Το σχέδιο συμβάλλει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό σχέδιο που αποσκοπεί στην στήριξη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση.

Συνεπώς, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο του καθεστώτος προστασίας των περιουσιακών στοιχείων (γνωστού υπό την ονομασία Hercules), το Ελληνικό Δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που θα αναλάβει με τη χορήγηση εγγύησης για τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εάν ένα κράτος μέλος παρεμβαίνει ως ιδιώτης επενδυτής και αμείβεται για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει κατά τρόπο που ένας ιδιώτης επενδυτής θα δεχόταν, οι παρεμβάσεις αυτές δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό μέτρο δεν συνεπάγεται κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.

«Καλωσορίζω ότι με την ελληνική κυβέρνηση βρήκαμε μια λύση συμβατή με την αγορά για την αντιμετώπιση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουντους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Σήμερα είναι ένα άλλο καλό παράδειγμα για το πώς τα κράτη μέλη μπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να χορηγήσουν ενισχύσεις ή να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα, ύστερα από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο θα συμβάλλει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Η έγκριση του σχεδίου σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες, αποτελεί επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των παραγόντων του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών, του ΤΧΣ και έτυχε της υποστήριξης των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά. Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό. Το σχέδιο Ηρακλής έγινε δυνατό χάρη στην κυβερνητική αλλαγή, η οποία δημιούργησε τις ευνοϊκές  συνθήκες φθηνού δανεισμού με χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια, όπως έδειξε η χθεσινή έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Είναι ελκυστικό για τους επενδυτές, γιατί προσφέρει ομόλογα με θετικές αποδόσεις σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων. Προσφέρει ένα καινοτόμο μηχανισμό, καθώς για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη μία χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, θα έχει πρόσβαση στις αγορές για να μπορέσει να εξαλείψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Αποτελεί το πρώτο μέρος της ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Χάρη στο σχέδιο αυτό, οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιάνουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους και να στραφούν στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η υλοποίηση του σχεδίου θα επιτρέψει στους πολίτες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στο φθηνό τραπεζικό δανεισμό. Επιπλέον το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων.

πηγή ethnos.gr

Μαρία Ψαρά

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ