Τοπικές Ειδήσεις

Aπολογισμός του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Σε απολογισμό πεπραγμένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου προέβη χτες, ο κ. Γρηγόρης Ρουμάνης (ήδη παραιτηθείς διοικητής) σχετικά με την λειτουργία της κλινικής ειδικών λοιμώξεων Covid από την έναρξη της πανδημίας το 2020 μέχρι και σήμερα.
Ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου, ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τους γιατρούς για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν στην διετία της πανδημικής κρίσης – παρά τις ελλείψεις που υπήρχαν και κυρίως με την στελέχωση της κλινικής Covid και πρόσθεσε πως όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, πρόσφατα δεν αληθεύουν για το ΓΝΡ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΩΝ  ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ COVID-19 ΜΕΛΟ ΤΟΥ ΓΝΡ (2020-)
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η κα Αναστασία Καλιοντζόγλου, νευρολόγος:
Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν στους νοσηλευθέντες ασθενείς με επιβεβαιωμένη νόσο Covid-19 στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γ.Ν.Ρόδου, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφορούν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα.
Στο διάστημα αυτό νοσηλεύτηκαν 1271 ασθενείς οι οποίοι διαγνώσθηκαν με μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-COV 2 και οι οποίοι είναι καταχωρημένοι και στο Εθνικό Μητρώο Covid.
Από τους ασθενείς αυτούς 788 (62%) ήταν ανεμβολίαστοι, 378 (30%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και 105 (8%) μερικώς εμβολιασμένοι.
Η κατανομή των σκευασμάτων των εμβολίων που έλαβαν ήταν 76% PFIZER, 18% JOHNSON και 6% ASTRA ZENECA.
Από τους πλήρως εμβολιασθέντες ασθενείς το 30% είχε λάβει και αναμνηστική δόση.
Σχετικά με το φύλο των ασθενών: 60% ήταν άνδρες και 40% γυναίκες.
Σχετικά με την έκβαση της νόσου 90,2% ιάθηκαν και 9,2% απεβίωσαν και ένα μικρό ποσοστό παραμένει ενεργό κρούσμα.
Η μέση ηλικία των νοσηλευθέντων ήταν 62 έτη. Οι περισσότεροι (249) βρίσκονταν στην ηλικιακή ομάδα των 61-70. 18 ασθενείς ήταν < 20 ετών και 2 > 100 ετών.
45 ασθενείς με βαριά νόσο χρειάστηκε να διασωληνωθούν εκ των οποίων οι 35 διεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ και την ειδική κάψουλα σε μονάδες εντατικής Covid σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Συνολικά 124 ημέρες υπήρξε ανάγκη νοσηλείας διασωληνωμένου ασθενούς στη ΜΕΛ του νοσοκομείου μας.
Αθροιστικά για όλους τους νοσηλευθέντες αντιστοιχούν 8645 ημέρες νοσηλείας με μέσο όρο τις 7 ημέρες ανά ασθενή.
Παρατηρώντας το διάγραμμα της χρονικής διασποράς των νοσηλειών υπήρξαν δύο μεγάλα κύματα της νόσου, τον Αύγουστο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022.

Αναλυτικά:
-Το 2020, χρονιά της σκληρής καραντίνας, είχαμε 93 νοσηλείες εκ των οποίων οι μισές τον Νοέμβριο του 2020.
-Το 2021 οι νοσηλείες αυξήθηκαν στις 771 με το μεγάλο peak τον Αύγουστο του 2021 με αρνητικό ρεκόρ 188 εισαγωγές σε ένα μήνα.
-Το 2022 επίσης ξεκίνησε με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλειών με τον αριθμό μέχρι στιγμής να είναι 405 ασθενείς με μέγιστο τον Ιανουάριο ο οποίος έφτασε τις 62 εισαγωγές.

Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους θανάτους:
-Μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν τα 80 έτη. Ο νεότερος 39 και ο γηραιότερος 97.
-95 ασθενείς απεβίωσαν κατά τη νοσηλεία τους στο Γ.Ν.Ρ και 24 μετά τη διακομιδή τους σε άλλα νοσοκομεία.
-Σχετικά με το φύλο, ίδια αναλογία με τους νοσηλευθέντες συνολικά : 60% άνδρες και 40% γυναίκες.
-Σχετικά με τους εμβολιασμούς: Ανεμβολίαστοι 69%, πλήρως εμβολιασμένοι 25% και μερικώς εμβολιασμένοι 6%
-Η χρονική διασπορά των θανάτων παρουσιάζει επίσης δύο μεγάλα κύματα συγχρόνως με αυτά της αύξησης των κρουσμάτων: τον Αύγουστο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022.
Αναλυτικά: 2020= 4 θάνατοι, 2021= 40 θάνατοι (12 τον Αύγουστο) και 2022 = 51 θάνατοι ( με χειρότερους μήνες 18 τον Ιανουάριο, 16 τον Φεβρουάριο και 13 τον Μάρτιο).
Σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα υπήρχαν στο 66% των νοσηλευθέντων και στο 88% των θανόντων. Τα συχνότερα ήταν αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, βρογχικό άσθμα, στεφανιαία νόσος και νεοπλασίες.
Σχετικά με την κατοικία η πλειοψηφία 48% ήταν κάτοικοι της πόλεως Ρόδου, 10% του Αρχαγγέλου, 10% εκτός Ρόδου, 5% Αφάντου και 5% Ιαλυσού και τα λοιπά σε μικρότερα ποσοστά.

Από επί μέρους ανάλυση των στοιχείων σχετικά με τις τρεις μεταλλάξεις (βρετανική, Δέλτα και Όμικρον) προέκυψε ότι το κύμα της Δέλτα (Ιούλιος με Οκτώβριο 2020) ήταν με περισσότερες νοσηλείες αλλά μικρότερης διάρκειας (ενός μηνός).
Το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον είχε μεγαλύτερη διάρκεια (3 μήνες) και επιπλέον οι νοσηλευθέντες ασθενείς είχαν μεγαλύτερη μέση ηλικία (71 έτη) σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα (54 έτη). Με αυτό σχετίζεται και το υψηλότερο ποσοστό θανάτων με την μετάλλαξη Ο (14,5) έναντι της Δ (8%).
Συγκριτικά στοιχεία μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων ασθενών: υποκείμενα νοσήματα 60% και 76% αντίστοιχα και έκβαση νόσου θάνατος 10,28% και 7,6% αντίστοιχα.

Σημερινά στοιχεία:
Στην παρούσα φάση νοσηλεύονται 6 ασθενείς, και την τελευταία εβδομάδα οι νέες εισαγωγές ήταν μόνο 4 ενώ δε σημειώθηκε νέος θάνατος. Φαίνεται από τις τελευταίες 2 εβδομάδες ότι το τελευταίο κύμα έχει υποχωρήσει ωστόσο οφείλουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα προφυλακτικά μέτρα καθώς ο κορωνοιός δεν έχει ακόμη εκλείψει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου