Ειδήσεις

Δικαστική ήττα υπέστη ο Δήμος Ρόδου

Ακόμη μια ήττα και μάλιστα βαριά στην ένδικη διαφορά του με την οικογένεια Ζησιμάτου για την κυριότητα του προνομοιακού παραθαλάσσιου ακινήτου “Ψημόριφου” στην Ιξιά, κατέγραψε χθες ο Δήμος Ρόδου.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου συγκεκριμένα ενώπιον του οποίου εκδικαζόταν η υπόθεση με κατηγορούμενο για παράνομη εκχέρσωση του ακινήτου τον κ. Μιχαήλ Ζησιμάτο απέβαλε από την πολιτική αγωγή το Δήμο Ρόδου με το αιτιολογικό ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα στο ακίνητο και στη συνέχεια αθώωσε τον κατηγορούμενο.

Ο ίδιος έχει αθωωθεί εξάλλου και από την κατηγορία της αυτοδικίας και αυθαίρετης δόμησης, σε άλλη δίκη ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο κ. Ζησιμάτος κατηγορήθηκε στην πρώτη δίκη ότι την 6η Ιουλίου 2009 προέβη αυθαίρετα στην τοποθέτηση σιδερένιων πασάλων και περίφραξης από σύρμα σε ακίνητο, που διεκδικεί δικαστικά ο Δήμος Ροδίων, χωρίς προηγούμενη συνδρομή της αρμόδιας δικαστικής αρχής ή συναίνεση του νομίμου εκπροσώπου του Δήμου Ροδίων και χωρίς τη νόμιμη άδεια.

Με την έναρξη της διαδικασίας χθες ο κ. Ζησιμάτος, με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του κ. Ακη Δημητριάδη, παρουσίασαν στο δικαστήριο την υπ’ αριθμ. 27/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, που έκρινε τον Μάρτιο του 2013 ότι ο Δήμος Ρόδου δεν είναι κληροδόχος της κυριότητας του ακινήτου!

Με την απόφαση αυτή, όπως αποκάλυψε η “δ”, απορρίφθηκε η αίτηση χρησικτησίας της κ. Ζερµέν – Σουζάνας, συζύγου Γεράσιµου Ζησιµάτου, το γένος Ερρίκου και Αναστασίας Μας, κατοίκου Ιαλυσού Ρόδου κατά του Δήµου Ρόδου, της κ. Καρολάιν Ανν Πατρίτσια Σµίθ και της Ουλρίκε Ίρµεαρντ Σµίθ, κατοίκων Βούππερταλ Γερµανίας, για το διαβόητο κληροδότηµα στην Ιαλυσό.
Το δικαστήριο ωστόσο, όπως προκύπτει από το διατακτικό της απόφασης, δεν κρίνει στην ουσία την ένδικη διαφορά και καθιστά σαφές ότι η αίτηση είναι απαράδεκτη διότι κακώς στρέφεται κατά του Δήµου Ρόδου, που δεν είναι κύριος του ακινήτου!!

Ο Ευάγγελος Ψηµόριφος, που απεβίωσε την 29.11.1994 στη Ρόδο, συνέστησε Ιδρυµα µε έδρα την πόλη της Ρόδου και µε την επωνυµία «ΨΗΜΟΡΙΦΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΔΟΥ» στο οποίο άφησε το ακίνητο. Εκτοτε ανέκυψε “κόντρα” για την κυριότητά του µεταξύ της κ. Ζησιµάτου και του Δήµου, ενώ ο Δήµος Ρόδου έχει ασκήσει αίτηση ενώπιον του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, µε την οποία ζητά να του χορηγηθεί κληρονοµητήριο, µε το οποίο να βεβαιώνεται ότι είναι κληροδόχος του Ε. Ψηµόριφου επί της κυριότητας του ακινήτου.

Η κ. Ζερµέν – Σουζάνα, συζ. Γεράσιµου Ζησιµάτου, το γένος Ερρίκου και Αναστασίας Μας, διατείνεται ότι έχει συµπληρωθεί στο πρόσωπό της ο νόµιµος χρόνος χρησικτησίας και ότι το επίδικο ακίνητο δεν ανήκε στην κυριότητα και συνεπώς δεν περιλαµβανόταν στην κληρονοµία του Ευαγγέλου Ψηµόριφου κατά το χρόνο του θανάτου του.

Το Πολυµελές Πρωτοδικείο Ρόδου µε την απόφασή του δέχεται ότι από το περιεχόµενο της διαθήκης του Ψηµόριφου… “καταφανώς προκύπτει, (χωρίς να απαιτείται το Δικαστήριο να προβεί σε ερµηνεία της διαθήκης) ότι ο Ευάγγελος Ψηµόριφος σύστησε δια αυτής (της από 19.11.1988 ιδιόγραφης διαθήκης) το ως άνω αυτοτελές κοινωφελές Ίδρυµα, ορίζοντας αυτό ως κληροδόχο επί της κυριότητας του ακινήτου, όρισε τον πρώτο εναγόµενο Δήµο κληροδόχο αναφορικά µε την παραχώρηση της χρήσης και διαχείρισης αυτού και τη σύζυγό του Ούτε, µετά της συµβολαιογράφου Αριστέας Ηρακλείδου – Περίδου εκτελέστριες αυτής.

Ως εκ τούτου, ο πρώτος εναγόµενος (σηµείωση: εννοεί το Δήµο Ρόδου) επ’ουδενί είναι κληροδόχος επί της κυριότητας του ακινήτου επωφελούµενος µόνο µε τη χρήση και τη διαχείρισή του. Στην αυτή διαπίστωση, άλλωστε, ήχθη και το Εφετείο Αθηνών µε την υπ’ αριθµ. 1560/2008 απόφασή του (Τµήµα Εκούσιας Δικαιοδοσίας) – καίτοι δεν παράγεται δεδικασµένο από την κρίση του αυτή – όταν εκλήθη να ερµηνεύσει, κατόπιν αίτησης του Δήµου Ροδίων, την ανωτέρω διαθήκη ως προς τον τρόπο διαχείρισης της καταλειπόµενης δια της ως άνω κληροδοσίας περιουσίας, η οποία είχε ταχθεί υπέρ κοινωφελούς σκοπού (άρθρο 825 Κ.Πολ.Δ.)”.

Το Πολυµελές Πρωτοδικείο έτσι έκρινε ότι η αγωγή χρησικτησίας πρέπει να απορριφθεί, ως ουσία αβάσιµη ως προς το αναγνωριστικό αίτηµα ότι ο Δήµος Ροδίων δεν είναι κληροδόχος και εν γένει δεν έλκει κληρονοµικό δικαίωµα από την ως άνω διαθήκη επί του επιδίκου.

Στη δίκη που έγινε χθες ο πρώην δήμαρχος Ροδίων κ Χ. Χατζηευθυμίου κατήγγειλε ότι ένας εκσκαφέας προέβη σε εργασίες εκχερσώσεως του ακινήτου από την άγρια βλάστηση που υπήρχε αυτοφυώς στην επιφάνειά του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου