ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιοι ξένοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα και ποιες περιοχές προτιμούν

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εξοχική κατοικία

Ξεκολ­λάει» δειλά – δειλά η αγορά ακι­νή­των στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοι­χεία πανελ­λα­δι­κής έρευνας της Ένωσης Μεσιτών Πιστο­ποι­η­μέ­νων Πραγ­μα­το­γνω­μό­νων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), που παρου­σιά­στη­καν σήμερα στη Θεσ­σα­λο­νίκη.

Με βάση την ίδια έρευνα, η συντρι­πτική πλειο­νό­τητα των κατοι­κιών που πωλού­νται είναι παλαιές, οι αγο­ρα­στές είναι κυρίως Έλληνες και προ­τί­μηση στη Βόρεια Ελλάδα δεί­χνουν Σέρβοι και Γερ­μα­νοί.

Τα περισ­σό­τερα ήταν στα αζήτητα

Ειδι­κό­τερα, το 68% των ακι­νή­των που αγο­ρά­στη­καν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 έμειναν για καιρό στα «αζήτητα», δηλαδή ήταν για μεγάλο χρονικό διά­στημα απού­λητα στην αγορά, ενώ άρχισε να εμφα­νί­ζε­ται ένα ποσοστό 32% φρέσκων πωλή­σεων (ακίνητα που που­λή­θη­καν σε λιγό­τερο από έξι μήνες από την στιγμή της πρώτης δημο­σί­ευ­σης).

Με μετρητά το 84% των αγορών

«Η αγορά “πήρε μπροστά”. Για πάρα πολύ καιρό στην περίοδο της κρίσης υπήρχαν απού­λητα ακίνητα» τόνισε ο Νίκος Μανο­με­νί­δης, πρό­ε­δρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστο­ποι­η­μέ­νων Πραγ­μα­το­γνω­μό­νων Ελλάδος (ΕΠΠΑ) παρου­σιά­ζο­ντας τα στοι­χεία.

Από την έρευνα που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε σε δείγμα 138 συναλ­λα­γών αγο­ρα­πω­λη­σίας απ΄όλη την Ελλάδα, προ­κύ­πτει ότι εξα­κο­λου­θεί να είναι χαμηλό το επίπεδο χρη­μα­το­δό­τη­σης, καθώς το 84% των συναλ­λα­γών γίνεται τοις μετρη­τοίς. Το ποσοστό αυτό ήταν στο 93% στην προη­γού­μενη έρευνα της ΕΠΠΑ, δηλαδή φαί­νε­ται πως έχει αρχίσει ο δανει­σμός από τρά­πε­ζες, αλλά προς το παρόν παρα­μέ­νει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από δεύτερο χέρι το 87,6% των ακι­νή­των

Το 87,6% των ακι­νή­των που που­λή­θη­καν το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν παλαιά (από δεύτερο χέρι) και μόλις το 12,4% κατοι­κή­θη­καν για πρώτη φορά από τους αγο­ρα­στές, σύμφωνα με έρευνα της ΕΠΠΑ. “Αυτό δείχνει και το πρό­βλημα έλλει­ψης οικο­δο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας και τον ΦΠΑ 24% που επι­βα­ρύ­νει δυσβά­στα­χτα το κόστος αγοράς νεό­δμη­των ακι­νή­των” σημεί­ωσε ο κ. Μανο­με­νί­δης.

Το 51,2% των ακι­νή­των που που­λή­θη­καν χρεια­ζό­ταν λίγες τεχνι­κές παρεμ­βά­σεις και το 48,8% εκτε­τα­μένη ανα­καί­νιση, στοι­χείο που δείχνει ότι η κατά­σταση του ακι­νή­του δεν απο­τε­λεί εμπόδιο, καθώς οι τιμές αγοράς είναι κάτω του κόστους κατα­σκευής.

Κάτω από 90.000 ευρώ επτά στις δέκα αγορές

Πάνω από το 70% των συναλ­λα­γών κινεί­ται κάτω από τις 90.000 ευρώ, κάτι που συμπα­ρα­σύ­ρει και το μέγεθος των αγο­ρα­σμέ­νων ακι­νή­των.

Ένα άλλο στοι­χείο που προ­κύ­πτει από την έρευνα, είναι ότι μεγάλο το ποσοστό των αγο­ρα­στών είναι ανώ­τε­ρης και ανώ­τα­της εκπαί­δευ­σης. Η ίδια κατη­γο­ρία έχει κάνει συναλ­λα­γές άνω των 350.000 ευρώ και αυτό κάνει τις συναλ­λα­γές αυτές πιο απαι­τη­τι­κές σε επίπεδο παρε­χό­με­νων μεσι­τι­κών υπη­ρε­σιών.

Πρωτιά των Αλβανών μεταξύ των αλλο­δα­πών στις αγορές ακι­νή­των

Με βάση την έρευνα οι Έλληνες απο­τε­λούν το 74,2% των αγο­ρα­στών κατοι­κιών.

Μεταξύ των αλλο­δα­πών, που αγό­ρα­σαν ακίνητα σε όλη την επι­κρά­τεια, πρώτη εθνι­κό­τητα σε συναλ­λα­γές είναι οι Αλβανοί (με ποσοστό 7% επί των συνο­λι­κών συναλ­λα­γών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων όσων έγιναν από Έλληνες) και ακο­λου­θούν οι Βούλ­γα­ροι με 6,3%.

Πρό­κει­ται και στις δύο περι­πτώ­σεις κατά κύριο λόγο για μόνι­μους κατοί­κους στην Ελλάδα, οι οποίοι αγό­ρα­σαν ακίνητα σε μέση τιμή έως 90.000 ευρώ. Η κακή κατά­σταση του ακι­νή­του δεν απο­τέ­λεσε εμπόδιο για την αγορά, εφόσον ήταν καλή η τιμή.

Γερ­μα­νοί και Ελβετοί αγο­ρά­ζουν εξοχικά, ισραη­λι­νοί σπίτια για εκμε­τάλ­λευση

Γερ­μα­νοί και Ελβετοί, Ισραη­λι­νοί αγό­ρα­σαν ακίνητα αξίας 351.000 και 650.000 ευρώ που δεν απαι­τού­σαν ανα­καί­νιση ή βελ­τιώ­σεις. Οι Ισραη­λι­νοί αγό­ρα­σαν για εκμε­τάλ­λευση, ενώ Γερ­μα­νοί και Ελβετοί για εξοχική κατοι­κία.

Οι Κινέζοι αγο­ρά­ζουν μόνο για Golden Visa

Οι Κινέζοι αξιο­ποιούν απο­κλει­στικά το πρό­γραμμα “Golden Visa” και αγό­ρα­σαν ένα ή περισ­σό­τερα ακίνητα συνο­λι­κής αξίας 250.000 ευρώ. Άγγλοι και Ελβετοί έδειξαν προ­τί­μηση στην Πελο­πόν­νησο, ενώ Σέρβοι και Γερ­μα­νοί στην Βόρεια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα ιδιο­κτη­σίας τρα­πε­ζών, εκτός από τους Έλληνες αγό­ρα­σαν Αλβανοί, Βούλ­γα­ροι και Γερ­μα­νοί. Ελβετοί και Κινέζοι αγο­ρα­στές ήταν σε παρα­γω­γική ηλικία 35-55 ετών, ενώ Άγγλοι και Γερ­μα­νοί ήταν συντα­ξιού­χοι.

Έγγαμοι οκτώ στους δέκα αγο­ρα­στές

Όσον αφορά το προφίλ των αγο­ρα­στών, το 75% ήταν μεταξύ 30 και 55 ετών και το 21,1% ηλικίας άνω των 55 ετών και το 80,8% έγγαμοι.

Το ποσοστό αγοράς για επέν­δυση είναι ιδιαί­τερα υψηλό, 31,8% και αυτό αντα­να­κλά την δυνα­μική της αγοράς. Σε ποσοστό 45,7% ο σκοπός της αγοράς ήταν για να κατοι­κή­σει η οικο­γέ­νεια και το 10,9% για εξοχική κατοι­κία.

Η έρευνα παρου­σιά­στηκε στο περι­θώ­ριο υπο­γρα­φής συμ­φω­νίας συνερ­γα­σίας της ΕΠΠΑ με την Εθνική Ενωση Μεσιτών των ΗΠΑ (National Association of Realtors), που είναι η τιμώ­μενη χώρα στην 83η ΔΕΘ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.