ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κουντουρά: Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κουντουρα

Η Υπουρ­γός Του­ρι­σμού, κα Έλενα Κου­ντουρά εγκαι­νί­ασε τη Διεθνή Έκθεση Athens International Tourism Expo (ΑΙΤΕ) 2018, η οποία πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο Metropolitan Expo της Αθήνας με τη στήριξη του ΕΟΤ και τιμώ­μενη χώρα το Λίβανο.

Το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού, στο πλαίσιο της AITE 2018 διορ­γά­νωσε ημερίδα για τις προ­ο­πτι­κές ανά­πτυ­ξης του ιαμα­τι­κού – θερ­μα­λι­στι­κού του­ρι­σμού στην Ελλάδα με ομι­λη­τές,την Υπουργό Του­ρι­σμού, κα Έλενα Κου­ντουρά, τον Πρόεδρο του Ευρω­παϊ­κού Συν­δέ­σμου Ιστο­ρι­κών Λου­τρο­πό­λεων (EHTTA), κ. GiuseppeBellandi, και το Γενικό Γραμ­μα­τέα του Συν­δέ­σμου Δήμων Ιαμα­τι­κών Πηγών Ελλάδας, κ. Μάρκο Δανά.

Σύμφωνα με το υπουρ­γείο Του­ρι­σμού, ο κ. Bellandi κατά την τοπο­θέ­τησή του χαι­ρέ­τησε τις νομο­θε­τι­κές πρω­το­βου­λίες του Υπουρ­γείου Του­ρι­σμού για την αξιο­ποί­ηση των ανεκ­με­τάλ­λευ­των για χρόνια ιαμα­τι­κών πόρων της Ελλάδας. Εξήρε το έργο της κα Κου­ντουρά, και την ευχα­ρί­στησε για την υπο­στή­ριξη του Υπουρ­γείου στην επέ­κταση των ευρω­παϊ­κών πολιτιστικών-τουριστικών δια­δρο­μών του EHTTA για τις ιστο­ρι­κές λου­τρο­πό­λεις και τα ιστο­ρικά καφέ, στην Ελλάδα.

Στάθηκε στις μεγάλες προ­ο­πτι­κές που ανοί­γο­νται για την Ελλάδα στον τομέα του ιαμα­τι­κού του­ρι­σμού τα επόμενα χρόνια, λόγω του νέου θεσμι­κού πλαι­σίου που θα επι­τρέ­ψει την προ­σέλ­κυση νέων επεν­δύ­σεων. Και ανα­κοί­νωσε τη διορ­γά­νωση της επό­με­νης συνόδου του EHTTAστην Ελλάδα στα Λουτρά Πόζαρ τον Μάρτιο 2019.

Ο κ. Δανάς με τη σειρά του ευχα­ρί­στησε ακόμη μία φορά την Υπουργό για την άμεση και εξαι­ρε­τική συνερ­γα­σία του Συν­δέ­σμου Δήμων Ιαμα­τι­κών Πηγών Ελλάδας και του Υπουρ­γείου, που έχει οδη­γή­σει σε εντυ­πω­σιακά απο­τε­λέ­σματα για την ανά­πτυξη του τομέα του ιαμα­τι­κού του­ρι­σμού στην Ελλάδα. Τόνισε ότι «μέσα σε διά­στημα τριών ετών έγιναν όσα δεν είχαν γίνει ποτέ άλλοτε» και απέδωσε τα εύσημα στην κα Κου­ντουρά για το νομο­θε­τικό της έργο και ειδικά για το νέο πλαίσιο για τον θεμα­τικό του­ρι­σμό, που ολο­κλη­ρώ­νει τη νομική «θωρά­κιση» για την ανά­πτυξη του ιαμα­τι­κού – θερ­μα­λι­στι­κού του­ρι­σμού στην Ελλάδα. Επίσης, παρου­σί­ασε τα οφέλη για τις κατά τόπους δημο­τι­κές αρχές που μπορούν να προ­κύ­ψουν μέσα από την του­ρι­στική αξιο­ποί­ηση των ιαμα­τι­κών πόρων και δεσμεύ­τηκε για ακόμη πιο στενή συνερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού για την επι­τά­χυνση των δια­δι­κα­σιών ανα­γνώ­ρι­σης των ιαμα­τι­κών πόρων της χώρας, ιδα­νι­κών για ιαμα­τικό του­ρι­σμό.

Η Υπουρ­γός παρου­σί­ασε τη στρα­τη­γική ανά­πτυ­ξης του ιαμα­τι­κού – θερ­μα­λι­στι­κού του­ρι­σμού τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και τις νομο­θε­τι­κές πρω­το­βου­λίες του Υπουρ­γείου κατά την τετρα­ε­τία 2015-2018, που ολο­κλη­ρώ­θη­καν με την πρό­σφατη ψήφιση στη Βουλή του νέου ολο­κλη­ρω­μέ­νου θεσμι­κού πλαι­σίου για τον Θεμα­τικό Του­ρι­σμό. Χαρα­κτη­ρι­στικά, τόνισε ότι «η ανά­πτυξη του του­ρι­σμού υγείας, απο­τέ­λεσε στρα­τη­γική μας επιλογή και μία από τις προ­τε­ραιό­τη­τές μας στην υλο­ποιού­μενη εθνική και περι­φε­ρειακή του­ρι­στική πολι­τική μας».

Για πρώτη φορά συστή­νε­ται ένα ευέ­λι­κτο μητρώο παρόχων των σχε­τι­κών υπη­ρε­σιών του­ρι­σμού υγείας προ­κει­μέ­νου να γνω­στο­ποιού­νται άμεσα σε όλους τους επι­σκέ­πτες που επι­διώ­κουν να γίνουν απο­δέ­κτες των υπη­ρε­σιών αυτών, αλλά και να παρέχει αξιό­πι­στες και ασφα­λείς πλη­ρο­φο­ρίες για τις νόμιμα λει­τουρ­γού­σες εγκα­τα­στά­σεις πρω­το­βάθ­μιας ή και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγείας.Ενώ,καθί­στα­ται υπο­χρε­ω­τική η σύσταση ιατρείων για παροχή υπη­ρε­σιών συμ­βου­λευ­τι­κού χαρα­κτήρα και την παροχή πρώτων βοη­θειών, ή ιατρείων ιαμα­τι­κού του­ρι­σμού, ως δια­κριτή δομή στις μονάδες ιαμα­τι­κής θερα­πείας, τα κέντρα ιαμα­τι­κού του­ρι­σμού και τα κέντρα θαλασ­σο­θε­ρα­πείας.

«Με το και­νο­τόμο αυτό πλαίσιο που πλέον δημιουρ­γούμε για όλα τα ώριμα θεμα­τικά του­ρι­στικά προ­ϊ­ό­ντα και τις ειδικές μορφές του­ρι­σμού, προ­ω­θή­σαμε ανα­γκαίες ρυθ­μί­σεις που ενι­σχύ­ουν σημα­ντικά τον ιατρικό του­ρι­σμό, τον ιαμα­τικό και θερ­μα­λι­στικό, και τον του­ρι­σμό ευεξίας, ώστε να εμπλου­τί­σουμε την του­ρι­στική μας προ­σφορά και τη διεθνή αντα­γω­νι­στική μας θέση», δήλωσε η κα Κου­ντουρά και στη συνέ­χεια έκανε αναφορά στο σημα­ντικό έργο που έχει γίνει τα τελευ­ταία χρόνια από το Υπουρ­γείο ειδικά για την ανά­πτυξη του ιαματικού-θερμαλιστικού του­ρι­σμού.

Συνο­πτικά, με το σύνολο των νομο­θε­τι­κών πρω­το­βου­λιών των τελευ­ταίων ετών έχει επι­τευ­χθεί:

· ο απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμός των ιαμα­τι­κών υδάτων, που στο παρελ­θόν αντι­με­τω­πί­ζο­νταν νομο­θε­τικά ως απόβλητα-λύματα, και εμπό­διζε νέα έργα και επεν­δύ­σεις.

· ο προσ­διο­ρι­σμός των ευερ­γε­τι­κών ιδιο­τή­των των ιαμα­τι­κών πόρων έτσι ώστε να μπορούν να ανα­γνω­ρι­στούν και στη συνέ­χεια να αδειο­δο­τη­θούν οι εγκα­τα­στά­σεις ιαμα­τι­κού του­ρι­σμού που έως τότε λει­τουρ­γού­σαν με προ­σω­ρι­νού χαρα­κτήρα βεβαιώ­σεις.

· η ταχεία ανα­γνώ­ριση 54 ιαμα­τι­κών πηγών ανά την Ελλάδα, χάρη στην ενερ­γο­ποί­ηση της Επι­τρο­πής Προ­στα­σίας Ιαμα­τι­κών Φυσικών Πόρων του Υπουρ­γείου Του­ρι­σμού. Ενώ, άλλοι περίπου 70 ιαμα­τι­κοί πόροι βρί­σκο­νται σε δια­δι­κα­σία ανα­γνώ­ρι­σης, με στόχο να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία κατά τους πρώτους μήνες του επό­με­νου έτους (2019).

· η θέσπιση σύγ­χρο­νων προ­δια­γρα­φών λει­τουρ­γίας των υπο­δο­μών ιαμα­τι­κού του­ρι­σμού με στόχο την ανα­βάθ­μισή τους και την κατά­ταξή τους σε αντα­γω­νι­στική θέση στην διεθνή αγορά.

· ο καθο­ρι­σμός τεχνι­κών και λει­τουρ­γι­κών προ­δια­γρα­φών για την ανέ­γερση, τη μετα­τροπή και την επέ­κταση των μονάδων ιαμα­τι­κής θερα­πείας, των κέντρων ιαμα­τι­κού του­ρι­σμού – θερ­μα­λι­σμού και των κέντρων θαλασ­σο­θε­ρα­πείας

· η εισα­γωγή Ειδικού Σήματος Λει­τουρ­γίας, το οποίο για μεγα­λύ­τερη διευ­κό­λυνση επαγ­γελ­μα­τιών και επι­χει­ρή­σεων χορη­γεί­ται μέσω των Κέντρων Εξυ­πη­ρέ­τη­σης Πολιτών (ΚΕΠ).

· η επι­τά­χυνση των δια­δι­κα­σιών αδειο­δό­τη­σης εγκα­τα­στά­σεων ιαμα­τι­κού του­ρι­σμού με απλού­στε­ρες και γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σίες μέσω της Ειδικής Υπη­ρε­σίας Προ­ώ­θη­σης και Αδειο­δό­τη­σης Του­ρι­στι­κών Επεν­δύ­σεων (ΕΥΠΑΤΕ) του Υπουρ­γείου Του­ρι­σμού.

· η ενί­σχυση της επεν­δυ­τι­κής αξιο­ποί­η­σης των ιαμα­τι­κών πόρων, μέσα από υπάρ­χο­ντα αλλά και νέα χρη­μα­το­δο­τικά προ­γράμ­ματα για τους ΟΤΑ, όπως τη δράση του ΕΠΑνΕΚγια την αξιο­ποί­ηση των πηγών δικαιο­δο­σίας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.

· η σύσταση διε­πι­στη­μο­νι­κής ομάδας εργα­σίας από κοινού με τα συναρ­μό­δια Υπουρ­γεία, για τα κρι­τή­ρια και τις προ­δια­γρα­φές δια­νο­μής του ιαμα­τι­κού πόρου και για το συνο­λικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα γίνεται η εκμε­τάλ­λευση και αξιο­ποί­ηση των ιαμα­τι­κών πηγών, διευ­κο­λύ­νο­ντας έτσι τις επεν­δύ­σεις. Αλλά και για την επε­ξερ­γα­σία του θεσμι­κού πλαι­σίου για τα γεω­θερ­μικά πεδία της χώρας ώστε πρω­τεύ­ουσα χρήση για τους φυσι­κούς πόρους που έχουν ανα­γνω­ρι­στεί ως ιαμα­τι­κοί, να είναι η ιαμα­τική.

πηγή euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.