Την ευχή και την αισιοδοξία ότι όλα θα μπορέσουν να κυλήσουν ομαλά μετά τις εξελίξεις με την παραχώρηση στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τμήματος ακινήτου στην Τοπική Κοινότητα Ιαλυσού, για την ανέγερση Ναού με χρηματοδότηση από την Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού, εξέφρασε σε δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, ο πρώην δήμαρχος (και νυν αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου) κ. Σάκης Στάγκας.
Αναφερόμενος ο κ. Στάγκας στο ιστορικό της υπόθεσης, υπογράμμισε τα εξής:
«Το συγκεκριμένο οικόπεδο, ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο –υπουργείο Γεωργίας. Την περίοδο του 1995 κατατέθηκε νόμος για όλη την Ελλάδα, που έλεγε ότι εάν ένα κτήμα χρησιμοποιείται για ανάγκες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τότε μπορεί να γίνει αίτηση και μεταγραφή. Επί θητείας μου στον πρώην Δήμο Ιαλυσού, σε συνεργασία με τον τότε υπουργό κ. Αργύρη, ζήτησα να μας παραχωρηθεί –αφού βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως. Ωστόσο, κατά την διαδικασία που γινόταν στο Κτηματολόγιο, ανακαλύψαμε ότι πράγματι υπήρχε μια αίτηση από τον πρώην νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παρασκευά, την οποία ενεργοποιήσαμε το 2002. Ενημερώσαμε, τον τότε νομάρχη κ. Σάββα Καραγιάννη και τον τότε πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Θωμά Σωτρίλλη και με ομόφωνη απόφαση της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μετεγράφη στο όνομά της και παραχωρήθηκε η χρήση του ακινήτου για 50 χρόνια στον Δήμο Ιαλυσού. Έγιναν οι αντίστοιχες τροποποιήσεις και ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε το Κολυμβητήριο με 50άρα πισίνα. Το έργο απορρόφησε 950.000 ευρώ αλλά δυστυχώς, τα τελευταία οκτώ χρόνια παρέμεινε σταματημένο και δεν προχώρησε τίποτα. Παράλληλα, προέκυψε νέα ανάγκη μέσω του ΕΣΠΑ το 2014 – 2020, όπου ο τέως Δήμος Ιαλυσού, χρειάστηκε ένα οικόπεδο για να κατασκευάσει ένα νέο βρεφονηπιακό σταθμό. Αμέσως ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ενέταξε το έργο και παραχώρησε το οικόπεδο με ομόφωνα δεκτή απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Στο σχέδιο πόλεως, παρέμεινε από το 1971 μέχρι σήμερα (45 περίπου χρόνια) δεσμευμένο ένα μεγάλο κτήμα για την ανέγερση ναού. Η απόφαση πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά όλα σταμάτησαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που αρνήθηκε την κατασκευή ενός νέου Ναού».
Ο κ. Στάγκας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την αρνητική αυτή εξέλιξη, καθώς ο Ναός στην Ιαλυσό που κτίστηκε το 1730 (με πληθυσμό, τότε κοντά στους 1.000 κατοίκους) δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ποιμνίου καθώς ο αριθμός των κατοίκων ξεπερνάει, σήμερα, τους 20.000: «Υπάρχει έντονη η ανάγκη για την ανέγερση ενός νέου Ναού στην Ιαλυσό. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προτίθεται να παραχωρήσει το κτήμα κατά χρήση αλλά δυστυχώς, δεν έγινε δεκτό το σχετικό αίτημα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου».
Το θέμα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που έχει οριστεί να γίνει την Κυριακή 15 Απριλίου 2018, και ώρα 7μ.μ.στη Ρόδο. Εισηγητής θα είναι ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Πάντως, όπως υποστήριξε ο κ. Στάγκας –επικαλούμενος σχετική εισήγηση του νομικού συμβούλου κ. Θεόδωρου Παπαγεωργίου: «Η Δωδεκάνησος, επειδή ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιρείται από τον σχετικό Νόμο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, η Εκκλησία της Ιαλυσού, παραχώρησε στον πρώην Δήμο Ιαλυσού ένα κτήμα γύρω στα έξι στρέμματα, όπου κατασκευάστηκε το Κλειστό του Μπάσκετ. Επιπλέον, δόθηκαν 15 στρέμματα σε περιοχή αρχαιολογικού χώρου –ο οποίος αποχαρακτηρίστηκε- και κατασκευάστηκε το νέο Κοιμητήριο Ιαλυσού. Συνεπώς, η Εκκλησία δεν προσπάθησε να πάρει τίποτε από την περιουσία της ΠΝΑΙ αλλά έχει δώσει. Ευελπιστώ ότι θα γίνει αποδεκτό και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ