Ρεπορτάζ

Σε δεινή θέση περιήλθαν 23 ξενοδόχοι του νησιού

Διαστάσεις “θρίλερ” για 23 ξενοδόχους του νησιού έχει προσλάβει η απόφαση του ειδικού εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου να αξιώσει, με κίνδυνο μάλιστα να κινήσει τις διαδικασίες κατασχέσεων, την αποπληρωμή οφειλών τους στην ΔΕΥΑ Ρόδου, οι οποίες είχαν εκχωρηθεί στην τράπεζα σε ανύποπτο χρόνο, για τη διασφάλιση δανείων.

Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, σε εξαιρετικά δεινή θέση έχουν περιέλθει 23 ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Ιαλυσού (από την Ιξιά μέχρι την Κρεμαστή).

Η ΔΕΥΑ Ρόδου προχώρησε σε υπολογισμό των οφειλών των 23 ξενοδοχείων, που διαθέτουν 35 υδρόμετρα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ύψος τους ανέρχεται σε 1.329.955,12 ευρώ, ποσό ικανό για την εξόφληση του δανείου της στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Η απαίτηση της ΔΕΥΑ Ρόδου έναντι των ξενοδόχων έχει ήδη εκχωρηθεί και η διοίκηση δεν μπορεί, ούτως ή άλλως να παρέμβει για τη ρύθμισή της, ούτε και να διευκολύνει άλλο τους ξενοδόχους.

Σε μια περίοδο γενικής οικονομικής δυσπραγίας, οι ξενοδόχοι αναγκάζονται πλέον να εξοφλήσουν στο ακέραιο τις οφειλές τους σε νερό και μάλιστα άμεσα αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν πλέον αντιμέτωποι με τον εκκαθαριστή της τράπεζας, που διενεργεί τις πράξεις της εκκαθάρισης απρόσωπα χωρίς… “συναισθηματισμούς”.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, οι οφειλές της ΔΕΥΑΡ στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ανέρχονται στο ποσό των 2.882.082,29 ευρώ. 416.818,58 ευρώ αφορούν οφειλές της ΔΕΥΑ Ρόδου, 157.917,29 ευρώ οφειλές της ΔΕΥΑ Πεταλούδων, 2.139.212,05 ευρώ οφειλές της ΔΕΥΑ Ιαλυσού και 168.134,47 ευρώ της ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου.
Θυμίζουμε ότι μεταξύ της Συνεταιριστικής Τράπεζας και της ΔΕΥΑ Ιαλυσού είχε υπογραφεί το έτος 2007 δανειακή σύμβαση μικρής διάρκειας, για κεφάλαιο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Ως εγγύηση υπέρ του συγκεκριμένου δανείου εκχωρήθηκαν οι εισπράξεις της ΔΕΥΑ Ιαλυσού από τα ξενοδοχεία της περιοχής. Το συγκεκριμένο δάνειο, μαζί με τα υπόλοιπα “κληρονόμησε” η ενιαία επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης με την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Το δάνειο αυτό δεν εξυπηρετήθηκε, ενώ, παρότι καταβλήθηκε προσπάθεια για τη μετατροπή του σε μακροπρόθεσμο, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κ. Σάκης Στάγκας, κατάγγειλε στο μεταξύ στη “δημοκρατική” ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ εισέπραξε περίπου 710.000 ευρώ από οφειλές κατανάλωσης νερού του ξενοδοχείου “Καψής” και αντί να τα καταβάλει ως όφειλε στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, τα χρησιμοποίησε για άλλους σκοπούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου