Συνεντεύξεις

Π. Eγγλέζος: «Η κρίση της πανδημίας άφησε και αφήνει πολλά σημάδια πίσω της»

Τις θέσεις του Εργατικού Κέντρου Ρόδου ξεκαθαρίζει ο πρόεδρός του, κ. Παναγιώτης Εγγλέζος αναφορικά με τις ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, λέγοντας: «Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία των περιπτώσεων να εφαρμοστεί!»
Στη σημερινή συνέντευξή του στην «δ» ο κ. Εγγλέζος μιλάει για τον Γολγοθά που περνούν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της πανδημίας, εδώ κι ένα χρόνο, και αναφέρεται στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει -όπως η υπογραφή της Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων, το θέμα της εντοπιότητας για τις προσλήψεις στην ΔΕΗ, ενώ δεσμεύεται για τους στόχους της διοίκησης στα εργασιακά.
• Κύριε Εγγλέζο, έρχονται ανατροπές στα εργασιακά με ένα αντεργατικό νομοσχέδιο με το οποίο -μεταξύ άλλων-, όπως τουλάχιστον φημολογείται, καταργείται το οκτάωρο! Πώς θα διαμορφωθεί η αγορά εργασίας που επλήγη μετά τα δέκα χρόνια μνημονίων συν τον ένα χρόνο της πανδημίας του κορωνοϊού; Είστε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα καθημερινά.
Πριν από μερικές μέρες γιορτάσαμε την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μία εργατική πρωτομαγιά η οποία συμβολίζει την κατάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την κατάκτηση του οκταώρου μετά από 135 χρόνια. Τώρα ερχόμαστε ξανά να υπερασπιστούμε τα ίδια κεκτημένα και τα δικαιώματα και όλα αυτά μετά από μία δεκαετία σκληρών μνημονίων από μία δεκαετία όπου την κρίση και όλες τις ανατροπές και όλες τις περικοπές τις βίωσε και τις πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και μετά από όλο αυτό το διάστημα ερχόμαστε ξανά να διεκδικήσουμε, να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα, τις κατακτήσεις μας και δεν είναι άλλη από την κατάργηση του 8ωρου το οποίο δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία των περιπτώσεων να εφαρμοστεί και σε καμία των περιπτώσεων δεν θα γίνουμε δούλοι και έρμαιο στις ορέξεις της κάθε Κυβέρνησης η οποία υπερασπίζεται μόνο τα δικαιώματα της εργοδοσίας.
Από τις αρχές του 2020 βιώνουμε πρωτόγονες καταστάσεις οι οποίες δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε μετά από τα μνημόνια. Αυτό που ζήσαμε και ζούμε αυτή τη στιγμή είναι χειρότερο και από τα μνημόνια, αναγκαστήκαμε να επιβιώσουμε με ψίχουλα με επιδόματα πείνας και καθημερινά γινόμαστε επαίτες, για κάτι επιπλέον, δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα υπήρχαν τόσα προβλήματα στους εργαζόμενους ότι θα υπήρχαν τόσες σχέσεις εργασίας οι οποίες άφηναν απροστάτευτους τους συναδέλφους. Από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε ένα Μαραθώνιο για να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ένα βασικό εισόδημα, με καθημερινούς αγώνες, με συνεργασίες, με πιέσεις, με απογοητεύσεις. Πιστεύουμε όμως ότι το αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί ικανοποιητικό, γιατί το μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων κάτι πήρε, βέβαια δεν νομοθετούμε εμείς για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλους τους συναδέλφους απλά δεν σταματήσαμε ούτε σταματάμε να διεκδικούμε.
Με την εφαρμογή όμως της διευθέτησης εργασίας θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και μείωση περαιτέρω του εισοδήματός μας.
Η κρίση της πανδημίας άφησε και αφήνει πολλά σημάδια πίσω της σημάδια τα οποία δύσκολα θα επουλωθούν και όποιος νομίζει ότι η κρίση θα τελειώσει το 2021 είναι γελασμένος. Εχουμε μπροστά μας ακόμα χειρότερες καταστάσεις να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο δύσκολα πράγματα μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα εάν επανέλθουμε τελικά.
Καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο έρχονται συνάδελφοι για να ενημερωθούν, να βρουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το βασικό πρόβλημα όμως το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί και δεν μπορεί να βρεθεί λύση είναι όταν γυρνάνε στο σπίτι και δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους, όταν το ψυγείο και τα ράφια είναι άδεια και δεν υπάρχει απάντηση για αυτό. Πιστέψτε με, αυτό είναι το περισσότερο που μας έχει πονέσει μέσα αυτή την κρίση.
• Είναι γνωστό πως η οικονομία της Ρόδου στηρίζεται στον τουρισμό. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε για την έναρξη της τουριστικής σεζόν; Θα βρουν δουλειά φέτος οι εργαζόμενοι;
Όπως γνωρίζετε το εργατικό δυναμικό της περιοχής μας είναι γύρω στους 50000 με 52.000 εργαζόμενους. Εάν αφαιρέσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους του δήμου και τους αυτοαπασχολούμενους, οι υπόλοιποι περίπου 40.000 ασχολούνται με τον τουρισμό είτε έμμεσα είτε άμεσα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν το 90% του εργατικού δυναμικού έχει σχέση με τον τουρισμό για τι κατάσταση μιλάμε. Δεν είναι τίποτα σίγουρο, υπάρχει η αβεβαιότητα πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα ξεκινήσουμε σε 5-10 ημέρες ή 14 του μήνα, όπως εξήγγειλε η κυβέρνηση και αυτό δεν οφείλεται μόνο σε εμάς εξαρτάται κυρίως από το τι θα πράξουν οι ξένες χώρες και κυρίως οι αγορές οι οποίες τροφοδοτούν την περιοχή μας, Αγγλία, Γερμανία, Σκανδιναβία. Άρα καταλαβαίνετε ότι εάν χαθεί ακόμα ένας μήνας σεζόν ένας μήνας χωρίς εισόδημα για τους εργαζόμενους σε τι κατάσταση θα βρεθούμε.
Αυτή η αβεβαιότητα είναι που μας «σκοτώνει» στην κυριολεξία, είναι αυτή που κάνει την κατάσταση ακόμα ποιο τραγική. Το θετικό μήνυμα είναι ότι άνοιξε η εστίαση και αρκετοί συνάδελφοι επέστρεψαν στις δουλειές τους, το μήνυμα αυτό κρατάμε για τη συνέχεια και ελπίζουμε.
• Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, πρωτοστάτησε στην υπογραφή της Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και σε μια σειρά από καυτά ζητήματα όπως πρόσφατα, το θέμα της εντοπιότητας για τις προσλήψεις στην ΔΕΗ. Είστε ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα μέχρι σήμερα;
Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και τα σωματεία της δύναμής του, έχουμε καταφέρει να υπογράψουμε συμβάσεις που είναι πρωτοπόρες σε πανελλαδικό επίπεδο, μετά την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία είναι η μοναδική στην Ελλάδα με ποσοστά αύξησης και κατοχύρωσης των θέσεων εργασίας για τους συναδέλφους. Υπογράφηκαν και άλλες συμβάσεις, όπως αυτή των ξεναγών, των αμειβόμενων οδηγών ταξί και των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, η οποία μάλιστα και με αύξηση 3,2%. Όλα αυτά πέραν ότι ενισχύουν και κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των συναδέλφων στην περιοχή μας, εξασφαλίζουν και την εργασιακή ειρήνη, την στιγμή που σε άλλες περιοχές για να υπογράψουν συμβάσεις έστω με μηδενική αύξηση, γίνονται «μάχες» πολλών μηνών.
Πριν από λίγες μέρες με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και του σωματείου μας «Ζευς», συγκαλέσαμε σύσκεψη και αναδείξαμε ένα πανελλήνιο πρόβλημα, που αφορά στην προκήρυξη θέσεων εργασίας στην περιοχή μας αλλά και σε άλλες περιοχές, στην οποία αφαιρείται το κριτήριο της εντοπιότητας. Μία δέσμευση της ίδιας της ΔΕΗ την περίοδο που ζητούσε την κατασκευή των εργοστασίων στην περιοχή μας. Το Εργατικό Κέντρο νιώθει ικανοποίηση από την κινητοποίηση όλων των φορέων που τάχθηκαν δίπλα μας στο δίκαιο αυτό αίτημά και από κοινού ξεκίνησε η προσπάθεια αναίρεσης αυτής της άδικης απόφασης της ΔΕΗ.
Είμαστε σε αναμονή των απαντήσεων ώστε από κοινού να καθορίσουμε τις αντιδράσεις μας και τις κινητοποιήσεις μας, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας την οποία και εμείς υπηρετούμε.
• Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι που έχετε θέσει ως διοίκηση;
Το Εργατικό Κέντρο σε συνεργασία με τη Γ.Σ.Ε.Ε και τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης, με τα οποία υπάρχει στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια, καθημερινά, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τα όλα τα αρμόδια υπουργεία προωθώντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Κύριο μέλημά μας αυτήν την περίοδο είναι να δοθεί ξανά μια παράταση στα επιδόματα και στις αναστολές, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της σεζόν.
Η δέσμευση και η υπόσχεση που έχουμε δώσει , ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε κανένας συνάδελφος να μην είναι απροστάτευτος και χωρίς εισόδημα, για μας αποτελεί σκοπό και στόχο ζωής. Το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται κινητοποιήσεις από κοινού ώστε να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι η αντοχή και η ανοχή μας έχει εξαντληθεί.
Δεν θα πληρώσουμε και αυτήν την κρίση εμείς θα αγωνιστούμε για
8 ώρες ΕΡΓΑΣΙΑ
8 ώρες ΑΝΑΠΑΥΣΗ
8 ώρες ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ
Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!!!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου