠΑ και θα κατα­βάλ­λουν ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές. Σήμερα, για να θεω­ρη­θεί ένας ιδιο­κτή­της ακι­νή­του επαγ­γελ­μα­τίας και να προ­χω­ρή­σει σε έναρξη επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, θα πρέπει να δια­θέ­τει τρία ή περισ­σό­τερα ακίνητα βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης.

Πηγή: imerisia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.