Συνεντεύξεις

Θ. Nικηταράς, δήμαρχος Kω: «Παραλάβαμε τον Δήμο Κω σε συνθήκες διάλυσης»

Σε έναν πρώτο απολογισμό δράσης, προβαίνει ο δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», καθώς μάλιστα η δημοτική αρχή βρίσκεται στο μέσον σχεδόν της θητείας της.
Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή έχει να επιδείξει ήδη σημαντικό έργο, ενώ αξιοσημείωτοι είναι και οι στόχοι που θέτει για την πορεία.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θ. Νικηταρά:
• Κύριε Νικηταρά, σε μερικούς μήνες φτάνουμε στη μέση της δημοτικής περιόδου, εξαρχής είχατε θέσει κάποιους στόχους, σε τι βαθμό πιστεύετε ότι θα τους πετύχετε ως το τέλος της τετραετίας;
Το έχω ξαναπεί αλλά πρέπει να το σημειώσω. Παραλάβαμε το Δήμο Κω σε συνθήκες διάλυσης. Με απογοητευμένους εργαζόμενους, με διαλυμένα μηχανήματα, με έλλειψη εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά σε κάποιους σημαντικούς τομείς, όπως στην Υπηρεσία Καθαριότητας, η κατάσταση ήταν τραγική. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εγκαταλείψει το Δήμο και τους συμπολίτες μας στην τύχη. Πραγματικά απορώ γιατί. Για πέντε χρόνια δεν έκαναν τίποτα, όταν π.χ. εμείς σε 15 μήνες φέραμε 4 καινούρια απορριμματοφόρα και μέχρι του χρόνου θα έχουμε αγοράσει άλλα τρία.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
Βάλαμε στόχο, η Κως να πρωταγωνιστήσει ξανά.
Για αυτό ανοίγουμε την ατζέντα μας σε όλα τα ζητήματα, για αυτό τα στελέχη μας εργάζονται νυχθημερόν.
Από την πρώτη στιγμή σχεδιάσαμε σε τρία επίπεδα. Με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
Καταφέραμε ήδη και ανασύραμε σημαντικές υποθέσεις και στόχους της κοινωνίας μας, που είχαν ξεχαστεί.
Την κατασκευή νέου Νοσοκομείου, νέο δικαστικό μέγαρο, την διεκδίκηση της παραλίας του Ναυτικού Ομίλου, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, νέα κυκλοφοριακή μελέτη, αξιοποίηση του Μουσείου ΩΡΥΛΑ, φράγμα στο «Μία» ποταμό, υδροδότηση της Δ.Ε. Ηρακλειδών, με λίγα λόγια αναδιαμόρφωση και ενίσχυση των υποδομών της Κω σε όλα τα επίπεδα.
Κατακτούμε καθημερινά σημαντικούς στόχους που ανοίγουν νέους ορίζοντες. Η συνεργασία μας με τους Δήμους Αστυπάλαιας και Νισύρου για την συγκρότηση Αναπτυξιακού Οργανισμού δείχνει το δρόμο του μέλλοντος.
Παράλληλα βελτιώνουμε την εικόνα και τις λειτουργίες του νησιού μας.
Για παράδειγμα, τα αθλητικά έργα που είναι σε εξέλιξη είχε να τα δει η Κως 25 χρόνια, το καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα το είχαν αφήσει στα λόγια αλλά τώρα παίρνει πορεία υλοποίησης.
Αυτά και πολλά άλλα που βελτιώνουν ουσιαστικά τη ζωή των συνδημοτών μας και των επισκεπτών της Κω.
Η αλήθεια είναι ότι για να πετύχουμε όλους τους μακροπρόθεσμους στόχους μας δεν επαρκεί αυτή η τετραετία, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
• Ως δημοτική αρχή σίγουρα έχετε τους στόχους σας, όμως η κοινωνία μας έχει δεχτεί μεγάλο χτύπημα στον τουρισμό. Η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Πόσο έχει πληγεί η Κως και τι κάνει ο Δήμος για να στηρίξει τους επαγγελματίες και εργαζόμενους του νησιού;
Στο νησί μας καταφέραμε για μια μεγάλη περίοδο να περάσουμε σχεδόν αλώβητοι την πανδημία. Μέχρι τους τελευταίους μήνες είχαμε ελάχιστα κρούσματα, γεγονός που βοήθησε και την περυσινή σεζόν να εξελιχθεί ομαλά.
Οι συμπολίτες μας επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά δεν ζούμε μόνοι μας, ούτε είμαστε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.
Τους 2-3 τελευταίους μήνες είχαμε αρκετά περιστατικά, θέλω να πιστεύω όμως ότι βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης και ελέγχου.
Η οικονομία μας σίγουρα έχει πληγεί. Ο Δήμος μας όμως δεν έμεινε αδρανής.
Η δημοτική αρχή ανέλαβε εξαρχής πρωτοβουλίες στήριξης των συνδημοτών μας.
Λειτουργήσαμε πέρυσι το συσσίτιο της άνοιξης, ενισχύσαμε την ετήσια συμβολή του Δήμου μας στο συσσίτιο που παρέχει η Ιερά Μητρόπολη Κω και λάβαμε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των συνδημοτών μας, με απαλλαγή από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλη κοινόχρηστων χώρων, αναστολή και παρατάσεις καταβολής οφειλών και ρυθμίσεων, αναστολή και μείωση ενοικίων, δράσεις στήριξης ευάλωτων πολιτών και κοινωνικών ομάδων.
Αντίστοιχα μέτρα στήριξης εφάρμοσε και η ΔΕΥΑΚ.
Επίσης, μέσα από διάφανη διαδικασία ενισχύουμε με 534€ εφάπαξ ή 1068€ όταν πρόκειται για οικογένεια, συμπολίτες μας που δεν έτυχαν καμίας αρωγής από την Πολιτεία.
Αυτά όμως που ξεχωρίζουν το Δήμο Κω είναι τα μέτρα στήριξης πέρα από τα προβλεπόμενα.
Είμαστε ο μοναδικός Δήμος που μείωσε τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας 50% για όλες τις κατοικίες και 20% για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νησί μας.
Εκτιμώ ότι είναι σημαντική βοήθεια και ανάσα για όλους, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας μας.
• Ο τουρισμός κάνει προσπάθεια επανεκκίνησης μετά από μια δραματική περίοδο ύφεσης που έχει αλλάξει τα δεδομένα. Ο Δήμος Κω τι κάνει για αυτό και πως βλέπετε να πηγαίνει η σεζόν;
Ως Δήμος Κω αντιδράσαμε στη νέα πραγματικότητα από την πρώτη στιγμή, πέρυσι στην αρχή της πανδημίας. Εκμεταλλευτήκαμε την παγκόσμια αναγνώριση της Κω, ως Πατρίδας του Ιπποκράτη, και προβάλλαμε την ταυτότητα του νησιού μας.
Παράλληλα δεν αφήσαμε να πάει πίσω καμία δράση.
Είτε αφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών, είτε αφορά στην προβολή και στη διαφήμιση του νησιού μας. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία.
Έχουμε πάρει μέρος στις μεγάλες ψηφιακές εκθέσεις του Λονδίνου και του Βερολίνου, συνεργαζόμαστε με bloggers για την προώθηση της Κω και υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας.
Εξαρχής είδαμε την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του νησιού μας στη σύγχρονη τουριστική αγορά. Για αυτό προχωράμε σε rebranding, με μελέτη καταγραφής της εικόνας του νησιού μας παγκοσμίως, ώστε να καταλήξουμε στο νέο λογότυπο της Κω. Σε αυτό που θα μας ταξιδεύει στο σύγχρονο κόσμο, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας και διασύνδεσης.
Επιπλέον, προχωράμε στη δημιουργία της τουριστικής ιστοσελίδας της Κω. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας δε διαθέτει ολοκληρωμένη ιστοσελίδα, με όλα όσα έχει ανάγκη ο σύγχρονος και καλά ενημερωμένος ταξιδιώτης.
Εκτός αυτών των δράσεων και πολλών άλλων, που έχουν να κάνουν με βράβευση επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, με συνεργασίες που αναπτύσσουμε σε όλες τις χώρες ενδιαφέροντος, μας ενδιαφέρει η συνεργασία και αλληλοβοήθεια των επιχειρήσεων που παράγουν και δραστηριοποιούνται στο νησί μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνουμε στο τέλος Μαϊου workshop σύνδεσης των παραγωγών αγροτικών προϊόντων με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο γαστρονομικός τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας και η φιλοξενία, αποτελούν τομείς που έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά πρέπει να τους ενισχύσουμε.
Η Κως διαθέτει πλεονεκτήματα ως προς αυτό, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας, 24 & 25 Ιουλίου στην Πάρο, ο Δήμος Κω θα βραβευτεί σε ειδική εκδήλωση ως «Τιμώμενος Γαστρονομικός Δήμος για το 2021» με την ανάλογη προβολή τη γαστρονομικής ταυτότητας της Κω.
Γενικότερα είμαι αισιόδοξος. Τόσο για την εφετινή σεζόν όσο και για το μέλλον.
Η Κως ενισχύει τις υποδομές της, διαθέτουμε πλέον νέο σύγχρονο αεροδρόμιο, νέο λιμάνι, ολοκληρώνουμε σταδιακά τις υποδομές προστασίας του περιβάλλοντος με την πλήρη κάλυψη σε βιολογικούς καθαρισμούς, βελτιώνουμε καθημερινά την εικόνα του νησιού μας από τη μια άκρη ως την άλλη.
Έχουμε δώσει μεγάλο βάρος και πολλές δυνάμεις για τη βελτίωση της καθαριότητας, του πρασίνου και την ανάδειξη τοπόσημων που είχαν γεράσει.
Σε ένα τέτοιο κλίμα πιστεύω ότι η σεζόν θα εξελιχθεί ομαλά, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτής της περιόδου, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα βγούνε νικητές και η Κως θα πάει ακόμη ψηλότερα, με το Δήμο μας να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα.
• Είναι αλήθεια ότι έχουν αλλάξει αρκετά στο νησί σας, παρόλα αυτά η πολιτική αντιπαράθεση στην Κω δείχνει συνεχώς να κινείται σε υψηλούς τόνους. Γιατί συμβαίνει αυτό, πως αντιδρά η τοπική κοινωνία, σκοπεύετε να πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες άμβλυνσης των αντιθέσεων;
Έχετε δίκιο για τις διαπιστώσεις σας, κάπως έτσι είναι. Ίσως η Κως αποτελεί πανελλαδική εξαίρεση σε αυτό. Με δύο από τις τρείς παρατάξεις της μειοψηφίας να ταυτίζονται στο ποια θα γκρινιάξει πιο πολύ, κατά βάση για ανούσια θέματα.
Προσωπικά αλλά και η δημοτική αρχή στο σύνολό της, από την πρώτη στιγμή ανοίξαμε τις πόρτες στους δημότες και προτείναμε τρόπους συνεργασίας στη μειοψηφία.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Ειδικά η παράταξη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, παρά τις προσκλήσεις μου, δεν προσήλθε ούτε σε μια συνεδρίαση του Διαπαραταξιακού Οργάνου του Δήμου μας, το οποίο κλήθηκε να χειριστεί σοβαρά θέματα και να λάβει αποφάσεις σε διάφορα ζητήματα.
Αυτό δείχνει και την αδυναμία τους να αρθρώσουν πολιτικό λόγο.
Δυστυχώς η στάση άρνησης και καταστροφολογίας, που έχουν επιλέξει, δεν βοηθάει το νησί μας αλλά ούτε και τους ίδιους.
Προσωπικά είμαι ανοιχτός στο διάλογο και στην καλόπιστη κριτική.
Οι συνδημότες μου έχουν καταλάβει τις σκοπιμότητες όλων. Γνωρίζουν τι γίνεται, παρακολουθούν τα πάντα και έχουν άποψη.
Το παλιό και φθαρμένο το απαξιώνουν.
Εμείς δεν σταματάμε, ανοίγουμε νέους δρόμους. Γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, όπως γνωρίζουμε ότι η συνεργασία φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.
Για αυτό μιλάμε για rebranding της Κω, για αυτό συνεργαζόμαστε με Αστυπάλαια και Νίσυρο, για αυτό διεκδικούμε σε όλα τα μέτωπα.
Είμαι σίγουρος, θα πετύχουμε.
• Με ποιο μεγάλο εμβληματικό έργο θέλετε να σφραγίσετε την παρουσία σας;
Πιστεύω ότι η πορεία ενός ανθρώπου που υπηρετεί τα κοινά δεν έχει να κάνει με την κατασκευή έργων. Αυτό ίσως να συνέβαινε στο παρελθόν που οι ανάγκες σε υποδομές ήταν τεράστιες.
Σήμερα, αυτό που δίνει το στίγμα καθενός που ασχολείται με τις δημόσιες υποθέσεις αφορά κυρίως στην επαφή του με τους πολίτες, τις ευαισθησίες που αναδεικνύει, την θετική στάση του απέναντι στα προβλήματα και κυρίως την τίμια συμπεριφορά στους συνανθρώπους μας.
Προσωπικά δεν έχω άλλωστε τέτοια ματαιοδοξία.
Στα χρόνια της θητεία μας στο Δήμο κάνουμε και θα κάνουμε πολλά έργα. Δεν είναι όμως μόνο έργα δικά μου, λειτουργούμε ως σύνολο, μαζί με τους αιρετούς συναδέλφους μου αλλά και με τους συνδημότες μας που στηρίζουν την προσπάθεια και το έργο μας.
Όσον αφορά εμένα, όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσω από τα κοινά θα ήθελα οι συνδημότες μου να θυμούνται ότι έδωσα όλες τις μάχες και έκανα τα πάντα για τον τόπο και τους συμπατριώτες μου.
Παρόλα αυτά, επειδή μου ζητάτε να σας πω, προφανώς δε μπορώ να αναφέρω άλλο έργο από το νέο Νοσοκομείο.
Δεν είναι αρμοδιότητά μας αλλά κάτι που διεκδικούμε στο όνομα της τοπικής κοινωνίας.
Το είχαμε πει και προεκλογικά, αποτελεί μείζονος σημασίας στόχο για όλους τους συμπολίτες μας. Διαχρονικό αίτημα όλων των Κώων, όχι επειδή το νησί μας είναι η πατρίδα του Πατέρα της Ιατρικής επιστήμης Ιπποκράτη, αλλά επειδή το επιτάσσει η λογική της οικονομίας.
Είναι αδιανόητο η Κως να μη διαθέτει υποδομές υγείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, με ενάμιση εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο και με προοπτική να πάμε στα δυόμιση εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια.
Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη και να τονίσω ότι τα Δωδεκάνησα δεν είμαστε μόνο η άκρη των συνόρων αλλά και η καρδιά της Ευρώπης, με ευοίωνη προοπτική για όλα τα νησιά μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου