Τοπικές Ειδήσεις

Σοβαρά προβλήματα στη Ρόδο με την προμήθεια των self tests

Η γνωστή ρήση… των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, δεν ελήφθη υπόψη από όλους τους γονείς μαθητών νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της Ρόδου, που χθες έπρεπε να επιστρέψουν στα θρανία με το αποδεικτικό αρνητικού self test με αποτέλεσμα περίπου 500 άτομα, στην συντριπτική πλειονότητά τους μαθητές και ελάχιστοι εκπαιδευτικοί, να μην έχουν προλάβει να κάνουν τη δήλωση στη σχετική πλατφόρμα.
Το σαββατοκύριακο, που προηγήθηκε του ανοίγματος των σχολείων, όσοι γονείς δεν είχαν προλάβει να προμηθευτούν τα self test, επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου και στη συνέχεια στα διημερεύοντα φαρμακεία χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού και η πλατφόρμα είχε κλείσει και τα self test είχαν εξαντληθεί όπως είναι λογικό και δεν υπήρχε τρόπος να γίνει εφοδιασμός από τις φαρμακαποθήκες.
Οι πιέσεις προς τους φαρμακοποιούς ήταν ασφυκτικές ωστόσο όσο κι αν ήθελαν και οι ίδιοι να εξυπηρετήσουν τους γονείς, ήταν ανέφικτ, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε εντάσεις και εκνευρισμό.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, την Κυριακή εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους στα διημερεύοντα φαρμακεία από γονείς που δεν… έπαιρναν από λόγια και απαιτούσαν δωρεάν self test που δεν υπήρχαν!
«Το κομφούζιο προκλήθηκε ξεκάθαρα από υπαιτιότητα των γονέων που άφησαν για την τελευταία στιγμή την προμήθεια των self test ενώ οι οδηγίες ήταν ξεκάθαρες. Η δήλωση στην πλατφόρμα έπρεπε να γίνει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου άρα τα test έπρεπε να διατεθούν μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Απόγευμα Σαββάτου και Κυριακή ήταν αδύνατον, και self test να υπήρχαν διαθέσιμα, να μπορέσουν να ενημερώσουν την… κλειστή πλατφόρμα! Πολλοί δεν έπαιρναν από λόγια και δεν ήθελαν να δεχθούν ότι το σφάλμα ήταν δικό τους επειδή ολιγώρησαν, εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω αφού ακόμα κι αν θέλαμε να προμηθευτούμε test οι φαρμακαποθήκες ήταν κλειστές», δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης.

Ουρές από νωρίς το
πρωί της Δευτέρας
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, σχηματίζονταν ουρές έξω από τα φαρμακεία της Ρόδου σε μια προσπάθεια οι γονείς να προλάβουν να προμηθευτούν τα δωρεάν self test… εις μάτην! Κι αυτό γιατί ναι μεν τα φαρμακεία προμηθεύτηκαν νέα self tests ωστόσο αυτά προορίζονταν για τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους των επόμενων ημερών, δηλαδή της Πέμπτης 13 Μαΐου και της Δευτέρας 17 Μαΐου!
Η μοναδική λύση για αυτές τις περιπτώσεις ήταν, είτε να αγοράσουν οι γονείς self test από τα φαρμακεία είτε να προστρέξουν με τα παιδιά τους στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Ρόδο και με μια υπεύθυνη δήλωση, όπου να αναγράφονται όλα τα σχετικά στοιχεία, να μεταβούν οι μαθητές στα σχολεία, όπως και έπραξαν πολλοί γονείς.

Περιορισμένα τα θετικά
κρούσματα σε μαθητές
και εκπαιδευτικούς
Όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας στη «δ», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χ. Ψαράς, την πόρτα των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Ρόδου πέρασαν μόνο όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν τη σχετική βεβαίωση ανά χείρας καθώς οι οδηγίες ήταν σαφείς και ξεκάθαρες, επισημαίνοντας ότι όλα πήγαν καλά κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, υποστηρίζοντας ότι όπου παρατηρήθηκαν προβλήματα την ευθύνη είχαν οι γονείς που δεν προμηθεύτηκαν εγκαίρως τα τεστ.
Σύμφωνα με τον κ. Ψαρά, από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους τρία τεστ εκπαιδευτικών και έξι παιδιών βγήκαν θετικά ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα και του δεύτερου τεστ, που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις για να θεωρηθούν ως θετικά κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση, στους 10.800 μαθητές των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Ρόδου που επέστρεψαν χθες στα θρανία, το ποσοστό θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό.

Σχεδόν μηδενικό το
ποσοστό αποχής στη
Δευτεροβάθμια
Εκπαίδευση
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, δήλωσε στη «δ» ότι χθες, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των Γυμνασίων (τα Λύκεια ως γνωστόν είχαν ανοίξει νωρίτερα) δεν παρατηρήθηκε απολύτως κανένα πρόβλημα στην προσέλευση των μαθητών και δεν εντοπίσθηκε κανένα θετικό κρούσμα. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, στους 14.700 μαθητές που επέστρεψαν χθες στα θρανία το ποσοστό αποχής ήταν μόλις 0,1%.

Να σημειωθεί ότι, κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος self test θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλλεται σε μοριακό ή rapid test κορωνοϊού σε δημόσια δομή υγείας για να επιβεβαιωθεί η ορθότητα του αποτελέσματος.
Υπενθυμίζεται πως τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Δύο πλέον τα
υποχρεωτικά self test
στον ιδιωτικό τομέα
Από χθες Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκο Φουτούλη, η προμήθεια του ενός τεστ θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη (η διαδικασία ξεκίνησε από χθες), ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Tα self-test που παρέχονται από τον εργοδότη είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από χθες, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα δωρεάν self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου. Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου