Με «φορτωμένη» ημερήσια διάταξη, συνεδρίασε χτες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ.
Σημείο αιχμής, ήταν η προετοιμασία της ΔΕΥΑΡ και των υπηρεσιών της ενόψει της τουριστικής σεζόν, η οποία ήδη ξεκίνησε για το νησί της Ρόδου. Όπως υπογράμμισε αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, η συνεδρίαση ήταν απαραίτητη λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα των θεμάτων: «Κατ’ αρχήν εξετάσαμε την κατάσταση των αντλιών τόσο για την ύδρευση όσο και για την αποχέτευση σε ολόκληρο το νησί. Παράλληλα, εγκρίναμε τα πρακτικά με τα οποία δίνουμε εντολή σε κάποιες εταιρείες να μας προμηθεύσουν αντλίες ώστε να πάμε σε περιοχές όπου χρήζουν άμεσης παρέμβασης όπως η Λίνδος, οι Κάτω Πέτρες κ.λπ. προκειμένου να είμαστε καθ όλα έτοιμοι για την τουριστική περίοδο, αφού η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Υπάρχουν π.χ. κάποιες γεωτρήσεις οι οποίες έχουν αντλίες που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν σωστά και χρήζουν αντικατάστασης».
Στην ίδια συνεδρίαση, συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως η εξέλιξη των έργων που προτείνει η ΔΕΥΑΡ αλλά και η πορεία ανόρυξης νέων γεωτρήσεων σε κάποια σημεία του νησιού.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των έργων που έχουμε προτείνει κι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Όσον αφορά την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων, τα αποτελέσματα προς το παρόν είναι θετικά και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ενθαρρυντικά. Στον Ασκληπειό και στο Γεννάδι, έδωσαν νερό αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε στις ποσότητες καθώς οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες. Ευελπιστούμε να βρούμε νερό και σε άλλες περιοχές για να ενισχυθεί η κατάσταση. Άλλωστε από την στιγμή που ανοίγουμε μία γεώτρηση μπορεί να δοθεί προς λειτουργία σε 20 – 30 ημέρες (εάν πληροί τις προϋποθέσεις) ειδάλλως, μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
Ωστόσο, οι συνεχείς ανορύξεις γεωτρήσεων δεν αποτελούν πανάκεια ούτε και οριστική λύση για την αντιμετώπιση της ανομβρίας που πλήττει την Ρόδο. Βασικός προβληματισμός στην ΔΕΥΑΡ παραμένει η σύνδεση όλου του νησιού με το Φράγμα του Γαδουρά για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Ωστόσο, οι γεωτρήσεις που ύδρευαν την πόλη της Ρόδου, παραμένουν ενεργές αλλά τροφοδοτούν άλλες περιοχές που έχουν πρόβλημα με την ύδρευση αφού δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν εντελώς.

Τέλος, να σημειωθεί ότι χτες, παρουσιάστηκε μια εκτεταμένη βλάβη στο κεντρικό δίκτυο της ΔΕΥΑΡ στην περιοχή του Ροδινιού που είχε σαν συνέπεια να μείνουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις κ.λπ. χωρίς νερό για αρκετές ώρες. Οι υπηρεσίες και τα συνεργεία της επιχείρησης έσπευσαν να αποκαταστήσουν την βλάβη για να δώσουν νερό στο Ροδίνι, αργά το μεσημέρι.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ