Ρεπορτάζ

Tο ντοκιμαντέρ “Ακρα” σε Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου – H υπερπροσπάθεια του Σπ. Xρυσικόπουλου σε πρώτο πλάνο

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ “Άκρα”, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ουαλίας, που θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου, θα διαφημίσει τη Ρόδο και το Καστελόριζο, με τρόπο τέτοιο που οι θεατές θα δουν κρυμμένες ομορφιές οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν προβληθεί.
Με εικόνες που διαφημίζουν τη Ρόδο, το Καστελόριζο, τη θάλασσα, την άλλη πλευρά της Ελλάδας, η σκηνοθέτιδα Δήμητρα Μπαμπαδήμα, αναδεικνύει τη δύναμη που κρύβει ο ανθρώπινος νους για να μπορέσει να κατευθύνει το σώμα, έχοντας στο επίκεντρο τον υπεραθλητή Σπύρο Χρυσικόπουλο.
Η προβολή του ντοκιμαντέρ, που ξεκινά από το Κάρντιφ τη διεθνή πορεία του, συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπερπροσπάθεια του Σπύρου Χρυσικόπουλου, να κολυμπήσει από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο.

Τον Οκτώβριο του 2018 o υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος πέφτει στην θάλασσα από τον Ν.Ο.Ρ. για να διανύσει μια απόσταση που για τον κοινό νου φαντάζει ακατόρθωτη.
Μια απόσταση 140 συνεχόμενων χιλιομέτρων κολύμβησης στο ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος. Το ταξίδι του Σπύρου από τη Ρόδο στην Ακριτική Μεγίστη (Καστελόριζο) κολυμπώντας δεν αποτελεί μόνο μια εσωτερική και υπαρξιακή αναζήτηση του ίδιου, αλλά πρόκληση για κάθε άνθρωπο να ανακαλύψει τις μεγαλύτερες επιθυμίες μέσα από τους φόβους του και να “κολυμπήσει” μακριά από την ασφάλεια που πιστεύει ότι του δίνει η “στεριά” που πατάει.
Μέσα από την ταινία “AΚΡΑ” που δημιουργήθηκε με αφορμή την κάλυψη του εγχειρήματος του Σπύρου Χρυσικόπουλου, φωτίζεται η απεριόριστη ανθρώπινη δύναμη που αποκτά κανείς όταν καταφέρει να δείξει στον ίδιο του τον εαυτό πως ο φόβος μπορεί να είναι απλά και η κινητήριος δύναμη που θα τον οδηγήσει στον μεγαλύτερο στόχο του. Μια αλληλουχία φιλοσοφικών ρήσεων και μηνυμάτων “Συντροφεύει” τον Σπύρο στο τόλμημά του, μέσα από την εμβληματική μορφή και κυρίως τον καθαρό λόγο του εικαστικού Αλέξανδρου Ζυγούρη.
Οι δυό τους δεν θα γνωριστούν ποτέ, παρά μόνο μετά το πέρας όλων, στην πολυπόθητη “Ιθάκη” που τη θέση της παίρνει η Ακριτική Μεγίστη (Καστελλόριζο).
Μετά την ταινία “H20: 2 parts heart, 1 part obsession” που αποτέλεσε εισαγωγή ενός εσωτερικού τρόπου προσέγγισης της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, τα “ΑΚΡΑ” έρχονται να αφυπνίσουν τον θεατή και να τον παρακινήσουν να κατακτήσει τις δικές του μικρές η μεγάλες προσωπικές κορυφές.
Μια ταινία που δεν απευθύνεται μόνο σε κολυμβητές αλλά σε ανθρώπους που ονειρεύονται, βάζουν στόχους και δεν φοβούνται να “πέσουν στην θάλασσα και να κολυμπήσουν” και οπωσδήποτε δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο Σπύρος θα επιστρέψει, στα… γνώριμα νερά για να ολοκληρώσει το εγχείρημά του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου