«Βιώσαμε την πιο τοξική προεκλογική περίοδο των τελευταίων χρόνων με την δημιουργία δύο πόλων: της παράταξης Χατζημάρκου και της παράταξης “Αντι-χατζημάρκου”». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην “δ” ο εντεταλμένος μεταφορών και συγκοινωνιών της ΠΝΑΙ κ. Χρήστος Μπάρδος, μιλώντας για την επανεκλογή της παράταξης “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”. Επιπλέον κάνει μια αποτίμηση πεπραγμένων στους τομείς ευθύνης του.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μπάρδο να ξεκινήσουμε από τον εκσυγχρονισμό της Διεύθυνσης Μεταφορών και Συγκοινωνιών και των προσφερομένων υπηρεσιών. Θα ήθελα να μας αναφέρετε τις αλλαγές που έχουν γίνει στην μέχρι σήμερα θητεία σας και αν είστε ικανοποιημένος από την επίτευξη των στόχων που θέσατε καθώς λήγει η θητεία της νυν περιφερειακής αρχής.
Είμαι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού μου και υπερβολικά αυστηρός με τους στόχους και τα επιτεύγματά μου. Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι ανάγκες της Περιφέρειάς δεν σταματάνε ποτέ θα μπορούσα να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια, πως έχει ήδη παραχθεί ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο οφείλει να συνεχιστεί. Έχοντας ως απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό της Διεύθυνσης Μεταφορών και Συγκοινωνιών και των προσφερομένων υπηρεσιώνπετύχαμε αρχικά τηνηλεκτρονική ταξινόμηση των εντύπων που απαιτούνται για όλες τις συνδιαλλαγές της υπηρεσίας με τους πολίτες. Η εξαιρετικά δύσκολη αυτή προσπάθεια ήταν αποτέλεσμα της εντολής του περιφερειάρχη για απόλυτη ομοιογένεια στο τρόπο εργασίας των Διευθύνσεων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, αλλά και στην παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους νησιώτες, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση και έκταση του νησιού που κατοικούν, στα πλαίσια πάντα του εφικτού. Η ηλεκτρονική αυτή μορφή άρχισε να λειτουργεί προ 10 μηνών, ενώ στο επόμενο διάστημα θα αξιολογηθεί η χρηστικότητα της.
Παράλληλα, προτεραιότητα για εμάς αποτέλεσε η νομιμοποίηση του συγκοινωνιακού έργου στα νησιά, ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα δεδομένου ότι τελούσε υπό καθεστώς απόλυτης προχειρότητας. Μετά τους δήμους Καστελόριζου, Τήλου και Καλύμνου, σειρά έχει η “τακτοποίηση” της λειτουργίας του συγκοινωνιακού έργου του δήμου Αστυπάλαιας.
Επιπλέον, πριν δυο χρόνια καταφέραμε να υλοποιήσουμε την πλήρη εξυπηρέτηση των υποψηφίων οδηγών τις ημέρες της απεργίας των εξεταστών, αφού με εντολή του περιφερειάρχη, οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν εντός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων της διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδ/σου. Συνεπώς, η λύση αυτή είχε ως συνέπεια να τερματίσει την ομηρία εκατοντάδων οδηγών που αναζητούσαν ένα επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης, με αποτέλεσμα να προλάβουν να εργαστούν την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Σε αυτό μάλιστα το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως κάτι τέτοιο συνέβη σε πολύ λίγες Περιφέρειες στην Ελλάδα.
Επίσης, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην επίτευξη της συνεχούς αποστολής κλιμακίων πρακτικής εξέτασης σε νησιά που δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι υπάλληλοι, ώστε η αναμονή εξέτασης να ελαχιστοποιείται και η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, που προβλέπει την επιδιόρθωση του κτηρίου που φιλοξενεί τις υπηρεσίες μας.
Βασική πρόθεσή μας είναι ακόμη να κάναμε ένα μεγάλο άλμα σε αυτό όπου μαζί με τους συνεργάτες μας ονομάσαμε “onestep”. Με πιο απλά λόγια, ο κάθε νησιώτης, σε όποιο νησί και αν βρίσκεται, θα αποκτήσει τη δυνατότητα να καταθέτει τις αιτήσεις και τα έγγραφά του ηλεκτρονικά, online δηλαδή, χωρίς να κρίνεται απαραίτητη η φυσική του παρουσία στο εκάστοτε τμήμα. Ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, όπως αντιλαμβάνεστε με πολλές παραμέτρους και επίπονη δουλειά. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σεμινάρια στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης, ώστε μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα λειτουργίας, να είναι έτοιμοι για την εφαρμογή του.
Τέλος, άμεση προτεραιότητά μας αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων του τμήματος. Ο υπερβολικός όγκος των αρχείων καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του κτηρίου, με αποτέλεσμα η χρήση του να αποτελεί χρονοβόρο εγχείρημα. Η υπογραφή ωστόσο μνημονίου συνεργασίας της ΠΝΑΙ, με αναγνωρισμένα ινστιτούτα, όπως το ΕΚΕΤΑ, προσθέτει επιπλέον πλεονεκτήματα στην επίλυση του προβλήματος αυτού.
• Να περάσουμε στην “Ενεργειακή Α.Ε.”. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της και τα πεπραγμένα;
Το μεγαλύτερο επίτευγμα για μια Ανώνυμη Εταιρεία είναι η “νοικοκυροσύνη” που κάθετα υποστηρίξαμε, τόσο ο κ. Χατζημάρκος, ως πρόεδρός της, όσο και εγώ μεταγενέστερα. Πλέον, τα ΔΣ γίνονται στους καθορισμένους χρόνους, λαμβάνουν γνώση όλοι οι μέτοχοι, τα απαραίτητα ταξίδια επικυρώνονται από το ΔΣ και περιγράφεται η αιτία τους και το κυριότερο, προκαλούμε έλεγχο από ορκωτούς λογιστές κάθε χρόνο, ώστε να μην υπάρχει κανένα ίχνος σκιάς στη λειτουργία της.
Αυτή τη χρονική περίοδο, η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε εκτελεί το μέγιστο πλήθος προγραμμάτων των τελευταίων 10 χρόνων. Παρόλο, που με διακατέχει μια εκ φύσεως αυστηρότητα, όπως σας έχω προαναφέρει, θα τολμήσω να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια, πως η εταιρεία που θα παραδώσω στο επόμενο Δ.Σ θα είναι απόλυτα αναγνωρισμένη στους Ευρωπαίους εταίρους και με ξεκάθαρη αξιολογημένη θετική άποψη για την ποιότητα των παραδοτέων της ανά πρόγραμμα και καλυμμένες όλες τις υποχρεώσεις της.
• Η παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” με επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, επανεξελέγη με 54%. Τι σημαίνει αυτό κατά την άποψή σας; Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου ανανέωσαν με δυναμικό τρόπο την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και στην ομάδα του;
Αναμφισβήτητα, επιτρέψτε μου να πω πως βιώσαμε την πιο τοξική προεκλογική περίοδο των τελευταίων χρόνων. Διαφάνηκε ξεκάθαρα, ότι το αντιπολιτευτικό ύφος των υπολοίπων παρατάξεων, είχε στο επίκεντρό της να βάλλει προσωπικά τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο παραμερίζοντας τις αξίες, τα ιδανικά και το ήθος τόσο του ίδιου όσο και της παράταξής μας. Άμεση συνέπεια της επιλογής αυτής ήταν η δημιουργία δύο πόλων: της παράταξης Χατζημάρκου και της παράταξης “Αντι-χατζημάρκου”. Το εφαρμόσιμο όμως σχέδιο διακυβέρνησης των νησιών αποδέχθηκε πανίσχυρο απέναντι στο “όραμά” τους και οι κατακτήσεις μας φάνταζαν απροσπέλαστες απέναντι στις μελλοντικές τους αντι-κατακτήσεις. Η ιστορία εξάλλου έχει δείξει ότι το αυθεντικό πάντα υπερισχύει.
Συνεπώς, η επιλογή ήταν προφανής. Ο βαθμός συνειδητοποίησης της πραγματικότητας από τους νησιώτες είναι τόσο υψηλός, ώστε η πρόταση της αντι-πραγματικότητας που τους πρότειναν, να τους φαίνεται εξωπραγματική. Ευτυχώς, η παράταξή μας δεν μίλησε ποτέ την “γλώσσα του λαού” και δεν παρουσιάστηκε ποτέ ως “προστάτης”. Αντίθετα, “εκπαιδεύσαμε” τους πολίτες στην αλήθεια, παίρνοντας το ρίσκο να μη χαϊδέψουμε αφτιά, όπως άλλωστε συνηθίζεται τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας.
Οι νησιώτες λοιπόν επιβράβευσαν την πολιτική συνέπεια. Μια δύσκολη βέβαια επιλογή, με απόλυτα αδιαμφισβήτητες προϋποθέσεις. Διότι, συνέπεια δεν σημαίνει έλλειψη ευελιξίας ή προσαρμογής στις συνθήκες που επικρατούν κατά καιρούς, αλλά αποδεικνύει πίστη σε αρχές και αξιώματα, όχι απαραίτητα σε χρώματα κομμάτων, προϋποθέτει σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και δεν επιτρέπει παρερμηνείες.
Τελικά, οι νησιώτες αποφάσισαν να αναθέσουν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τις τύχες αυτού του ευλογημένου τόπου, σε αυτούς που δεν έκαναν πίσω στα δύσκολα, δεν συμβιβάστηκαν και τελικά, σε αυτούς που αγαπούν την ευθύνη.
• Ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες για την επανεκλεγείσα περιφερειακή αρχή από 1η Σεπτεμβρίου;
Οι εξελίξεις τρέχουν. Τα δισεπίλυτα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας προστάζουν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Πρέπει λοιπόν να συντονίσουμε τη δράση μας προς μια τέτοια πορεία εξέλιξης και προόδου. Ο αγώνας θα είναι αέναος, για αυτό προϋποθέτει γερές βάσεις στρατηγικής.
Ας αφήσουμε λοιπόν τα οράματα ενός θεωρητικού υποβάθρου για αυτούς που δεν μπορούν να καταθέσουν λύσεις και ας περάσουμε σε έμπρακτους σχεδιασμούς. Η γενιά του internet, έχει ορίσει τον κόσμο σαν μια γειτονιά. Παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και απαιτεί από την εκάστοτε διοίκηση, την εναρμόνιση με την καινοτομία. Έχει αποκοπεί από τη μιζέρια του μπετόν και δεν κρίνει την επιτυχία ανάλογα με τα κυβικά που καταναλώνονται. Ζητάει ευκαιρίες, ζητάει το Νότιο Αιγαίο να ξεπεράσει τον γεωγραφικό του χώρο. Και αυτό διαπίστωσε τα τελευταία χρόνια, από την περιφερειακή διοίκηση του Γιώργου Χατζημάρκου και όλων εμάς που παλεύουμε δίπλα του.

• Ποια η τοποθέτησή σας σχετικά με τους χιλιάδες νέους που απέκτησαν και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά;
Ο διακαής πόθος κάθε παρωχημένου πολιτικού συστήματος, είναι η χειραγώγηση της ψήφου των νέων γενεών και ειδικότερα, από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, των μαθητών. Επενδύουν στην λανθασμένη εικόνα που έχει δημιουργηθεί, εσκεμμένα κατά την άποψή μου, περί αποπολιτικοποίησης και πολιτικής απάθειας που χαρακτηρίζει τα νέα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να τα κατευθύνουν εύκολα σε επιλογές, δήθεν ασφαλείς και δοκιμασμένες.
Ο πόθος αυτός, έχει υπονομευτεί και ραγίσει, από την ίδια την πραγματικότητα και τις τρέχουσες εξελίξεις που συμβαίνουν καθημερινά στο Νότιο Αιγαίο. Ευτυχώς, για την παράταξή μας, που απαρτίζεται από ανθρώπους που κοιτάμε μπροστά, η νεολαία έχει αντικαταστήσει το ατομικό με το συλλογικό και το τετριμμένο με το σχέδιο. Η νέα γενιά δεν παραμένει αμέτοχη στην γωνία της καφετέριας, αντιδρά, κρίνει, συμμετέχει και αποφασίζει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάδειξη της Περιφέρειάς μας ως Γαστρονομική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εκεί, όπου οι εραστές των παλιών διαδρομών, διαπίστωναν ένα επικοινωνιακό κολπάκι, οι ψαγμένες γενιές αναγνώρισαν την ευκαιρία. Πιστοποίησαν τα προϊόντα τους και ανακάλυψαν την πόρτα της Ευρώπης. Μπήκαν σε μια αγορά, χρησιμοποιώντας ένα τίτλο, που η Περιφερειακή αυτή αρχή κέρδισε πανάξια.
Οι διεθνείς αγώνες, σε όλα τα αθλήματα, τους έδωσαν την ευκαιρία να συναγωνισθούν με αθλητές κύρους και την χαρά να βλέπουν τον τόπο τους ως κέντρο του κόσμου. Τα μεσογειακά και ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια και την Ενεργειακή Α.Ε., τους έδωσαν την δυνατότητα της επιμόρφωσης και της συναναστροφής με καταξιωμένους φορεί στον κλάδο τους.
Οι νέοι ξέρουν ότι η αριστεία είναι προνόμιο, γιατί έχουν να συναγωνιστούν τους αντίστοιχους του κόσμου και όχι του νησιού τους. Εμείς δεν φοβόμαστε να την επιδοκιμάσουμε, επειδή δεν υποκύπτουμε σε κομματικές ιδεοληψίες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ