Την επιστημονική τους άποψη ότι «η επόμενη βουλή που θα είναι αναθεωρητική, δεν δεσμεύεται με κανένα  τρόπο ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων», εξέφρασαν επτά κορυφαίοι συνταγματολόγοι στη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνον ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους.

«Την πρωτοφανή αυτή άποψη», σχολιάζει η ΝΔ «υποστήριξαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενοι ότι οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές και για την επόμενη Βουλή. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη αλλαγή του καταστατικού χάρτη».

Στη συνάντηση που είχαν με τον αρχηγό της ΝΔ παρουσία και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τασούλα, οι κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, Ξενοφώντας Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Πέτρος Παραράς και Φίλιππος Σπυρόπουλος, επεσήμαναν επιπλέον ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση».

Υπογραμμίζεται, αναφέρει η ΝΔ, «ότι την άποψη αυτή που διαχρονικά είναι η κρατούσα, υποστήριξαν και οι δύο ακόμη γνωστοί Συνταγματολόγοι -οι κ. Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης- οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στη σημερινή σύσκεψη, αλλά συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απουσιάζουν στο εξωτερικό».

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Πειραιώς «κατόπιν τούτου η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Να εγκαταλείψει έστω μια φορά τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία».

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ