Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Ως «γενναία», που θα αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα στο πολιτικό μας σύστημα χαρακτηρίζει την θέση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν συγγενείς στην κυβέρνηση (αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο την κα Ντόρα Μπακογιάννη) χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» ο βουλευτής Λασιθίου (διατελέσας πρόεδρος του κόμματος) και τομεάρχης Ναυτιλίας της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.
Επιπροσθέτως, εκτιμά πως «το κόστος των αυταπατών αυτής της κυβέρνησης, το πληρώνει ακριβά αυτές τις ημέρες, ο ελληνικός λαός», ενώ σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, εκτιμά πως μέχρι την κάλπη, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θα αυξηθούν και η διαφορά των δύο κομμάτων θα διευρυνθεί.
Για το επικείμενο Συνέδριο της Ν.Δ. εκφράζει την βεβαιότητα ότι αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής για την πορεία του κόμματος προς το μέλλον, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα είναι ένα συνέδριο που θα ασχοληθεί με την ουσία της πολιτικής και θα αναδείξει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να εξέλθει η χώρα από τα μνημόνια και να επανέλθει στην ομαλότητα.
Ο κ. Πλακιωτάκης ασκεί σκληρή κριτική στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», ξεκαθαρίζοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες, τόσο του κ. Κουρουμπλή όσο και συνολικά της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ενώ σχολιάζοντας τους χειρισμούς του υπουργού στα θέματα του ΥΕΝ, δηλώνει ευθαρσώς πως μόνο με έναν τρόπο μπορούν να προσδιοριστούν και να περιγραφούν: «ως επικίνδυνο ναυάγιο».

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Πλακιωτάκη, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την 3η αξιολόγηση ενώ δηλώνει ότι μετά τον Αύγουστο του 2018, η χώρα μας θα βγει από το μνημόνιο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του βίου της πολλές φορές έχει πανηγυρίσει, αλλά το κόστος των αυταπατών της πληρώνει ακριβά αυτές τις ημέρες, ο ελληνικός λαός.
Όσο για το χωρατό του κ. Τσίπρα και των στελεχών του για έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, θεωρώ ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Όταν έχεις υποθηκεύσει με δυσβάστακτους φόρους και επιτήρηση την χώρα μέχρι το 2060, το να μιλάς για έξοδο από το μνημόνιο, αποτελεί πρόκληση.
• Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της Ν.Δ. σε σχέση με τον Σύριζα και κυρίως στην παράσταση νίκης και στον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Εκτιμάτε ότι μέχρι την κάλπη θα ανέβουν κι άλλο τα ποσοστά;
Αν και δεν συνηθίζω να πολιτεύομαι με τους δείκτες των δημοσκοπήσεων, θα σταθώ στην γενική τάση που εμφανίζουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Αποτυπώνεται από όλες τις μετρήσεις, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει διαμορφώσει ένα σταθερό και ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα που την καθιστά στη συνείδηση του ελληνικού λαού την μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες για το μέλλον.
Θεωρώ ότι με την συνεχή απαξία της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θα αυξηθούν και η διαφορά των δύο κομμάτων θα διευρυνθεί.
• Η Ν.Δ. οδεύει στο συνέδριό της. Τι περιμένετε από αυτό το Συνέδριο;
Περιμένω μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να μετουσιωθούν οι απόψεις και προτάσεις των στελεχών και φίλων της παράταξης, σε Θέσεις και Αρχές του κόμματος.
Επίσης, αναμένω την διαμόρφωση και επικύρωση των κεντρικών αξόνων του κυβερνητικού προγράμματός μας από την πλατιά λαϊκή μας βάση της Νέας Δημοκρατίας.
Είμαι βέβαιος, ότι το Συνέδριο αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής για την πορεία του κόμματος προς το μέλλον.
Θα είναι ένα συνέδριο που θα ασχοληθεί με την ουσία της πολιτικής και θα αναδείξει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να εξέλθει η χώρα από τα μνημόνια και να επανέλθει στην ομαλότητα.
• Θεωρείτε σωστή την θέση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν συγγενείς στην κυβέρνηση;
Χωρίς να θέλω να μειώσω την κυρία Μπακογιάννη, η οποία είναι μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα και με τεράστια προσφορά στην παράταξη, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι γενναία και πιστεύω, ότι θα αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα στο πολιτικό μας σύστημα.
• Για την υπόθεση με το ‘Αγία Ζώνη’ και την πορεία καθαρισμού των παραλιών, είχε ευθύνες η κυβέρνηση;
Σε σχέση με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», οι πολιτικές ευθύνες τόσο του κ. Κουρουμπλή όσο και συνολικά της κυβέρνησης είναι τεράστιες.
Σε μια σοβαρή χώρα, σε περίπτωση που παρατηρούνταν τέτοιου μεγέθους οργανωτική και διοικητική παραλυσία και προκαλούνταν τέτοιας έκτασης οικολογική καταστροφή, ο αρμόδιος Υπουργός θα είχε παραιτηθεί.
Το γεγονός, ότι ο κ. Κουρουμπλής παρέμεινε στη θέση του σφυρίζοντας αδιάφορα, αποτελεί πρόκληση.
Το πιο προκλητικό όμως είναι, ότι ο υπουργός Ναυτιλίας αντί να απολογείται για τα τραγικά λάθη και κωμικοτραγικά που συνέβησαν κατά τη διαχείριση του ναυαγίου Αγία Ζώνη ΙΙ, προβαίνει σε κακόγουστα σόου και φιέστες άνευ περιεχομένου.
Πιστός οπαδός της λογικής του «Μαύρου –Άσπρου», ο κ. Κουρουμπλής προσπαθεί να παρουσιάσει το έργο της απορρύπανσης του παραλιακού μετώπου της Αττικής -όπου είναι υποχρέωση τόσο δική του όσο και των Υπηρεσιών του Υπουργείου του- ως μεγάλο κατόρθωμα.
Ευτελίζει και διασύρει το έργο του Υπουργείου Ναυτιλίας και των άξιων στελεχών του.
Η παρουσία του κ. Κουρουμπλή μαζί με κουστωδία αξιωματούχων του Υπουργείου Ναυτιλίας σε διάφορα σημεία του παραλιακού μετώπου της Αττικής αποτελεί ντροπή και δεν τιμά το κύρος και την ιστορία του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Τέτοιους είδους συμπεριφορές και νοοτροπίες μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω, σε νοσηρές περιόδους, που στιγμάτισαν ανεπανόρθωτα το πολιτικό μας σύστημα.
Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν άνθρωπο, που στερείται πολιτικής ευθιξίας;
• Τι γίνεται με τα θέματα του ΥΕΝ στο πλαίσιο της εκπαίδευσης προσωπικού την ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, και τα λιμενικά έργα που συζητήθηκε στη Βουλή;
Οι χειρισμοί του κ. Κουρουμπλή στα θέματα του ΥΕΝ μόνο με έναν τρόπο μπορούν να προσδιοριστούν και να περιγραφούν, «ως επικίνδυνο ναυάγιο». Το απέδειξε με τις υποτιθέμενες ρυθμίσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε με ένα Νόμο με διάσπαρτες διατάξεις, χωρίς συνοχή μεταξύ τους.
Οι αποσπασματικές αυτές παρεμβάσεις αντί να επιλύουν, δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στη ναυτιλία μας.
Αντί για ανάπτυξη, επιβάλλει φόρους και τέλη σε ναυτιλιακές δραστηριότητες, απορρυθμίζει το θαλάσσιο τουρισμό και την ακτοπλοΐα, αντί να επιλύσει τα θέματα εκπαίδευσης δημιουργεί νέα προβλήματα.
Ανάπτυξη, κίνητρα, καλός σχεδιασμός, διαβούλευση και καλλιέργεια σταθερού κλίματος εμπιστοσύνης, είναι οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ