ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Volkswagen: Με «μοντέλο Αστυπάλαιας» πατά γκάζι για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα

news room 5 λεπτά ανάγνωση
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Γκάζι για νέα επεν­δυ­τικά σχέδια είναι έτοιμη να πατήσει στην Ελλάδα η Volkswagen η οποία ήδη σχε­διά­ζει την νέα φάση του πρά­σι­νου project της Αστυ­πά­λαιας ενώ δηλώνει ανοιχτή και για νέα επεν­δυ­τικά σχέδια στην Ελλάδα.

Στις αρχές Ιουνίου του 2021, ξεκί­νησε και επίσημα το project μετα­τρο­πής της Αστυ­πά­λαιας σε «έξυπνο» και αειφόρο (sustainable) νησί. Το Volkswagen Group κατέ­θεσε την πρόταση, το ελλη­νικό κράτος την απο­δέ­χθηκε και το εγχεί­ρημα ξεκί­νησε.

Πλέον το project Αστυ­πά­λαια συμπλή­ρωσε πάνω από τρία χρόνια βάζο­ντας για τα καλά το νησί των Δωδε­κα­νή­σων στον παγκό­σμιο «χάρτη», με το πρω­το­πόρο project να διανύει πάνω από… 500.000 χιλιό­με­τρα.

Stephan στο ΟΤ FORUM: Θετικά τα απο­τε­λέ­σματα από το project της Αστυ­πά­λαιας

Για την επι­τυ­χία του πει­ρά­μα­τος της Αστυ­πά­λαιας και την ελκυ­στι­κό­τητα της Ελλάδας ως επεν­δυ­τικό προ­ο­ρι­σμό για την Volkswagen, μίλησε στο στού­ντιο του ΟΤ ο Maik Stephan, Head of Business Development του ομίλου Volkswagen, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Τρία χρόνια πριν όταν ξεκι­νή­σαμε το project στην Αστυ­πά­λαια μαζίμε την ελλη­νική κυβέρ­νηση, η ιδέα ήταν να μετα­μορ­φώ­σουμε το σύστημα μετα­κί­νη­σης σε ένα ευφυές σύστημα κινη­τι­κό­τη­τας. Ηπρό­σκληση απέδωσε και τα απο­τε­λέ­σματα είναι πολύ θετικά», πρό­σθεσε ο κ. Stephan.

Τρεις πυλώνες

Για την υλο­ποί­ηση του project ο όμιλος Volkswagen πάτησε σε τρεις πυλώνες. «Αρχικά εστιά­σαμε στα ηλε­κτρικά αυτο­κί­νητα. Σε ένα μικρό νησί με μικρό αριθμό αυτο­κι­νή­των λόγω λίγων αυτο­κι­νή­των, σκε­φτή­καμε ότι ήταν καλή ιδέα για μετα­τροπή τους σε ηλε­κτρικά, παρέ­χο­ντας τα αντί­στοιχα οχήματα, όπως και τις υπο­δο­μές φόρ­τι­σης».

Παράλ­ληλα δόθηκαν επι­λο­γές κινη­τι­κό­τη­τας. «Για παρά­δειγμα, λεω­φο­ρεία που μπο­ρού­σαν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν κάτοι­κοι και του­ρί­στες χωρίς εκπο­μπές, ενώ προ­ω­θή­σαμε και την κοινή χρήση αυτο­κι­νή­των, όπως και την παροχή επι­λο­γής ηλε­κτρι­κού σκούτερ και λεω­φο­ρείων. Όλα αυτά μέσα από μια εφαρ­μογή στην οποία μπορεί κάποιος να επι­λέ­ξει τι θέλει να οδη­γή­σει», πρό­σθεσε ο κ. Stephan.

«Σήμερα ξέρουμε πως πάνω στο νησί έχουν δια­νυ­θεί περισ­σό­τερα από 500.000 χιλιό­με­τρα. Η Αστυ­πά­λαια βεβαίως έχει κατα­λή­ξει πολύ πιο high tech ακόμη και από την Αθήνα, ενώ υπάρχει και πολύ μεγάλος βαθμός απο­δο­χής από το κοινό καθώς παρέ­χο­νται οχήματα ακόμη και μέχρι τα 2 τα ξημε­ρώ­ματα. Ενδει­κτικό της απο­δο­χής είναι ότι κάποιες μέρες όπως οι Κυρια­κές, έχουμε περισ­σό­τε­ρες από 500 τέτοιες δια­δρο­μές», εξήγησε ο κ. Stephan.

Σύμπραξη με το πανε­πι­στή­μιο Αιγαίου

Ανα­φέρ­θηκε επίσης στη συνερ­γα­σία του ομίλου της Volkswagen με το πανε­πι­στή­μιο Αιγαίου και ένα ακόμη στη Σκωτία για συνε­ντεύ­ξεις με ντό­πιους και του­ρί­στες προ­κει­μέ­νου να απο­τυ­πω­θεί πόσο έχει γίνει απο­δε­κτός αυτός ο μετα­σχη­μα­τι­σμός. «Οι άνθρω­ποι ήταν όντως πολύ διστα­κτι­κοί στην αρχή», διευ­κρί­νισε ο κ. Stephan. «Ανα­ρω­τιό­ντου­σαν γιατί ερχόταν ο όμιλος να κάνει κάτι τέτοιο. Σήμερα τρία χρόνια μετά, το βλέπουν πολύ θετικά. Για παρά­δειγμα, οι υπη­ρε­σίες που παρέ­χο­νται θεω­ρού­νται ως θετική εξέλιξη από το 79% των ερω­τώ­με­νων. Ένας στους 3 χρη­σι­μο­ποιούν την AstyBus, ενώ το 55% των του­ρι­στών θέλουν να επι­στρέ­ψουν στην Αστυ­πά­λαια ακριβώς λόγω αυτών των υπη­ρε­σιών».

«Δεν αρκούν μόνο τα ηλε­κτρικά αυτο­κί­νητα» – Στο παι­χνίδι η καθαρή ενέρ­γεια

Σχετικά με τον τρίτο πυλώνα του project του ομίλου Volkswagen στην Αστυ­πά­λαια, ο κ. Stephan ανα­φέρ­θηκε στο ότι δεν αρκούν μόνο τα ηλε­κτρικά αυτο­κί­νητα. «Μέχρι πρό­τι­νος χρεια­ζό­ταν πολύ μεγάλη κατα­νά­λωση ντίζελ για τον ηλε­κτρι­σμό αυτό και με το δεδο­μένο πως η Αστυ­πά­λαια δεν συν­δέ­ε­ται με το κεντρικό σύστημα της χώρας, σκε­φτή­καμε ότι απο­τε­λεί ιδανικό πεδίο ώστε να φτά­σουμε το 85% του ηλε­κτρι­σμού να προ­έρ­χε­ται μόνο από την ηλιακή ενέρ­γεια και τις ανε­μο­γεν­νή­τριες. Θα κατα­φέ­ρουμε έτσι να έχουμε ηλε­κτρικά αυτο­κί­νητα με σύγ­χρονη οργά­νωση και πράσινη ενέρ­γεια».

Και νέα επεν­δυ­τικά σχέδια στον ορί­ζο­ντα

Το σχέδιο αυτό βρί­σκε­ται σε φάση ανά­πτυ­ξης, σύμφωνα με τον κ. Stephan. «Έχουμε μάθει τόσα πολλά από το feedback από τα πανε­πι­στή­μια και τις παρα­τή­σεις μας που βλέ­πουμε πως είναι εύκολο να μετα­φερ­θεί και σε άλλα νησιά. Και το κυριό­τερο μάθαμε πώς μπορεί να υλο­ποι­η­θεί ένα τέτοιο έργο με τη συμβολή των ιθυ­νό­ντων, των δήμων, της κυβέρ­νη­σης, των φορέων και των ιδιωτών. Όταν συνερ­γά­ζο­νται τότε μπορούν να υπάρ­χουν θετικά απο­τε­λέ­σματα και να μετα­φερ­θούν και αλλού».

«Συζη­τάμε ήδη με την ελλη­νική κυβέρ­νηση και άλλα έργα σαν της Αστυ­πά­λαιας», απο­κά­λυψε στο στού­ντιο του ΟΤ ο κ. Stephan. «Είμαστε ανοι­χτοί σαν όμιλος να γίνει κάτι παρό­μοιο, γιατί αξίζει πραγ­μα­τικά να προ­σπα­θή­σουμε περισ­σό­τερο καθώς προ­σφέ­ρει μόνο θετικά στους ανθρώ­πους που ζουν στα νησιά, με τους του­ρί­στες να επι­σκέ­πτο­νται ξανά και περισ­σό­τερο τα νησιά αυτά και το περι­βάλ­λον προ­στα­τεύ­ε­ται», σημεί­ωσε.

Σχετικά δε με τη δυνα­τό­τητα μετα­φο­ράς του εγχει­ρή­μα­τος σε μία πόλη, ο κ. Stephan εμφα­νί­στηκε αισιό­δο­ξος. «Είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Επι­λέ­ξαμε ένα μικρό νησί γιατί όλα τα μεγέθη ήταν μικρά, λίγοι κάτοι­κοι -μόλις 1.300-, λίγα αυτο­κί­νητα και απουσία σύν­δε­σης με το ηλε­κτρικό δίκτυο κι έτσι πέτυχε το πείραμα. Ένα project για τη Θεσ­σα­λο­νίκη ή την Αθήνα θα είναι πιο περί­πλοκο αλλά όχι αδύνατο», εξήγησε.

«Ελκυ­στι­κός προ­ο­ρι­σμός»

«Η Ελλάδα είναι ελκυ­στι­κός προ­ο­ρι­σμός για επεν­δύ­σεις», τόνισε ο κ. Stephan. «Πριν από τρία χρόνια είπαμε με τον κ. Μητσο­τάκη να κάνουμε το πείραμα στην Αστυ­πά­λαια, ώστε να δούμε τι θα μπο­ρούσε να εφαρ­μο­στεί σε 20-30 χρόνια. Από το έργο αυτό δια­πι­στώ­σαμε ότι μπορεί να υπάρξει απο­δο­τική συνερ­γα­σία με την κυβέρ­νηση. Και από τόσες συμπρά­ξεις που έχουμε σε διάφορα μέρη του κόσμου, δεν θυμάμαι ποτέ τόσο παρα­γω­γική και απο­δο­τική συνερ­γα­σία με την τοπική κυβέρ­νηση», υπο­στή­ριξε.

Αξίζει να σημειω­θεί πως ο κολοσ­σός της αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νίας περνάει δύσκο­λες μέρες στην Γερ­μα­νία εξε­τά­ζο­ντας ακόμα και την αδια­νό­ητη για άλλες εποχές επιλογή του κλει­σί­μα­τος εργο­στα­σίων, σε μια προ­σπά­θεια μείωσης των λει­τουρ­γι­κών εξόδων της εται­ρείας.

Η διοί­κηση αναζητά τρόπους να εξοι­κο­νο­μή­σει 10 δισ. ευρώ έως το 2026, προ­κει­μέ­νου ο όμιλος να απο­φύ­γει τα χει­ρό­τερα. Χθες η Volkswagen ανα­κοί­νωσε πως θα βάλει τέλος στη συμ­φω­νία εγγύ­η­σης της απα­σχό­λη­σης για τους εργα­ζο­μέ­νους της στα εργο­στά­σιά της στη Γερ­μα­νία, επι­σφρα­γί­ζο­ντας την ρήξη με τα συν­δι­κάτα και ανοί­γο­ντας τον δρόμο για απο­λύ­σεις..

Πηγή: .ot.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.