ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Έξι νέα μέτρα στήριξης για 500.00 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μητσοτάκης διάγγελμα

Μή­νυ­μα σχε­τι­κά με τα νέα μέτρα οι­κο­νο­μι­κής στή­ρι­ξης έστει­λε προς τους πο­λί­τες ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης.

Στο βι­ντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μή­νυ­μά του ο πρω­θυ­πουρ­γός κάνει λόγο για τι­τά­νια προ­σπά­θεια ενί­σχυ­σης του ΕΣΥ καθώς μέσα στο 2020 δια­τέ­θη­καν 24 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ για την στή­ρι­ξη των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των επι­χει­ρή­σε­ων. «Και σή­με­ρα κι­νη­το­ποιού­νται ακόμα 2,5 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια, ανε­βά­ζο­ντας στα 11,6 δισ. τα σχε­τι­κά κον­δύ­λια για το 2021», ανα­φέ­ρει ο κ. Μη­τσο­τά­κης.

«Στό­χος μας είναι», ανα­φέ­ρει ο πρω­θυ­πουρ­γός, «ο κό­σμος της πα­ρα­γω­γής να μεί­νει όρ­θιος μέχρι το τέλος της δο­κι­μα­σί­ας. Κά­νο­ντας, έτσι, πιο σί­γου­ρα τα πρώτα του βή­μα­τα στην επό­με­νη μέρα». Έτσι, το­νί­ζει πως «σή­με­ρα, λοι­πόν, μπορώ να ανα­κοι­νώ­σω μία νέα δέσμη μέ­τρων τό­νω­σης τα οποία θα ανα­κου­φί­σουν πε­ρισ­σό­τε­ρες από 500.000 επι­χει­ρή­σεις, ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες και εκα­τομ­μύ­ρια ερ­γα­ζό­με­νους».

Ολό­κλη­ρο το μή­νυ­μα του πρω­θυ­πουρ­γού:

«Από την πρώτη στιγ­μή που χτύ­πη­σε η παν­δη­μία είχα το­νί­σει πως η προ­τε­ραιό­τη­τα της Υγεί­ας πρέ­πει να συμ­βα­δί­ζει με τη θω­ρά­κι­ση της Οι­κο­νο­μί­ας. Γι’ αυτό ακρι­βώς, και δίπλα στη τι­τά­νια προ­σπά­θεια ενί­σχυ­σης του ΕΣΥ, μέσα στο 2020 δια­τέ­θη­καν 24 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια για τη στή­ρι­ξη των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των επι­χει­ρή­σε­ων. Και σή­με­ρα κι­νη­το­ποιού­νται ακόμα 2,5 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια, ανε­βά­ζο­ντας στα 11,6 δισ. τα σχε­τι­κά κον­δύ­λια για το 2021.

Σε πεί­σμα της ανεύ­θυ­νης κα­τα­στρο­φο­λο­γί­ας, όλα τα στοι­χεία δεί­χνουν πως η εθνι­κή οι­κο­νο­μία άντε­ξε. Παρά τις πρω­τό­γνω­ρες δυ­σκο­λί­ες, εί­χα­με ελά­χι­στα «λου­κέ­τα». Στη συ­γκρά­τη­ση της ανερ­γί­ας η χώρα είχε τη δεύ­τε­ρη κα­λύ­τε­ρη επί­δο­ση στην Ευ­ρώ­πη. Και η ύφεση πε­ριο­ρί­στη­κε στο 8,2%, κό­ντρα στις μί­ζε­ρες προ­βλέ­ψεις της αντι­πο­λί­τευ­σης. Στό­χος μας, τώρα, είναι ο κό­σμος της πα­ρα­γω­γής να μεί­νει όρ­θιος μέχρι το τέλος της δο­κι­μα­σί­ας. Κά­νο­ντας, έτσι, πιο σί­γου­ρα τα πρώτα του βή­μα­τα στην επό­με­νη μέρα.

Σή­με­ρα, λοι­πόν, μπορώ να ανα­κοι­νώ­σω μία νέα δέσμη μέ­τρων τό­νω­σης τα οποία θα ανα­κου­φί­σουν πε­ρισ­σό­τε­ρες από 500.000 επι­χει­ρή­σεις, ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες και εκα­τομ­μύ­ρια ερ­γα­ζό­με­νους.

Ρυθ­μί­σεις οι οποί­ες ξε­δι­πλώ­νο­νται σε έξι πεδία:

Πρώ­τον, τον Απρί­λιο εγκαι­νιά­ζε­ται ο 7ος κύ­κλος χρη­μα­το­δό­τη­σης της Επι­στρε­πτέ­ας Προ­κα­τα­βο­λής για τις επι­χει­ρή­σεις που είχαν μειω­μέ­νο τζίρο από τον Ια­νουά­ριο έως τον Μάρ­τιο. Θα είναι διευ­ρυ­μέ­νος, πε­ρι­λαμ­βά­νο­ντας όλους όσοι πλήτ­το­νται, όπως το λια­νε­μπό­ριο, την εστί­α­ση και κλά­δους όπου εφαρ­μό­στη­καν πε­ριο­ρι­σμοί. Αλλά και με αυ­ξη­μέ­νη ενί­σχυ­ση: Τα ποσά θα ξε­κι­νούν από 1.000 ευρώ για έναν αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νο και θα φτά­νουν έως τις 100.000 ευρώ.

Δεύ­τε­ρον, η απαλ­λα­γή από 30% μέχρι και 50% της απο­πλη­ρω­μής της Επι­στρε­πτέ­ας Προ­κα­τα­βο­λής θα ισχύ­σει και για όσους είχαν εντα­χθεί στους τρεις πρώ­τους κύ­κλους της και είχαν ση­μα­ντι­κή πτώση του τζί­ρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δό­σεις εξό­φλη­σης αυ­ξά­νο­νται από 40 σε 60. Αν, μά­λι­στα, η επι­στρο­φή κα­τα­βλη­θεί εφά­παξ, θα υπάρ­χει έκ­πτω­ση 15%. Έτσι, ένα με­γά­λο μέρος της ενί­σχυ­σης με­τα­τρέ­πε­ται σε απευ­θεί­ας επι­χο­ρή­γη­ση, με άλλα λόγια σε Μη Επι­στρε­πτέα Προ­κα­τα­βο­λή.

Τρί­τον, με στόχο την προ­στα­σία των θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας, οι κλά­δοι που πλήτ­το­νται θα ανα­κου­φι­στούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πο­λι­τεία θα επι­δο­τή­σει σο­βα­ρό μέρος των πα­γί­ων δα­πα­νών που έγι­ναν το 2020 οι οποί­ες δεν κα­λύ­φθη­καν από άλλες ενι­σχύ­σεις. Και η συ­γκε­κρι­μέ­νη θα πάρει τη μορφή «πι­στω­τι­κού» για μελ­λο­ντι­κές φο­ρο­λο­γι­κές και ασφα­λι­στι­κές τους υπο­χρε­ώ­σεις, με σκοπό οι επι­χει­ρή­σεις να επα­νεκ­κι­νή­σουν μετά τη κρίση με όσο το δυ­να­τόν λι­γό­τε­ρα βάρη.

Τέ­ταρ­τον, το Πρό­γραμ­μα Γέ­φυ­ρα για τη ρύθ­μι­ση των δα­νεί­ων για πρώτη φορά θα πε­ρι­λαμ­βά­νει εκτός από τα νοι­κο­κυ­ριά και τις επι­χει­ρή­σεις, επι­δο­τώ­ντας, για πρώτη επί­σης φορά, εκτός από τους τό­κους και το κε­φά­λαιο. Στα ενή­με­ρα δά­νεια η ενί­σχυ­ση θα φτά­νει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επι­βρα­βεύ­ο­νται οι συ­νε­πείς. Ενώ στα «κόκ­κι­να» δά­νεια θα αγ­γί­ζει το 80% αν ρυθ­μι­στούν, ώστε να βοη­θιού­νται οι πιο αδύ­να­μοι.

Τέλος, τις επι­λο­γές αυτές πλαι­σιώ­νουν δύο ακόμα πρω­το­βου­λί­ες: Όπως συμ­βαί­νει και έως τώρα, οι φο­ρο­λο­γι­κές και ασφα­λι­στι­κές οφει­λές Μαρ­τί­ου όσων πλήτ­το­νται θα με­τα­φερ­θούν στο τέλος της πε­ριό­δου ρύθ­μι­σης. Ενώ δια­τη­ρεί­ται και αυτόν το μήνα η πλή­ρης απαλ­λα­γή ενοι­κί­ου στα επαγ­γελ­μα­τι­κά ακί­νη­τα.

Το συ­γκε­κρι­μέ­νο σχέ­διο θα πα­ρου­σια­στεί ανα­λυ­τι­κά, σε λίγη ώρα, από το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο. Πρό­κει­ται, πά­ντως, για μέτρα τα οποία κα­θι­στά εφι­κτά η ορ­θο­λο­γι­κή οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή που προη­γή­θη­κε. Όπως και η σωστή αξιο­ποί­η­ση των τα­μεια­κών δια­θε­σί­μων όλο το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα. Δια­μορ­φώ­νουν το δρόμο για την ασφα­λή με­τά­βα­σή μας στην μετα-κο­ρο­νο­ϊό εποχή. Και απο­δει­κνύ­ουν ότι η κυ­βέρ­νη­ση ξέρει και μπο­ρεί να ακο­λου­θεί τις επι­τα­γές της συ­γκυ­ρί­ας, αλλά και τις ανά­γκες της κοι­νω­νί­ας. Με εμπι­στο­σύ­νη στους Έλ­λη­νες και στη δυ­να­μι­κή της χώρας μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.