Τοπικές Ειδήσεις

Πρωτοβουλία Χατζημάρκου για την υποβολή τoυριστών και σε rapid tests κατά την αναχώρησή τους

Πρωτοβουλία για την άρση της υποχρέωσης υποβολής των τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά μόνο σε pcr test πριν την αναχώρησή τους, ανέλαβε με απευθείας συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Πιο συγκεκριμένα προκειμένου να αρθεί το σοβαρό αυτό εμπόδιο για την πραγματοποίηση ταξιδίων προς τα νησιά μας, ο κ. Χατζημάρκος έχει ήδη επεξεργαστεί και προωθεί πρόταση προκειμένου να προστεθεί στις σχετικές προβλέψεις και το rapid test. Eπιπλέον, όπως επιβεβαίωσε χθες ο κ. Χατζημάρκος, θα συνεχιστούν και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους ταξιδιώτες με την άφιξή τους στο νησί, παρότι απαιτείται να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό, που βεβαιώνει ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.
Σημειώνεται ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την προώθηση της λύσης και των rapid tests κατά την αναχώρηση αφενός για την μείωση του κόστους των ταξιδίων και αφετέρου διότι δεν υπάρχει ακόμη υποδομή κατάλληλη και πλήρης για να εξυπηρετήσει τον όγκο των τουριστών που αναμένονται στο Νότιο Αιγαίο.
Προγραμματίζεται μάλιστα η λειτουργία ειδικής πλατφόρμας ανάλογης με αυτήν που λειτουργεί σήμερα για τα self-tests, όπου οι ταξιδιώτες ή επίσημη αρχή, όπως ο ΕΟΔΥ, θα δηλώνουν τα αποτελέσματα των Pcr ή rapid tests.
Εξάλλου πέραν της αντικειμενικής αδυναμίας πραγματοποίησης των pcr tests το υψηλό τους κόστος φρενάρει τα αεροπορικά ταξίδια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα πιο πολύ κοστίζει να κάνεις τεστ pcr, για να ταξιδέψεις, από την τιμή του εισιτηρίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, αυτό αποτρέπει πολλούς, αυτή τη στιγμή, να πάρουν την απόφαση να ταξιδέψουν για αναψυχή. Για να διευκολυνθεί, λοιπόν, η αποτελεσματική επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, τα τεστ για τον κορωνοϊό πρέπει να είναι προσιτά, ευρέως διαθέσιμα και αποτελεσματικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δειγματοληψία της IATA σε 16 χώρες, για τα κόστη των τεστ PCR -το τεστ που απαιτείται περισσότερο από τις κυβερνήσεις- όπως και της Ελλάδος, για να εισέλθει κάποιος στη χώρα μας, φανερώνει ότι:
Μόνο η Γαλλία συμμορφώθηκε με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ώστε να αναλάβει το κράτος των τεστ για τους ταξιδιώτες.
Από τις 15 αγορές, όπου υπάρχει κόστος για δοκιμές PCR, για κάθε άτομο το μέσο ελάχιστο κόστος είναι 90 δολάρια και το μέσο μέγιστο κόστος 208 δολάρια.
Ετσι, εφόσον χρειάζονται δύο τεστ σε ταξίδι, το μέσο κόστος για ταξίδι απλής μετάβασης, θα μπορούσε να κυμαίνεται από 400 έως 760 δολάρια.
Και, βέβαια, ο αντίκτυπος του κόστους των τεστ για COVID-19, στα οικογενειακά ταξίδια, είναι ακόμα πιο σοβαρός.
Σημειώνεται ότι τη 15η Μαΐου στη χώρα μας θα μπορούν να έρχονται τουρίστες από συνολικά 52 κράτη χωρίς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ελλάδα για τις αφίξεις από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, οι τουρίστες από τον Καναδά, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τη Λευκορωσία, το Μπαχρέιν, καθώς και από τις 4 χώρες που είναι ενταγμένες στη ζώνη Σένγκεν αλλά είναι εκτός Ε.Ε., δηλαδή, την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα μας χωρίς περιορισμούς:
εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κορωνοϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.
Από τη Δευτέρα 16 Απριλίου έχει γίνει άρση της καραντίνας για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για 5 ακόμη χώρες. Συγκεκριμένα για Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ και Σερβία.
Κατά την είσοδό τους στη Ελλάδα οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους βάσει του PLF και σύμφωνα με τον αλγόριθμο EVA που έχει αναπτυχθεί με στόχο το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό και άρα ο ταξιδιώτης ο οποίος ελέγχθηκε, νοσεί με COVID-19, θα φιλοξενείται προσωρινά σε ξενοδοχείο καραντίνας. Αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα χερσαία σύνορα, τότε ενδέχεται η είσοδος στη χώρα να μην επιτραπεί.
Πάνω από 40 εκτιμάται ότι θα είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας, στα οποία θα φιλοξενηθούν φέτος οι τουρίστες που θα βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί 7 τουριστικά καταλύματα 3 και 4 αστέρων που μισθώνονται για τη διαμονή των ταξιδιωτών που νοσούν από την COVID-19 στην Κέρκυρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στην Κω και στη Ρόδο, έξι δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που υποδέχονται ήδη ταξιδιώτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου