Την αυστηρή επιβολή των μέτρων και των ελέγχων που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ, για την ασφάλεια των οδηγών και πεζών στους δρόμους του νησιού μας, ζήτησε ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, από τους εμπλεκομένους φορείς, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δήμο Ρόδου.
Τα τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα έχουν πλέον ξεπεράσει τις διαστάσεις της μάστιγας και τείνουν να αποτελέσουν μεγαλύτερη απειλή και από την πανδημία του κορωνοϊού. Η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και η εφαρμογή μέτρων για την δραστική μείωση των συμβάντων εδώ και τώρα, είναι σύμφωνα με το δήμαρχο απολύτως αναγκαία.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας σε συνέχεια της πρόσκλησης που απηύθυνε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, γιατρός Δημήτρης Κρητικός. Αφορμή στάθηκε η «έκρηξη» των τροχαίων ατυχημάτων στο νησί της Ρόδου, τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην τοπική κοινωνία.
Παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Τουρισμού βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, η αντιπεριφερειάρχης Χαρούλα Γιασιράνη, ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης, ο διευθυντής της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου Μιχάλης Καλιωράκης, ο κεντρικός λιμενάρχης Ρόδου Σπυρίδωνας Τάτης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου Ιωάννης Τσιτσικάς, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου Νικήτας Βέννιος, ο διοικητής της Τροχαίας Ρόδου Γιώργος Στέργου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου Μιχάλης Σοκορέλος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα και Εμπορίου και Διευθυντής του ΕΚΑΒ Ρόδου Σάββας Καραταπάνης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου – γιατρός Δημήτρης Κρητικός, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου Θεοδόσης Καστανίδης και το μέλος του Αντώνης Κάλλας, η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου Ελένη Καρύδη, η αντιπρόεδρός της και πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου Μάνθα Ζιώγου, το μέλος της και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Ιωσήφ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής Δωδεκανήσου Στέφανος Πορτσέλλης, ο πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου Σωτήρης Δρακιού και ο πρόεδρος Συλλόγου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Γιώργος Κρυστάλλης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα άμεσα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν στους δρόμους του νησιού μας από την Αστυνομία, καθώς διαπιστώνεται ότι, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, οι οδηγοί δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη κυκλοφοριακή συνείδηση. Αναδείχθηκε απ’ όλους τους συμμετέχοντες η ελλιπής τήρηση του Κ.Ο.Κ. από τους οδηγούς και προέκυψε ως αναγκαία λύση η βεβαίωση παραβάσεων από την Αστυνομία στους οδηγούς οι οποίοι δεν επιδεικνύουν την σωστή οδηγική συμπεριφορά.


Ο δήμαρχος, ο οποίος επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Νοσοκομείο, δήλωσε ότι η κατάσταση με τα τροχαία ατυχήματα είναι τραγική, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των συμβάντων.
Η Ρόδος, όπως υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου, κατά την μετά κορωνοϊόν εποχή, δεν μπορεί να στέλνει το μήνυμα ότι, οι οδηγοί δεν σέβονται και δεν τηρούν τον Κ.Ο.Κ. Η ασφάλεια των πεζών και των οδηγών, πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους μας.
«Είναι θλιβερό το γεγονός, η περιφέρειά μας να είναι “λευκή” από τα κρούσματα του κορωνοϊού και να είναι αποδεδειγμένα η δεύτερη “μελανότερη” σε όλη την χώρα, από τροχαία ατυχήματα.
Όλοι μας οφείλουμε, να εργαστούμε συλλογικά και με υπευθυνότητα, για να επαναφέρουμε την κατάσταση στην λογική και στην κανονικότητα», τόνισε ο κ. Καμπουράκης.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου της Ρόδου και με εμπειρία στο ΚΑΤ, αναφέρθηκε στα κύρια αίτια πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται αφενός με την κατάσταση της οδοποιίας και τις κακοτεχνίες και αφετέρου στη μη τήρηση του ΚΟΚ και στην ελλιπή αστυνόμευση, επισημαίνοντας ότι οι αυστηροί έλεγχοι της τροχαίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στον συνετισμό των οδηγών.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και διευθυντής αναισθησιολογίας του τομέα του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, Σάββας Καραταπάνης, τόνισε ότι η πρόληψη, η χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας μπορούν να σώσουν ζωές. «Να επιμείνουμε στην ενίσχυση της αστυνόμευσης. Να συμφωνήσουμε όλοι ότι δεν θα επιτρέψουμε να μην χρησιμοποιεί κανείς το προστατευτικό κράνος ή τη ζώνη ασφαλείας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καραταπάνης.
«Να φύγουμε από αυτή εδώ τη σύσκεψη έχοντας αποφασίσει ότι δεν θα επιτρέψουμε τη μη τήρηση του Κ.Ο.Κ.», τόνισε ο κ. Δημήτρης Κρητικός.
Ο δήμαρχος τόνισε επανειλημμένως ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η αυστηρότητα των τροχονομικών ελέγχων ως μέσο συνετισμού των οδηγών.
Η αύξηση των συμβάντων από μόνη της αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων και δραστικών μέτρων, ώστε να μη χειροτερέψει η κατάσταση. Ο κ. Καμπουράκης είπε ότι δεν πρέπει να χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο! «Χρειαζόμαστε πρακτικά μέτρα για να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα εδώ και τώρα. Σας εξουσιοδοτούμε να εξαντλήσετε την αυστηρότητά σας», είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αστυνομικών αρχών.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκε και η υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή μας. Κατατέθηκαν προτάσεις, πώς μπορεί να διεκδικήσει η Ρόδος την ενίσχυση της Αστυνομίας.
Ο υφυπουργός, κ. Μάνος Κόνσολας συνεχάρη τον κ. Καμπουράκη για την πρωτοβουλία του, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αθόρυβα συγκάλεσε τη σύσκεψη αυτή με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων αρχών και φορέων ώστε όλοι μαζί να βρουν λύσεις σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Τόνισε δε ότι είναι αισιόδοξο όταν ενώνονται όλες οι δυνάμεις του τόπου για να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ