Ρεπορτάζ

«Επί τάπητος» το θέμα της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θανάση Κικίνη και τον γενικό γραμματέα, Σταύρο Πετράκη, είχε χθες στο γραφείο του ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Στράτος Καρίκης. Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, Θανάσης Βυρίνης, ήταν η εφαρμογή του μέτρου της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.
Έχοντας διαπιστώσει τον κίνδυνο να μην είναι έτοιμη η Ρόδος τον προσεχή Σεπτέμβριο για την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΔΟΕ με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, με στόχο τον συντονισμό και την επίσπευση των διαδικασιών.
Όπως έγραψε η «δ» για να καλυφθούν οι ανάγκες της διετούς προσχολικής αγωγής απαιτούνται εννέα αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ μέσω της ΚΤΥΠ Α.Ε., καθώς οι υπάρχοντες χώροι στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία δεν επαρκούν. Δεν είναι όμως δυνατή η προμήθεια των αιθουσών αυτών από το δήμο Ρόδου, καθώς δεν έχει «ανοίξει» σχετικό κωδικό χρηματοδότησης το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ, ακόμη και αν ανοίξει τώρα ο κωδικός, οι διαδικασίες για την προμήθεια και τοποθέτηση των προκατασκευασμένων αιθουσών (σε Λάρδο, Παστίδα, Σγουρού, 2ο & 3ο Ιαλυσού, 7ο, 15ο, 17ο, 18ο νηπιαγωγείο Ρόδου), θα αποπερατωθούν οριακά μέχρι τον Σεπτέμβριο και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κωδικός χρηματοδότησης για την προμήθεια εξοπλισμού για της ανάγκες της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, έχει ανοίξει μόνο για την Αττική.
Ο κ. Κικίνης και ο κ. Πετράκης, δήλωσαν ότι πρόκειται να επισκεφθούν τα υπουργεία οικονομικών και παιδείας και να ζητήσουν να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της διετούς προσχολικής αγωγής στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχουν αντίστοιχα εμπόδια.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, κ. Στράτος Καρίκης δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να εφαρμοστεί ομαλά το μέτρο στη Ρόδο και να μην ταλαιπωρηθεί καμία οικογένεια.
«Στόχος μας είναι η εφαρμογή το μέτρου της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής τον Σεπτέμβριο και προς το σκοπό αυτό, θα προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά. Παρά τα γραφειοκρατικής φύσεως προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε έγκαιρα έτοιμοι. Δεν νοείται η Ρόδος να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην εφαρμογή ενός τόσο σημαντικού μέτρου. Σε συνεργασία με τη ΔΟΕ και με τα αρμόδια υπουργεία θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου να εξασφαλιστούν όλα τα απαιτούμενα μέσα», είπε ο κ. Καρίκης!
Υπενθυμίζεται ότι η Ρόδος είχε εξαιρεθεί με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως από την β’ φάση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος τη σχολική χρονιά 2019-2020 καθώς δεν είχαν πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή οι απαιτούμενες ενέργειες για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού. Τελικά, έπειτα από ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής, το μέτρο εφαρμόστηκε μερικώς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου