Ειδήσεις

Έκλεισαν νέο υπερταμείο και ΑΔΜΗΕ -πολύ κοντά για κόκκινα δάνεια

Με συμφωνία για το νεο υπερταμείο αξιοποίησης περιουσίας αλλά και για τον ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε η κυβέρνηση τη δεύτερη ημέρα διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς. Στόχος είναι η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου ως την Τρίτη και η εκταμίευση του 1 δισ. έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Η μάχη για τα κόκκινα δάνεια συνεχίζεται και σήμερα και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δημιουργία αγοράς διαχείρισης των δανείων. Από τη δυνατότητα πώλησης θα εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία καθώς το πλαίσιο θα εστιάζει στην ενεργητική διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που ξεπερνούν σε ύψος τα 40 δισ. ευρώ.
Παράταση μίας ημέρας
Οι Θεσμοί, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, θα παρατείνουν για μία ημέρα την παραμονή τους στην Αθήνα. Αναχωρούν το Σάββατο και ο νέος γύρος επαφών των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη έχει προγραμματιστεί για τις 11.30 π.μ. σήμερα.
Η ελληνική πλευρά επιχείρησε στον μαραθώνιο 6,5 ωρών που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες τη μετάθεση της επίλυσης του ζητήματος στεγαστικών κόκκινων δανείων για το 2016. “Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε”, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος για τα κόκκινα δάνεια. Πρόσθεσε, όμως, οτι μένουν ακόμη ανοικτά πεδία.
Νωρίτερα, χθες, έκλεισε και το θέμα του ΑΔΜΗΕ. Στο θέμα του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων συμφωνήθηκε να μετάσχουν 3 μέλη από ελληνικής πλευράς και 2 των Θεσμών.
Επίσης, ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι έχει κλείσει και το θέμα της επιλογής των διοικήσεων των τραπεζών. Οι Θεσμοί συζήτησαν το θέμα του ασφαλιστικού, αλλά και τα δημόσια έσοδα.
Χθες το μεσημέρι έλαβε χώρα γεύμα εργασίας των υπουργών Ευκ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη, με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.
Σημειώνεται ότι σήμερα τυπικά λήγει και η γραπτή προθεσμία-τελεσίγραφο που έχει δοθεί από τους δανειστές.

Κυπριακό μοντέλο στα κόκκινα δάνεια
Στο πεδίο των κόκκινων δανείων νωρίτερα χθες αρμόδιο στέλεχος ανέφερε ότι βάση των συζητήσεων είναι το κυπριακό μοντέλο. Η βασική διαφωνία αφορά τη δυνατότητα πώλησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών.
Οι εταιρείες διαχείρισης -ανέφερε- θα αδειοδοτούνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη. Δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι επιπλέον απο αυτό που κάνουν οι τράπεζες. Θα ισχύει και ο κώδικας δεοντολογίας. Επισήμανε ότι θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών, η joint ventures με τις τράπεζες) οσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων. Εξετάζεται, πρόσθεσε, και η προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη και αφορμή το 25% των δανειοληπτών. Εξετάζεται επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανα κλάδο (ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.)

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου