Ειδήσεις

Ο Δήμος Ρόδου κληροδόχος του ακινήτου του Ψιμόριφου

Υπέρ του Δήμου Ρόδου στην πολύκροτη υπόθεση της κυριότητας του προνομιακού παραθαλάσσιου ακινήτου “Ψιμόριφου” στην Ιξιά, έγειρε η πλάστιγγα του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.

Σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν συγκεκριμένα με την υπ’ αρίθμ. 175/2018 απόφαση, που εκδόθηκε χθες, τρεις εφέσεις και μια πρόσθετη παρέμβαση κατά της υπ’ αριθμ. 27/2013 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, που είχε κρίνει τον Μάρτιο του 2013 ότι ο Δήμος Ρόδου δεν είναι κληροδόχος της κυριότητας του ακινήτου!
Πιο συγκεκριμένα εξετάστηκαν οι εφέσεις κατά τις πρωτόδικης απόφασης του Δήμου Ρόδου, της ενάγουσας Ζερμέν – Σουζάνας χήρας Γεράσιμου Ζησιμάτου, το γένος Ερρίκου και Αναστασίας και των κυρίως παρεμβαινόντων Αναστασίας και Ερρίκου Μας αλλά και η πρόσθετη παρέμβαση του ξενοδόχου κ. Βασίλη Καραγιάννη υπέρ του Δήμου Ρόδου.
Το δικαστήριο απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση ως απαράδεκτη.
Απέρριψε την αγωγή χρησικτησίας της κ. Ζερµέν – Σουζάνας, συζύγου Γεράσιµου Ζησιµάτου, το γένος Ερρίκου και Αναστασίας Μας, κατοίκου Ιαλυσού Ρόδου ως απαράδεκτη και επιδικάζει δικαστική δαπάνη υπέρ του Δήμου Ρόδου ύψους 10.000 ευρώ, για το διαβόητο κληροδότηµα στην Ιαλυσό.
Απέρριψε ομοίως την κυρία παρέμβαση των κ.κ. Αναστασίας και Ερρίκου Μας ως ουσία αβάσιμη και επιδικάζει στον Δήμο Ρόδου δικαστική δαπάνη ύψους 5.000 ευρώ.
Ο Ευάγγελος Ψιµόριφος, που απεβίωσε την 29.11.1994 στη Ρόδο, συνέστησε Ιδρυµα µε έδρα την πόλη της Ρόδου και µε την επωνυµία «ΨΙΜΟΡΙΦΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΔΟΥ» στο οποίο άφησε το ακίνητο. Εκτοτε ανέκυψε “κόντρα” για την κυριότητά του µεταξύ της κ. Ζησιµάτου και του Δήµου, ενώ ο Δήµος Ρόδου έχει ασκήσει αίτηση ενώπιον του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, µε την οποία ζητά να του χορηγηθεί κληρονοµητήριο, µε το οποίο να βεβαιώνεται ότι είναι κληροδόχος του Ε. Ψιµόριφου επί της κυριότητας του ακινήτου.
Η κ. Ζερµέν – Σουζάνα, συζ. Γεράσιµου Ζησιµάτου, το γένος Ερρίκου και Αναστασίας Μας, διατείνεται ότι έχει συµπληρωθεί στο πρόσωπό της ο νόµιµος χρόνος χρησικτησίας και ότι το επίδικο ακίνητο δεν ανήκε στην κυριότητα και συνεπώς δεν περιλαµβανόταν στην κληρονοµία του Ευαγγέλου Ψιµόριφου κατά το χρόνο του θανάτου του.
Το Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε ότι οι ισχυρισμοί της ενάγουσας και των κυρίως παρεμβαινόντων, ότι η Αναστασία Μας και οι κληρονόμοι της τέκνα και εγγονοί ασκούσαν πράξεις νομής στο επίδικο ακίνητο, με δάνοια κυρίου, συνεχώς από το έτος 1964 μέχρι το έτος 2008, δεν αποδείχθηκαν.
Επιπλέον έκρινε ότι ο Δήμος Ρόδου είναι κληροδόχος του ακινήτου, δυνάμει της από 19 Νοεμβρίου 1998 ιδιόγραφης διαθήκης, όσον αφορά στην παραχώρηση της χρήσης του επίδικου ακινήτου.
Στην υπόθεση αναμένεται και συνέχεια καθώς εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί αιτήσεως που υπέβαλαν στο Ειρηνοδικείο Ρόδου οι Ζερμαίν-Σουζάνα χήρα Γεράσιμου Ζησιμάτου, το γένος Ερρίκου και Αναστασίας Μας και Μιχαήλ Ζησιμάτος του Γερασίμου, υπέρ της εγκυρότητας της διαθήκης του διαθέτη Ψιμόριφου Ευαγγέλου και της απόρριψης της αιτούμενης ανάκλησής του.
Οι ανωτέρω, επικαλούνται ότι στο Ειρηνοδικείο Ρόδου δημοσιεύθηκε η από 25 Δεκεμβρίου 1993 ιδιόχειρη διαθήκη του αποβιώσαντος Ευάγγελου Ψιμόριφου του Νικολάου και ζητούν την κήρυξη ως ανίσχυρου και την ανάκληση ως ανακριβούς, του πιστοποιητικού-κληρονομητηρίου του παραπάνω διαθέτη.
Ο Δήμος Ρόδου έχει υποβάλει μάλιστα αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Ρόδου για την διερεύνηση τυχόν στοιχειοθέτησης ποινικών αδικημάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου