Ειδήσεις

Εγκαινιάζεται μεθαύριο η Εκθεση στο Λούβρο – Θα προβληθούν σημαντικά ευρήματα από το νησί μας

Εγκαινιάζεται μεθαύριο, Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, η έκθεση με τίτλο «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής, 15ος – 5ος αι. π.Χ.», η οποία θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου 2015.
Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παραστούν ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Σέργιος Αϊβάζης.
Οι εκπρόσωποι των φορέων της Ρόδου που θα βρίσκονται στο Παρίσι από την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου, θα ξεναγηθούν στην έκθεση από τους υπεύθυνους του Μουσείου και μετά θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Στη μεγάλη σημασία που έχει η έκθεση για τη Ρόδο, αναφέρθηκε σε συνέντευξή τύπου χθες, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου.
«Στις 14 Νοεμβρίου θα ανοίξει για το κοινό στο Μουσείο του Λούβρου έκθεση με τον τίτλο «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής, 15ος – 5ος αι. π.Χ.». Είναι η πρώτη φορά που ένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου τιμά ένα νησί. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη ιστορία της Ρόδου που έχει επηρεάσει πολλούς πολιτισμούς. Φιλοδοξούμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να αξιοποιήσουμε την τύχη αυτή σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις, όπου θα προβληθεί η Ρόδος. Πρέπει να αναδεικνύεται με διάφορες δράσεις ο πολιτισμός μας», δήλωσε ο κ. Τέρης Χατζηιωάννου και πρόσθεσε πως στις 12 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση, θα γίνει η παρουσίαση της έκθεσης, που είναι αφιερωμένη στη Ρόδο.
«Το Μουσείο του Λούβρου επισκέπτονται κάθε χρόνο 10.000.000 άτομα και η εποχή που επελέγη για την έκθεση είναι η πιο κατάλληλη. Στην ουσία η διοργάνωση αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχουν εδώ και πέντε χρόνια πέντε μουσεία. Αναφέρομαι στο Μουσείο του Λούβρου, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο της Κοπεγχάγης το Μουσείο του Βερολίνου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου. Για πρώτη φορά θα έχουμε την παρουσίαση τόσων αρχαίων αντικειμένων του νησιού», εξήγησε ο κ. Τέρης Χατζηιωάννου.
Να σημειωθεί πως σημαντικά ευρήματα από τους τάφους της Καμείρου, τα πρώτα μυκηναϊκά αγγεία, που εντοπίστηκαν στην Ιαλυσό και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά ανασκαφικά ευρήματα, θα απαρτίζουν τις τρεις εκθεσιακές ενότητες του αφιερώματος.
«Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία» είναι ο τίτλος της πρώτης ενότητας, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοσμήματα και κεραμική από πρόσφατες ελληνικές ανασκαφές μυκηναϊκών τάφων στην Πυλώνα, ένα ελεφαντοστέινο αδράχτι και μία σφραγίδα σε σχήμα σκαραβαίου από το νεκροταφείο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Αγία Αγάθη, ευρήματα από τις ανασκαφές Δανών αρχαιολόγων στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο, τον αρχαϊκό οικισμό στη Βρουλιά και το γεωμετρικό και αρχαϊκό νεκροταφείο στην Εξοχή -σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο της Κοπεγχάγης- και αμφορείς των αρχών του 9ου π.Χ. αιώνα από τις ιταλικές ανασκαφές στην Ιαλυσό.

Ο ρόλος της Ρόδου στη διάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής θα είναι στο επίκεντρο της δεύτερης ενότητας, «Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου θα παρουσιάζονται αιγυπτιακά ειδώλια από τα ιερά της Λίνδου, της Ιαλυσού και της Καμείρου, κυπροφοινικικά αγγεία, ένα εξάρτημα σκήπτρου από το Λουριστάν κ.ά. Το σύνολο θα συμπληρώνεται με μία αναφορά στη θεωρία ορισμένων μελετητών πως Φοίνικες τεχνίτες και έμποροι είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ιαλυσό.
Η τρίτη και τελευταία ενότητα θα εστιάζει στα ροδιακά εργαστήρια κεραμικής και μικροτεχνίας. Το αφιέρωμα στην καλλιτεχνική παραγωγή του νησιού θα περιλαμβάνει μια πληθώρα αντικειμένων, όπως σκύφους με πουλιά, πινάκια του ρυθμού των Αιγάγρων από το λεγόμενο εργαστήριο της Νισύρου, ειδώλια από φαγεντιανή με εμφανείς αιγυπτιακές επιρροές, γυάλινους μεγεθυντικούς φακούς του 8ου π.Χ. αιώνα, περιδέραια με παραστάσεις Πότνιας Θηρών και μία πήλινη πυξίδα από την Κάμειρο.
Επισημαίνεται πως αρκετά και σημαντικά έργα έχουν αποσταλεί στο Μουσείο του Λούβρου με μέριμνα της ΚΒ΄ ΕφορείαςΠροϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού αναφέρθηκε και στην καμπάνια που γίνεται από το Μουσείο του Λούβρου για την έκθεση, που είναι αφιερωμένη στη Ρόδο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την έκθεση. Την πρώτη ημέρα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου. Θα παρουσιαστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα η ιστορία της Ρόδου. Στόχος μας είναι τμήματα της έκθεσης να έρθουν στη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Τέρης Χατζηιωάννου και πρόσθεσε πως έχουν προσκληθεί στα εγκαίνια της έκθεσης οι υπουργοί Πολιτισμού της Ελλάδας Κώνσταντίνος Τασούλας και της Γαλλίας κ. Φλερ Πελερέν η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και άλλοι φορείς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου