ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε λειτουργία ξανά το τέμενος στο Πλατάνι της Κω

news room 2 λεπτά ανάγνωση
τέμενος στο Πλατάνι της Κω

Μια νέα σελίδα στην υπε­ρε­κα­το­ντα­ετή ιστορία του ανοίγει σήμερα το Γαζή Χασάν Πασά Τζαμί στο Πλατάνι της Κω. Βγήκε μεν με σημα­ντι­κές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στις 20 Ιουλίου 2017, ωστόσο ανα­κα­τα­σκευά­στηκε, και σήμερα θα τελε­σθούν τα επίσημα εγκαί­νιά του. Συγκε­κρι­μένα, όπως εξήγησε μιλώ­ντας χθες στην «Κ» η πρό­ε­δρος του Οργα­νι­σμού Δια­χεί­ρι­σης Κτη­μά­των Βακούφ Κω, Ελβάν Κοτζα­ο­γλάν, το τέμενος οικο­δο­μή­θηκε το 1778 από τον Αλγε­ρινό Γαζή Χασάν Πασά. Πρό­κει­ται για ένα εντυ­πω­σιακό κτίριο, στην αυλή του οποίου δεσπό­ζει μια αρχαία μαρ­μά­ρινη γούρνα την οποία χρη­σι­μο­ποιού­σαν για να αλέθουν σιτάρι. Να σημειω­θεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το τζαμί χτυ­πή­θηκε από τον Εγκέ­λαδο. Και στον σεισμό του 1933, ο μιναρές του υπέστη σοβαρές ζημιές, τις οποίες οι Ιταλοί φρό­ντι­σαν να απο­κα­τα­στή­σουν.

Σύμφωνα με την κ. Κοτζα­ο­γλάν, σήμερα στην Κω ζουν μόνιμα περίπου 1.300 μου­σουλ­μά­νοι, χωρίς φυσικά να προ­στί­θε­νται στον αριθμό όσοι μου­σουλ­μά­νοι φθάνουν στο νησί ως μετα­νά­στες από χώρες της Μέσης Ανα­το­λής.

Εκτός από το Γαζή Χασάν Πασά Τζαμί στο Πλατάνι, μέσα στην πόλη της Κω υπάρ­χουν άλλα τέσσερα τεμένη: το Ντε­φτε­ντάρ, το Γαζή Χασάν Πασά Τζαμί Λότζιας –στην πλατεία όπου βρί­σκε­ται και ο πλά­τα­νος «του Ιππο­κράτη», όπως λέγεται–, το Μορούκ Τζαμί και το Αττίκ Τζαμί. Μάλιστα, όλα είχαν χτυ­πη­θεί από τον σεισμό του 2017. «Από τον σεισμό του 2017 δεν υπήρχε κανένα λει­τουρ­γικό τέμενος για τους μου­σουλ­μά­νους Κώους ώστε να ασκή­σουν τα θρη­σκευ­τικά τους καθή­κο­ντα», ανέφερε η κ. Κοτζα­ο­γλάν.

Για την απο­κα­τά­σταση του τεμέ­νους Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου συνήψε προ­γραμ­μα­τική σύμβαση με το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού και τον Οργα­νι­σμό Δια­χεί­ρι­σης Κτη­μά­των Βακούφ Κω. Οι εργα­σίες απο­κα­τά­στα­σης ξεκί­νη­σαν τον Νοέμ­βριο του 2022. Αντί­στοι­χες εργα­σίες υλο­ποιού­νται στο Ντε­φτε­ντάρ. Για το τέμενος αυτό εκτι­μά­ται ότι οι εργα­σίες θα ολο­κλη­ρω­θούν μέσα στο 2025.

Εκτός από τα τεμένη, έργα απο­κα­τά­στα­σης πραγ­μα­το­ποιού­νται και σε άλλα μνημεία του νησιού, όπως το ιππο­τικό Κάστρο της Νεραν­τζιάς, με ευθύνη του υπουρ­γείου Πολι­τι­σμού.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.