Τοπικές Ειδήσεις

Αποκαταστάθηκε το «Τραμπολίνο» με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΒΕΔ!

Ενας περίπατος στην πολυσύχναστη παραλία «Ελλη» όπου ξεχώριζε η «παραφωνία» του παραμελημένου μνημείου, του γνωστού Τραμπολίνο που επί δεκαετίες δεσπόζει μέσα στη θάλασσα, ήταν αρκετός για να πάρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γεωργίου Πάππου την πρωτοβουλία της αισθητικής και λειτουργικής αποκατάστασής του.
Η εγκαταλειμμένη εικόνα του ιστορικού συμβόλου της Ρόδου το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες και καθημερινά γίνεται πόλος έλξης λουόμενων σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, αποτελούσε δυσφήμιση εκθέτοντας το νησί μας.
Με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς δημόσιους φορείς να δηλώνουν αναρμόδιοι και τα Υπουργεία να ρίχνουν το μπαλάκι το ένα στο άλλο για να προχωρήσουν σε εξωραϊσμό και συντήρηση του περίφημου Τραμπολίνο που κατασκευάστηκε επί Ιταλοκρατίας, ο κ. Γιάννης Γεωργίου Πάππου πήρε την πρωτοβουλία και την ευθύνη να αναλάβει το Επιμελητήριο να βελτιώσει την εικόνα του μνημείου.








Τα έξοδα καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για την προμήθεια των εξειδικευμένων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν λόγω της θέσης του μνημείου το οποίο βρίσκεται εντός της θάλασσας και χρειάστηκαν τρεις μέρες εργασιών για να αποκατασταθεί η εικόνα του Τραμπολίνο και να καταστεί ξανά άξιο θαυμασμού για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική, την ιδιαίτερη θέση του αλλά και για τις στιγμές διασκέδασης που απολαμβάνουν οι λουόμενοι της παραλίας «Ελλη».
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ενοχλήθηκε τόσο από την παραφωνία της εγκατάλειψης του βατήρα που χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε να αναλάβει όχι μόνο το κόστος αλλά και την ευθύνη της παρέμβασης για την αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του μνημείου, την ευθύνη του οποίου δεν έχει κανένας δημόσιος φορέας!
Η απόφαση ελήφθη και οι διαδικασίες κινήθηκαν άμεσα,  σε συνεννόηση με τους συνεργάτες του και συμβούλους του Επιμελητηρίου κ.κ. Κώστα Καρεκλά και Γιώργο Καραχανή, οι οποίοι επίσης προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους προκειμένου να ακολουθηθεί ο ενδεδειγμένος τρόπος παρεμβάσεων για κατασκευές εντός θάλασσας για τις οποίες εργάστηκε εξειδικευμένο προσωπικό η αμοιβή του οποίου επίσης καλύφθηκε από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Η αποκατάσταση της εικόνας του μνημείου, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους Ροδίτες οι οποίοι άρχισαν να το φωτογραφίζουν και να αναρτούν δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την σημερινή φροντισμένη εικόνα του, δίνοντας δημοσίως συγχαρητήρια για την αποκατάστασή του στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκάνησου για την πρωτοβουλία του.
Όπως ανέφερε στη «δημοκρατική» ο κ. Γιάννης Γεωργίου Πάππου, εξεπλάγη και ο ίδιος από την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου για μια πρωτοβουλία που υλοποίησε στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης που απορρέει όχι μόνο από την θεσμική του θέση, όπως είπε, αλλά από την αγάπη που νιώθει για τον τόπο που ζει και εργάζεται. «Αυτός ο ευλογημένος τόπος μάς έχει δώσει πάρα πολλά, οφείλουμε να τον φροντίζουμε και με κάθε ευκαιρία να του επιστρέφουμε το ελάχιστο που μπορούμε σε ένδειξη αγάπης για το νησί που ζούμε, εργαζόμαστε και μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου ομολογώ πως με εξέπληξε. Είναι από εκείνες τις φορές που η ιδιωτική πρωτοβουλία, όταν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την πίεση της γραφειοκρατίας, καθώς στην προκειμένη περίπτωση το μνημείο δεν είναι στην αρμοδιότητα κανενός δημόσιου φορέα, μπορεί να παρέμβει άμεσα και καταλυτικά για να αποκαταστήσει τα κακώς κείμενα που όλους μάς πληγώνουν, πρωτίστως ως μόνιμους κατοίκους αυτού του νησιού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βατήρας καταδύσεων, ή «Τραμπολίνο» όπως είναι γνωστό, κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς στη δεκαετία του 1930, ανακαινίστηκε το 2007 και αποτελεί ένα από τα σύμβολα της Ρόδου.
Μετά την Ιταλοκρατία και μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές το νομικό πλαίσιο γύρω από την ευθύνη συντήρησης του συγκεκριμένου μνημείου, την εποπτεία του οποίου έχει μεν η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων πλην όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν ανήκει στην Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ή απευθείας στον Δήμο Ρόδου.
Το «Τραμπολίνο», περιλαμβάνεται στο λουτρικό συγκρότημα Ροτόντα των Λουτρών («ΕΛΛΗ»), που βρίσκεται στο Μαντράκι. Το κτήριο της Ροτόντας των Λουτρών, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο και την εξέδρα καταδύσεων, χαρακτηρίστηκαν το 1988 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης (ΦΕΚ 19/Β’/27-1-1988).



Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου